Aanvalsplan? Probeer ook huidige ict'er te behouden

Nederland is naarstig op zoek naar ict'ers. In een aanvalsplan roept de ict-branche op om de aandacht voor ict op scholen te vergroten en meer zij-instromers en vrouwen aan te trekken. Maar zou het ook helpen als we ict'ers weten vast te houden in hun vakgebied, in plaats van ze te promoveren naar managementfuncties, vraagt Computable-expert Pa Va Ke zich terecht af?

Het probleem van het personeelstekort is tegenwoordig zo urgent dat de rijksoverheid een Actieplan Groene en Digitale Banen heeft opgesteld. Ook de verschillende ict-brancheverenigingen doen met hun Aanvalsplan een duit in het zakje. Zij roepen de overheid op om de plannen die het bedrijfsleven wil inzetten, te steunen en door te voeren. Want in veel sectoren leidt het tekort tot problemen.

De plannen van de brancheverenigingen lopen uiteen van het kweken van interesse op de basisschool en betere praktijkgerichte opleidingen tot het doorvoeren van cultuurveranderingen, het bevorderen van zij-instromers, binnenhalen van buitenlands talent en het stimuleren van regionale aanpak. De voorstellen richten zich voornamelijk op nieuwe aanwas.

Vraag

"Goed idee om ict'ers te overtuigen om hun vakgebied trouw te blijven?"

Zou het ook niet een idee zijn om het voor huidige ict'ers aantrekkelijker te maken om op hun post te blijven? Dat ze hun kennis blijven inzetten en eventueel delen met een nieuwe lichting ict'ers? Nu komt het regelmatig voor dat ict'ers het na een tijdje gezien hebben en willen doorgroeien naar projectmanagement, lijnmanagement of scrum master. 'Ik heb in de loop der jaren best wel wat goede ict'ers zo'n stap zien maken, onder meer doordat in die rollen meer groeimogelijkheden zijn qua salaris', meldt Pa Va Ke.

Computable vraagt zich dan ook hardop af: betekent meer managers minder ict'ers? Is het een goed idee om ict'ers te overtuigen om hun vakgebied trouw te blijven? Om hen de doorgroei naar een managementfunctie te ontraden? Wat is nodig om dit te bewerkstelligen? Meer salaris, meer uitdaging in hun huidige ict-werk?

Discussieer mee!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Computable vraagt zich dan ook hardop af: betekent meer managers minder ict'ers?"

Tijd voor een nieuw programma : Computable bijt hond

Laten we eerst eens beginnen met de vraag of Pa Va Ke aan de bestuurlijke kant van de ICT zit of de technische? Een eerlijke vraag omdat – zoals hij zelf ooit eens schreef – ‘de’ een te generaliserend lidwoord is. Pa Va Ke is configuratiemanager en kan vanuit die rol zelf invulling geven aan het actieplan groene en digitale banen.

Dat Pa Va Ke collega’s de stap naar de andere rollen heeft zien maken die ontstaan zijn en zelf al meer dan 20 jaar blijft hangen in de rol van een configuratiemanager zegt iets over hem. Discussie met de kalkoen over het kerstdiner is leuk voor de reacties maar Computable is ook niet meer wat het was als we kijken naar het onderwerp. Want vraag over meer managers of minder ict'ers is te kortzichtig als we kijken naar de regievoering. Het antwoord is regisseur waarbij een configuratiemanager me beslissend lijkt in het groener maken van de ICT.

Het nieuwe vakgebied gaat tenslotte om efficiëntie waarin een rekensom om het licht aan houden steeds vaker om een wisseling van gloeilampen naar spaarlampen gaat. Ik vermoed dat de rol van configuratiemanagement hierdoor gaat veranderen want de kalkoen beslist niet over het kerstdiner als ik kijk naar de nieuwe disciplines in de ICT.

Maar op dit moment worden hele bevolkingsgroepen op de basisscholen al uitgesloten.

Om de haverklap kloppen MBO-scholen bij ons aan voor stages met Cyberbreinen die een hbo- of zelfs academisch werk- en denkniveau hebben in een bepaald gebied - waaronder verschillende IT gebieden.

