'Behalen Microsoft-master is stukje zelfvoldoening'

Hiddo de Vreeze naar VS voor Directory Services-master

Makkelijk gaat het niet worden in de Verenigde Staten, dat weet Asapnet-directeur Hiddo de Vreeze. Hij start vandaag, maandag 4 april 2011, met Directory Services-mastercertificering bij Microsoft en eind april hoopt hij erkend specialist op Active Directory-gebied te zijn. ‘Ik wil de beste van de besten zijn, als ik deze master haal is dat een stukje zelfvoldoening.'

Minimaal twee weken lang wordt De Vreeze gedrild om alle onderdelen binnen de Microsoft Certified Master Directory Services, zoals de officiële naam luidt, onder de knie te krijgen. Het is vijf dagen buffelen om op zaterdag examen te doen. Daarna weer vijf dagen leren, een examen en een testsimulatie van een architectuurprobleem (een ‘lab'). Een zware training, dat realiseert De Vreeze zich, en of hij het papiertje uiteindelijk gaat behalen, is ook nog niet zeker. ‘Wat ik tot nog toe tegen kom aan materie is vrij heftig. Het is veel lezen en behandelt diepgaande problemen in de architectuur.'

Zware toelating

De Vreeze vreest niet de afloop van de masterstudie, maar voor de zekerheid heeft hij wel al een herexamen ingepland. ‘Dat werd me aangeraden. Ik heb in ieder geval een extra kans om met een papiertje thuis te komen. Gemiddeld slaagt 60 procent de eerste keer, 80 procent na een herkansing. Dat lijkt een redelijk score, maar de toelating tot deze master is al zwaar.'

Nu De Vreeze meedoet, heeft hij grote kans om met een mastercertificaat terug naar Nederland te komen. Het is hem in ieder geval veel waard. ‘Er zijn maar weinig mensen met een mastercertificaat van Microsoft, zeker op het gebied van Active Directory. In Nederland heb ik er maar één kunnen vinden. Met Asapnet willen we bij de betere ict-bedrijven van Nederland horen en zo'n master helpt daar natuurlijk bij. Als ik het haal, zullen we het in onze verkoop en in onze propositie gaan gebruiken. Het biedt in ieder geval een meerwaarde ten opzichte van de concurrenten op het gebied van Active Directory.'

Logboek

De master Directory Services is op verschillende manieren te behalen. Het eerste deel, de eerste week, moet gehaald worden. Het tweede deel, de tweede week, hoeft niet meteen gehaald te worden. Tijdens de training houden de cursisten een logboek bij waarin staat wat ze allemaal gedaan hebben. Als de leraar vindt dat dit voldoende is, dan mag je door met het praktijkexamen. Als iemand niet meteen slaagt, dan mag er een herexamen in eigen land worden afgelegd.

De Vreeze hoopt dat het voor hem niet zo ver komt. ‘Ik heb behoorlijk wat bagage bij me, maar aan de andere kant werk ik niet dagelijks met Active Directory. Ik heb me zo goed mogelijk voorbereid en ik heb de training tactisch ingepland. Al zes maanden geleden ben ik toegelaten, maar ik heb de master zo laat mogelijk ingepland om me goed in te kunnen lezen. Ik blijf me voorbereiden totdat ik in het vliegtuig stap.'

Tweede master

Microsoft probeert in totaal duizend masters wereldwijd aan te stellen en De Vreeze moet daar dus één van worden. ‘In Nederland zijn er in totaal nu dertien Microsoft-masters, dus het zou super zijn als ik de veertiende wordt. Als dit zo is, dan vieren we een feestje als ik terug kom. Maar niet te lang, want een collega moet binnenkort ook naar Amerika voor een mastertraining. Zeg nou zelf, het zou toch fantastisch zijn als Asapnet straks twee Microsoft-masters in dienst heeft?'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat heeft dit artikel voor waarde waarin iemand blij is dat ie een Microsoftie is?

MCSE: Mouse clicking software engineer
Microsoft Master: Master of Disaster?

De omgekeerde wereld: Microsoft laat zijn gebruikers eindeloos investeren in opleidingen in plaats van zelf te investeren in het eenvoudig en toegankelijk maken van hun producten.

master in 2 weken?
Joh, en dan heb je opleidingen van 4 jaar of langer.

Applaus, het streven naar perfectie en dus ergens erg goed in willen zijn mag best aangemoedigd en beloond worden. Dat dit vervolgens een concurrentievoorsprong geeft is terecht.

Hiddo succes! Knap hoor! De jaloerse reacties van andere moet je nergeren.

Sorry jongens, maar waarom gelijk die hatelijke berichten?!? Onzin, ieder zijn ding. Ben je niet blij met de microsoft oplossing, ga er dan lekker niet mee werken en kies je eigen ding.

Ik wil Hiddo heel veel succes wensen!

Ik sluit mij aan bij eerdere bijdragen. Je mag niet zomaar zo'n examen afleggen. Er wordt wat afgecertificeerd in IT-land, maar zo'n master lijkt me een uitstekende verrijkking voor je CV.

@Jan: er verschijnen vast nog wel genoeg bijdragen in de computable waar jij als OS-fanboy ('mouse clicking') gelukkiger van wordt.

De enige voorwaarde om aan deze training te mogen deelnemen, is het overmaken van 26.000 dollar aan Microsoft.

Uiteindelijk haalt bijna iedereen het die hieraan meedoet, maar de marktwaarde is bijzonder laag...reden?
Het certificaat is te simpel, het betekent alleen dat je veel geld hebt weggegeven aan Microsoft en dat verdien je terug doordat je weer opdrachten krijgt van Microsoft.

Microsoft ziet dit zelf ook in en heeft daarom het traject voor MCM: SQL aangepast.

Heel leuk voor hem dat hij MCM mag doen van zijn baas, maar het zegt eigenlijk weinig over de kwaliteit van dienstverlening van dit bedrijf.

Mensen die uit frustratie alleen maar negativiteit uiten moeten zich eens afvragen of ze zelf nog iets hebben om voor te streven. Dat ze al hun energie in hun frustratie stoppen zegt genoeg over hun eigen voortgang.

Hiddo, aan je inzet kan het niet liggen. Succes....

De kosten waar Eric het over heeft, geven het wel een onnodige foute drempel.

De moeilijkheidsgraad zou de echte drempel moeten zijn, niet de kosten van het certificeringstraject.

Hiddo, Goed Bezig!! ik ga er vanuit dat er een feesie komt:)

Was een MCSE niet ook een master of science in de USA? Of zit ik nu verkeerd?

Erg leuk voor Hiddo, maar ik ben het met Martin Fowler eens, zie: http://martinfowler.com/bliki/CertificationCompetenceCorrelation.html

Ik heb respekt voor mensen die zich bezig houden met de MS-wereld. Sinds Windows7 zitten instellingen zo diep verborgen dat je inderdaad een studie nodig hebt om je door alle lagen heen te klikken zodat je een instelling kunt wijzigen.

@Jan van Leeuwen,
In Windows 7 en Windows 2008 R2 kan je bijna alle instellingen configureren met 1 muisklik (Powershell).

@Guido
Citaat van de microsoft site:

In Windows Vista, Windows Server 2008, and later versions of Windows, to start Windows PowerShell from the Start menu, click Start, click All Programs, click Accessories, click the Windows PowerShell folder, and then click the Windows PowerShell item.

Dat zijn 5 clicks.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-04T08:19:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.