Helft dienstverleners biedt personeel aandelen

sparen

Bijna de helft van de Nederlandse ict-dienstverleners biedt het personeel de mogelijkheid financieel deel te nemen in de onderneming. Dit blijkt uit een kleine rondgang van Computable onder veertien Nederlandse dienstverleners. Zeven ondernemingen kunnen aangeven of zij personeelsaandelen kennen. Drie van hen antwoorden bevestigend.

Drie op de zeven Nederlandse ict-dienstverleners kennen een regeling waaronder medewerkers kunnen deelnemen in het aandelenkapitaal van het bedrijf. Het gaat om Accenture, Capgemini en Logica. Computable besloot tot een klein onderzoek naar aanleiding van de aankondiging van ict-dienstverlener Qurius, die onlangs vertelde te werken aan een personeelsaandelenplan.

De regelingen voor personeelsaandelen bij de drie bedrijven zijn zeer verschillend. Zo nemen medewerkers van Capgemini indirect deel via een speciaal beleggingsfonds, @Esop. Aandelen in de Franse moedermaatschappij Cap Gemini SA worden gekocht met een koerskorting van 15 procent. Via dit beleggingsfonds hebben medewerkers inmiddels 4 procent van het bedrijf in handen.

Accenture geeft personeel eveneens een korting van 15 procent op de aandelenkoers. Eerst sparen zij zes maanden tussen de 1 en 10 procent van hun salaris, daarna worden aandelen gekocht die direct verhandelbaar zijn.

Voordelig

De regeling bij Logica is complex, maar voordelig. Het personeel spaart gedurende drie jaar voor de aankoop van aandelen tegen de koers bij aanvang van het spaarplan. Bij een koersdaling krijgen zij de inleg met rente terug. Is de koers gestegen, dan krijgen de spaarders de koerswinst over de afgelopen drie jaar bovenop hun inleg uitgekeerd.

Atos Origin, Centric, Ciber Nederland en Imtech bieden het personeel geen mogelijkheid om te investeren in hun werkgever. Caesar Groep, Getronics, IBM, Info Support, Inter Access en Kender Thijssen en Ordina waren niet in staat te reageren.

Accenture

Bij Accenture kunnen alle medewerkers deelnemen aan een aandelenprogramma. Ze  krijgen 15 procent korting op de beurskoers. Medewerkers sparen zes maanden lang een bedrag van tussen de 1 en 10 procent van het salaris. Vervolgens worden hiervan aandelen gekocht die direct vrij verhandelbaar zijn. Accenture biedt hiermee een mogelijkheid om alle medewerkers mee te laten profiteren van de waardecreatie binnen de onderneming.

Atos Origin

Atos Origin heeft op dit moment geen aandelenplan.

Capgemini

Bij Capgemini kan het personeel deelnemen in de onderneming via een beleggingsfonds met de naam @Esop (Employee Share Ownership Plan). Ongeveer 98 procent van alle medewerkers kan hieraan deelnemen. Voorwaarde is dat zij werken in een land waar Capgemini al twee jaar actief is en meer dan driehonderd medewerkers heeft.

Bijna 14.000 medewerkers uit negentien landen zijn indirect aandeelhouder van Cap Gemini SA via een speciaal beleggingsfonds. De individuele netto-inleg in het fonds bedroeg tussen honderd euro en 2,5 procent van het bruto jaarinkomen. De deelname aan @Esop is vrijwillig en niet overdraagbaar. De Cap Gemini SA aandelen in dit fonds zijn aangeschaft met 15 procent koerskorting. @Esop bouwt tot eind 2014 een beschermd beleggingsrendement op als de Cap Gemini-aandelenkoers stijgt. @Esop is het eerste medewerkersaandelenparticipatieplan en op de beschikbare 6 miljoen aandelen was 7,7 procent  overinschrijving. De deelnemers bezitten via het fonds ongeveer 4 procent van het aandelenkapitaal van de groep.

Centric

Centric kent geen aandelenregeling voor het personeel. Centric is niet beursgenoteerd en ook directieleden kopen zich niet in het bedrijf in. Enig aandeelhouder is oprichter en eigenaar Gerard Sanderink. Dit verzekert de continuïteit en stabiliteit voor medewerkers en klanten. Centric besteedt de winst aan de duurzame versterking van de organisatie zelf.

Centric bindt en boeit zijn medewerkers door hen volop kansen te bieden en hen voortdurend uit te dagen. Bijvoorbeeld door loopbaanontwikkeling en training van praktische vaardigheden, doorgroeimogelijkheden en door hen een grote eigen verantwoordelijkheid te geven. Medewerkers worden nadrukkelijk gestimuleerd om met creatieve oplossingen te komen wanneer zij voor uitdagingen bij klanten staan.

Ciber

Ciber Nederland biedt zijn medewerkers geen mogelijkheid om financieel in het bedrijf te participeren. Ciber-aandelen staan genoteerd aan de beurs NYSE in New York. Daar kan iedereen die dat wil aandelen kopen.

Imtech

Imtech is beursgenoteerd, maar volgens voorlichter Pieter Koenders wordt aan geen enkel personeelslid aandelen verstrekt. Er zijn wel optieregelingen voor het management, waaronder dat van dochteronderneming Imtech ICT.

Logica

Bij Logica kunnen alle medewerkers deelnemen aan een optie- en aandelenspaarregeling. Jaarlijks krijgen medewerkers de mogelijkheid in te schrijven op de aandelen- of optiespaarregeling. Bij de optieregeling sparen zij drie jaar voor de aankoop van aandelen, tegen de originele prijs. Mocht de prijs zijn gedaald, dan kan men het spaargeld, inclusief rente, terugkrijgen. Is de prijs gestegen, dan delen zij in de waardestijging van het aandeel over de voorgaande drie jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het lijkt hier en daar op een 'loterij zonder nieten'. Misschien goed om ook de fiscale (on)mogelijkheden in kaart te brengen. Of wordt dat te complex?

Is er ook gevraagd naar optieregelingen?

Ik denk dat er veel medewerkers blij zijn dat ze afgelopen jaren niet hebben meegedaan aan dergelijke regelingen.

Soms heeft het ook iets weg van peer pressure om mee te doen. Dan is het helemaal vervelend.

Tot slot zullen er over een paar jaar weer veel medewerkers blij zijn dat ze de komende jaren niet mee hadden gedaan :)

Bij Atos Origin zijn medewerkers met aandelen.

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/ictbranche/2561712/2379258/atos-origin-verdaagt-aandeelhoudersvergadering.html

Het is "Caesar Groep" (Nederlands), niet "Caesar Group" (Engels). Slordig...

Het is leuk zolang het GOED blijft gaan met je bedrijf.
Echter als het minder wordt, (bij de volgende krediet-crisis en/of mogelijke bedrijfsovername) daalt ook de waarde van je eigen aandelen. De vraag is dus of je hier op zit te wachten.


Andere optie:
Ervoor gaan zorgen dat ALLE aandelen (terug) in handen van het eigen personeel komen te liggen. Dan krijgt het personeel meer inspraak over de gang van zaken van hun eigen bedrijf, en niet alleen een eliteclubiie aan de top wat hun eigen en de zakken van de externe aandeelhouders wil vullen over de ruggen van hun werknemers.

Nieuwe informatie: Ordina laat weten op dit moment geen aandelenplan voor het personeel te hebben. Drie op de acht ict-dienstverleners hebben dus een regeling voor personeelsaandelen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-27T08:55:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.