Het is die jongeren alleen niet gegeven om de nodige jaren in de schoolbanken te zitten. Laat staan ook nog eens daaropvolgende certificaten te behalen. Zodat ze mee kunnen in de geautomatiseerde tjek-lijstjes van HR-afdelingen en werving-en-selectie buro's.

Als je vervolgens gaat graven in hun geschiedenis dan zie je het op de basisscholen al mis gaan - ze gedragen zich niet zoals nodig is in een groep van 30-plus leerlingen, vinden school maar saai, hebben hun taken zelden of nooit af, halen slechte resultaten bij de cito toetsen, etc…

En het antwoord van het onderwijssysteem is straffen… de ene na de andere. Met als eindresultaat dat ze op hun slaapkamer achter de computer zitten op zoek naar uitdagingen… en dat begint bij uren spelletjes spelen…

Misschien daar eens wat aan doen? Ik heb wel een paar ideeën... belletje doen?

@oudlid: Dan ben ik toch benieuwd wat het gegeven dat ik al zo'n 20 jaar in de wereld van configuration management werkzaam bent over mij zegt...

Maar even wat meer inhoudelijk:
ik heb in de loop der jaren meerdere malen leuke discussies gehad over mijn bereikbaarheid en overname van werkzaamheden tijdens mijn vakanties. Naar aanleiding daarvan ook wel eens de volgen stelling neergelegd bij management: mijn manager kan met vakantie en niemand maakt zich daar druk om, sterker nog, in sommige gevallen zijn we zelfs blij als die met vakantie gaat want dan kunnen we tenminste rustig doorwerken zonder ge-mico-managed te worden. Wanneer ik eens een paar dagen vrij wil hebben breekt de paniek uit want men is bang dat bepaalde dingen mis zullen lopen... Wie is er nu eigenlijk belangrijker in de organisatie (en waarom zien we dat niet terug in de belonigssystematiek)

Meer managers kan inderdaad resulteren in minder ICT-ers, zeker als je ze gaat halen uit je pool van ICT-ers. Een manager met affiniteit voor het vakgebied kan zeker een plus zijn. Tegelijkertijd heb ik daarbij ook geregeld het "Peter Principle" in praktijk gezien. Gevolg: een goede techneut minder en een slechte manager rijker

Lees in de reactie een mening op grond van persoonlijke ervaringen bij een werkgever waarbij ik mijn vraagtekens over het personele beleid zet. Want als de boel instort omdat er iemand op vakantie gaat dan is de overdraagbaarheid van een rol niet zo goed geregeld en dat is een risico wat gemitigeerd zal moeten worden. Menig bestuur is door de pandemie met de neus op de feiten gedrukt aangaande personele schakels in de keten welke niet alleen gelden voor de ICT. Ketens die stilstaan omdat een service monteur iets moet vervangen maakt op dat moment de manager inderdaad minder belangrijk maar ik had het dus over regiseurs.

Het management moet je gewoon goed managen omdat configuratie management veelal om preventief onderhoud gaat waarbij het voorkomen dat de boel instort veelal op basis van lifecycles en MTBF statistiek ingericht wordt. Nu worden lifecycles echter steeds meer opgerekt want het idee van groen gaat niet alleen om het verlagen van de carbon footprint. Het verbeteren van de onderhoudbaarheid om zodoende minder afval te hebben schijnt dus ook een speerpunt te zijn.

Zoals het verwisselen van gloeilampen door spaarlampen geen opleiding aan de TU vraagt zo vraagt het fenomeen van field replacable units (FRU) geen diepgaande (product)kennis als we complexiteitsreductie als doel nemen. Natuurlijk kunnen we zoals Will ook op zoek gaan naar de autodidacten die de chaos beheersen door elke complexiteit te doorgronden maar dat is afgelopen 20 jaar geen succes geweest.

Ha ha ha management oplossing voor alles is meer laagjes en meer management. altijd maar weer. t is net als entropy. we hebben mensen nodig met harde skillz die ook enkele soft skillz hebben. we hebben er zat die alleen maar soft skillz hebben en continue alleen voor 'process' ipv voor 'resultaat' gaan. echter, geen resultaat is gelijk aan geen bestaansrecht, dat is zo in bedrijven en dat is ook zo op den duur bij een overheid. met bluf en BS kom je eventjes weg misschien, maar de waarheid haalt wel in hoor! nu blijkt het makkelijker mensen met hard skillz via een wapper coach enkele soft skillz te leren. het blijkt onmogelijk dat andersom te doen. trek je conclusies.

Een goede manager is zowel opzichter als voorman. Bij voorkeur zijn of kunnen zijn meewerkend voorman want - als hij niet kan ontwikkelen - weet hij niet waar de ontwikkelaar tegenaan gaat lopen, is ie altijd een stap te laat en moet de ontwikkelaar de manager voortdurend managen. Een ontwikkelaar die zichzelf niet kan managen, is en blijft een matige ontwikkelaar maar veroorzaakt als ontwikkelaar weliswaar minder derving en overlast zolang hij ontwikkelaar blijft. Maar je kunt niet goed managen als je zelf niet kunt bouwen. Een goed team ondervangt elkaars zwakke punten, heeft iedereen op de optimale plek en kan daardoor veel meer dan de som der delen zijn. Kwaliteit kan nooit uitsluitend gaan over vakmaterie bij de ontwikkelaar en secundaire, voorwaardenscheppende vaardigheden bij de manager.

@Pa Va Ke, je hebt gelijk. Je opmerking over ‘Peter Principle’ is belangrijk. Het gaat niet alleen om te hoog grijpen en dan in een functie stranden en niet terug durven te gaan. Het gaat ook om de, achteraf gezien, verkeerde afslag nemen. Een multitalent collega van mij kwam erachter dat hij weliswaar een goede projectleider kon zijn, maar als ontwikkelaar was hij zeker zo goed en vooral ook gelukkiger. In een omgeving met een flexibel “loongebouw” is ruimte voor dit soort mensen. We moeten goed omgaan met zeer uitzonderlijke ontwikkelaars, anders verliezen we ze.
De manager van de configuration manager moet er voor zorgen dat iedereen vervangbaar is. Anders geldt voor deze manager het ‘Peter Principle’.

@Wil, je opmerking over de “geautomatiseerde tjek-lijstjes van HR-afdelingen en werving-en-selectie buro's “klopt. Ze hebben daar meestal geen inhoudelijke kennis van de functie-eisen. Maar de HR-afdelingen en werving- en selectieburo's krijgen die lijstjes uiteindelijk wel van de managers van de opdrachtgevers, die dat vaak weer van de werkvloer meekrijgen. Een beetje doorvragen door betrokkenen kan geen kwaad.
Aan de andere kant heb ik gezien dat de meeste mensen die “op hun slaapkamer achter de computer zitten op zoek naar uitdagingen”, ook beperkingen hebben ten opzichte van medewerkers die wel binnen een schoolsysteem konden ontwikkelen. Een opleidingscurriculum ontstaat niet zomaar.
Wil, hoe denk je de gaten te dichten bij autodidacten die meestal een ongestructureerd pad hebben bewandeld?

@Rob, in een team moet er overlap zijn in kennis en kunde i.v.m. continuïteit en peer ondersteuning. In een klein team kan het gezellig gehouden worden met een meewerkend teamleider en weinig verloop. Bij grote ontwikkelingen, grote releases, heb je meerdere ontwikkelteams nodig voor soms heel verschillende producten. Soms is er een apart beheerteam nodig voor het beheer van de diverse ontwikkelomgevingen. Dan kan de manager niet meewerkend zijn (wel meedenkend) en zijn vaak meerdere lagen van management nodig. Dan krijg je als hoogste manager te maken met zaken die weinig of niets met ontwikkelen te maken hebben. Je kan te maken krijgen met meerdere detacheringsbureaus, meerdere co opdrachtgevers en heel veel politiek en geldzorgen. Er kan heel veel dynamiek vanuit de diverse omgeving komen.

Hoi Jaap, Ik zie jouw reactie meer als een aanvulling dan als weerlegging in het geval van grote projecten. Bij nieuwbouw van een groot ziekenhuis bijvoorbeeld heb je natuurlijk allerlei echelons met ieder hun functies, taken en management. Ik verwacht dat je ook dan onderaan op uitvoeringsniveau toch vaak weer teams van 6 tot 10 man terugziet met opzichters en voormannen als managers. Een manager op uitvoeringsniveau is in mijn ogen iemand die faciliteert dat uitvoerende personen de volgende dag op de juiste manier kunnen doen wat er dan gebeuren moet. Productiviteitsverantwoordelijke.

@oudlid ... Dat er wat mensen in paniek schieten wil nog niet zeggen dat de boel instort of dat managers al dan niet goed managen.
Uit de rest blijkt verder dat je werkelijk waar geen idee hebt van wie ik ben en wat ik doe. Alhoewel kreten als MTBF en FRU mij niet onbekend voor komen heeft dit niets met mijn werkzaamheden als configuration manager te maken.

@Jaap: een flexibel loongebouw zoals jij het noemt kan inderdaad veel helpen. Daarnaast zou ook een flexibel functie-bouwwerk kunnen helpen. Veel groei wordt beperkt omdat er binnen een functiegebied geen hogere rol gedefinieerd is, waardoor de enige groeimogelijkheden uiteindelijk de management rollen worden

“Veel managers die de handtekeningen moeten zetten hebben geen idee wat er op de achtergrond allemaal gebeurd om de gewenste controle te houden op de omgeving, zoals heel mooi verwoord in weten wat we gisteren deden, wat we nu aan het doen zijn en wat we zullen doen in de toekomst.”

Aldus Pa Va Ke op 11 mei 2014 als reactie op mijn opinie over configuratie management welke ik niet als ITIL proces beschreef maar bedrijfsproces. En mijn eerste vraag op 6 februari 2023 ging daarom om bestuurlijke kant of technische kant van CM want als de managers handtekeningen zetten zonder te weten wat er allemaal gebeurd dan doet iemand zijn werk niet.

Als we kijken naar de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), dan zal de accountant die de handtekening moet zetten gretig gebruik maken van de CMDB, want met de sjoemelsoftware van uitzonderlijke ontwikkelaars lossen we de problemen niet op. Regeren is vooruit zien, reageren is achter de feiten aanhollen.

Computable biedt de mensen in de markt een mogelijkheid om hun kennis te delen met vakgenoten en mijn dagelijkse praktijk met CM gaat vooral om MTBF en FRU’s welke daaraan gekoppeld zijn op basis van serienummers als CI. Want de 7x24 ‘break & fix’ gaat om een fysieke realiteit met een logistiek van de juiste componenten op de juiste tijd op de juiste plaats.

Ik weet inderdaad niet wat Pa Va Ke doet maar wel wat zijn werkgever maakt, exporteert en uiteindelijk moet onderhouden. Dat laatste vraagt monteurs welke vroeger nog een goede startkwalificatie na de LTS/MTS hadden. Ouderwets praktisch opgeleid in plaats van theoretisch want het repareren wordt lastig als ik kijk naar de niet zo briljante tacticus van het aanvalsplan.

@Diederik
Leuke discussie;-)

@ Jaap van Belkum

“Maar de HR-afdelingen en werving- en selectieburo's krijgen die lijstjes uiteindelijk wel van de managers van de opdrachtgevers”
Ik heb niet echt een goed beeld hoe dat circuit precies in elkaar steekt. Maar merk wel dat certificeringen en andere papiertjes nogal eens leidend zijn – hoe meer hoe beter.

“Een opleidingscurriculum ontstaat niet zomaar.”
Klopt – maar ik ben van mening dat we daar veel te ver in doorgeslagen zijn. Vaak liggen de verbeterpunten bij een paar onderwerpen waar autodidacten met heel veel moeite chocola van kunnen maken. En als het dan toch niet lukt wordt zo iemand “beloond” met nog een jaar van hetzelfde. Dus die twee 3-en of 4-en zijn leidend – niet de 7-ens en 8-en die het merendeel van de cijferlijst beslaan.

“Wil, hoe denk je de gaten te dichten bij autodidacten die meestal een ongestructureerd pad hebben bewandeld?”
In ieder geval niet met straffen en eventueel wegsturen – dat gaat zeker *niet* helpen – toch? Zeker in de wereld van Cybersecurity en de eenvoud waarmee Phishing campagnes en andere ongein in elkaar gestoken kan worden. Dan lijkt me dat nogal contraproductief… als je bedoeld wat ik begrijp… ;-)

Ik denk dat de oplossing zit in kleine autonome teams (8-10 mensen) met per team een vaste klantenset. Daarbij zijn er 2-4 met een afgerond “schoolsysteem”. En 4-6 met een (min-of-meer) “ongestructureerd pad”. Door de efficiency-teugels iets te laten vieren krijg je wat meer vrijheidsgraden in de aard en manier waarop gewerkt wordt. Waardoor je als ploeg elkaars gaten gaat kunnen dichten.
De verwachting is dat de combinatie van (1) - kleine autonome teams, (2) - een vaste klantenset en (3) - de beoogde vrijheidsgraden resulteert in een vertrouwde en stabiele omgeving met waardering voor elkaars bijdrage; een combinatie waarbij autodidacten doorgaans prima functioneren.

En als je dit format op de basisschool al toepast bij het samenstellen van werkgroepjes, dan gaat dat beter helpen dan de huidige aanpak.

@oudlid ... Tenzij je je werknemers beschouwt als configuration items welke al dan niet backwards compatible te vervangen zijn zie ik overigens nog steeds niet wat de competentie Configuration Management met het onderwerp te maken heeft.

Ik beschouw human resources niet als CI's zoals je kunt lezen in een andere opinie hoewel ze wel backwards compatible zijn als we kijken naar de geleerde lessen in het verleden. Want het verticaal doorstromen binnen een organisatie of diagonaal instromen in een andere organisatie gaat om een carrière. Laatste leidt nog weleens tot kennis verlies omdat dit niet goed geborgd is of niet goed beschermd. Zie de kwetsbaarheid bedrijfsspionage AIVD want interne (handels)strategieën zijn evengoed cruciale belangen als de intellectuele eigendommen.

"Het CM-proces wordt breed toegepast in het leger, daarbuiten ook in de ICT-dienstverlening waar het wordt gedefinieerd door ITIL. CM wordt tevens toegepast in de civiele en industriële techniek." - Wikipedia

Wat betreft configuratie management blijf ik van mening dat het niet een competentie is maar een bedrijfsproces waarin uiteindelijk meerdere competenties samenkomen. Want een competentie is de optelsom van vaardigheden, kennis en persoonlijke kwaliteiten die je bezit en inzet om je werk goed uit te voeren. Een competentie is een stuk breder dan een enkele vaardigheid of je moet al 20 jaar hetzelfde ambitieniveau van één kunstje hebben, of moet ik zeggen hokje?

Alhoewel off-topic: ik ben het met je eens @Oudlid dat je CM kunt zien als een proces, maar kennis over (implementatie van) deze processen en de diverse tools die dit mogelijk maken behoren tot de competenties van de configuration manager

Las ik nou ergens "Leuke discussie"?
Wat dacht je van de aanvalsplannen van AWS en Philips om de huidige ict-ers eruit te schoppen.

Processen en onderliggende subprocessen zijn nog weleens aan veranderingen onderhevig want het gaat niet alleen om de implementatie als we kijken naar optimalisaties. Kennis van processen alleen is dan ook niet genoeg als je kijkt naar wet- en regelgeving zoals Corporate Sustainability Reporting Directive. En tools zijn hulpmiddelen zoals dat ICT veelal een ondersteunende rol heeft, we maken ons zelf weleens belangrijker dan we zijn.

Ik heb een e-mail waarin de hoofdredacteur stelt dat opinies vanuit archiveringsredenen niet verwijderd worden. Een dubieus besluit gezien veranderingen in de wet- en regelgeving zoals met een AVG die sinds 25 mei 2018 van kracht is. Maar je kunt beter van de nood een deugd maken dan eindeloos bij de rechter drammen want zoals ik stelde zit het gelijk vaak in de tijd als ik de voortschrijdende inzichten bekijk. Neem zoiets als een rechtszaak over de code, de businesscase ervan is door wet veranderd.

Er zijn banen genoeg in de ICT, de discussie ging meer om het behouden van de mensen omdat ze blijkbaar snel doorstromen naar andere functies:

“Maar zou het ook helpen als we ict'ers weten vast te houden in hun vakgebied, in plaats van ze te promoveren naar managementfuncties, vraagt Computable-expert Pa Va Ke zich terecht af?”

Ik struikel over het woord terecht want dat geeft een vooringenomenheid van de redactie aan. Maar ja, ik weet nog dat eind jaren 90 veel academici instroomden op een ITIL methodiek waardoor elk proces zijn eigen manager kreeg. Het was jouw oude werkgever Japie die zoiets riep als:

“Ik ben het met je eens @Oudlid dat je CM kunt zien als een proces, maar kennis over (implementatie van) deze processen en de diverse tools die dit mogelijk maken behoren tot de competenties van de configuration manager”

Let op de woorden tussen haakjes want implementeren en wegwezen werd een project zonder einde omdat verandering een constante is. Na een certificering op ITIL volgde PRINCE (en IPMA) om af te sluiten met TOGAF. Beetje over gecertificeerd staat er nog een reactie van Will open Japie want van het veterstrik diploma op de kleuterschool naar alle stickers voor vaardigheden in de ICT gaat het om een systeem van vertrouwen.

En ja Dino, het is een leuke discussie want het is momenteel een werknemers markt. Eruit met een leuke premie om doodleuk de volgende dag bij een andere werkgever aan de gang te gaan met een betere beloning gaat om van de nood een deugd te maken want wat is je ambitieniveau?

Oudlid, ik begrijp uit je verhaal dat de arbeidsmoraal zou moeten zijn : "Eruit met een leuke premie om doodleuk de volgende dag bij een andere werkgever aan de gang te gaan met een betere beloning gaat om van de nood een deugd te maken want wat is je ambitieniveau?"
Mooi antwoord op een bekende vraag in een sollicitatie, hoe ziet u uzelf hier na 5 jaar ?

Inderdaad wordt die vraag over het ambitieniveau vaak gesteld Dino want een arbeidsmoraal om jezelf te blijven ontwikkelen geldt voor veel instromers die de ICT binnen komen op een startfunctie. Vers van de universiteit moeten ze het bedrijf met al haar eigen processen nog leren kennen zoals dat velen om deze reden stage lopen. Maar omgekeerd werkt het ook, de jonge talenten die instromen willen groeimogelijkheden en als het kan ook nog uitdagend werk. Ik heb vele 'jobhoppers' zien komen en weer gaan want de ICT kent nu eenmaal veel sadomasochistische functies. Zo zullen gebruikers je nooit bedanken voor het ongestoord kunnen werken maar andersom weten ze je te vinden en niet in positief opzicht.

Ik zeg dan ook altijd dat ICT een leuk vak is alleen is het jammer dat ze de gebruiker uitgevonden hebben.

Oud lid, bij je opmerking “Ik zeg dan ook altijd dat ICT een leuk vak is alleen is het jammer dat ze de gebruiker uitgevonden hebben“ had je wel een smiley mogen zetten. Zonder gebruikers en opdrachtgevers, zouden er alleen wat nerds in een zaaltje of op een zolderkamer zitten te computeren.

Ik heb van gebruikers vrijwel altijd leuke en dankbare reacties gekregen. Natuurlijk heb je verziekte werkomgevingen, maar daar hebben onze gebruikers nog het meeste last van. Dit soort lastige omgevingen kosten extra tijd om nader om uitleg te vragen of deze te geven. ICT-afdelingen weten vaak als eerste waar het in de organisatie hapert.

Verder moeten we ook in eigen richting kijken. De ondersteunende ICT-medewerkers zijn meestal heel goed in techniek, procedures en in de omgang met gebruikers die vaak in de stress zitten. Helaas heb je bij ons ook dwarse botteriken en ongeïnteresseerde figuren, die hun eigen werk niet of onvoldoende uittesten en de gebruikers met lege handen kunnen achterlaten.

Als je geen last hebt van dit soort randverschijnselen, dan kan ICT elke dag leuk zijn, zelfs als de pleuris uitbreekt door technische problemen en de druk heel hoog is. Vind je het niet leuk? Er zijn nog zoveel andere beroepen, ook waar je niet met gebruikers te maken hebt.

Voor de gebruiker is het consumeren van alle gratis ICT diensten de norm geworden zonder besef over een infrastructuur die hiervoor benodigd is. Dat software niet van de vrachtwagen valt is een feit maar ook een feit is de fysieke realiteit van de pallets met servers die nu beide kanten opgaan door een groeiende circulaire economie. Want Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) dwingt organisaties om hier iets mee te doen.

Het afstoffen van oude opinie is dan ook het nieuwe consumeren in een circulaire economie want ik heb de afgelopen weken niet in zaaltjes of op zolderkamers zitten computeren maar heb gesproken met de beïnvloeders en beslissers in Actieplan Groene en Digitale Banen. Want regeren is vooruit zien aangezien we naast een CSRD in 2024 ook een nieuwe Archiefwet mogen verwelkomen omdat de oude niet meer voldoet door een verdergaande digitalisering.

De olifant in de kamer die iedereen ziet maar waar niemand over spreekt gaat misschien wel vooral over de data van alle oud-collega’s. De pleuris die uitbreekt bij een ingebrekestelling gaat namelijk om het digitale residu van allerlei beslissingen, wat betreft een verziekte werkomgeving moet je de oude (5 februari 2014) opinie van managing consultant van Capgemini nog maar eens lezen. En ja, directheid wordt vaak gezien als botheid wanneer olifant in de kamer die iedereen ziet onbesproken moet blijven.

https://www.youtube.com/watch?v=Tms0yk9kqVM

Jaap, bewijs liever mijn ongelijk door te vertellen hoeveel collega’s je als ZZP-er had. En hoeveel je hebt zien komen en nadat je er tijd in gestoken had om ze wegwijs te maken in de organisatie ook weer hebt zien gaan? Of bleef jezelf als ingehuurde ZZP-er nooit lang genoeg om dit te kunnen zien?

Artikel gaat niet om de tevredenheid van gebruikers dus graag eerlijke antwoorden en niet opnieuw beschuldigingen want zoals al gezegd heb ik gesproken met de beïnvloeders en beslissers die straks het beleid bepalen. Deze weten namelijk heel goed dat het bodyshoppen van inhuur de kennis niet borgt. Vraag is nog wel welke kennis er straks nodig is want ik heb al meermaals op verduurzamen gewezen wat straks een verplichting wordt.

Want het overdimensioneren van een systeem om na 5 jaar de ongebruikte capaciteit af te schrijven is een verspilling. Zo goed als nieuw ontstaat hierdoor een interessant circulaire economie, zeker als onderhoud van de CI overdraagbaar is. Maar er ontstaat ook een uitdaging aangaande een herkomst als we kijken naar zoiets als heling want andere onderwerpen welke ter sprake kwamen gingen om de ‘dark side’ van de ICT welke groeiende is.

QED

@Oudlid, een goed bedoeld advies: kort je zinnen in en communiceer begrijpbaar want er is geen 'sjokola' meer van te maken. Noodgedwongen ga je anders genegeerd worden.

Dank voor je advies SWA maar ik lees met chocoladeletters in de krant wanneer duizenden gebruikers stilstaan als de ICT faalt en nooit over 99,99999% van de tijd dat alles werkt zoals het verwacht wordt te werken. Nu blijkt die verwachting een bijstelling te krijgen middels Europese wetgeving want de gebruiker staat niet meer centraal maar het klimaat, het moet allemaal efficiënter.

Geveinsde onbegrijpelijkheid in de communicatie ligt altijd aan een ander, een liedje dat ik al jaren hoor omdat luisteren naar de ongemakkelijke waarheid niet populair is. Elevator pitch dat het 70% goedkoper kan doet het echter altijd goed bij de beslissers en beïnvloeders want je moet niet een discussie over het kerstdiner met de kalkoen gaan voeren. Negeer me gerust SWA want feiten die te controleren zijn gaan om de (open) data omdat organisaties straks eenduidig moeten communiceren over de stappen die ze genomen hebben aangaande doelstellingen om broeikasgasemissies te verlagen.

Al die CI's die stroom en koeling nodig hebben kennen niet alleen een toepassing maar ook een levensduur, twee factoren die helpen in een investeringsplan over langere termijn want er is meer dan vernieuwende innovatie als ik kijk naar wisselen van gloeilampen door spaarlampen. Niet veel anders als CentOS vervangen door Rocky als je begrijpt wat ik bedoel en als je het niet begrijpt dan ga ik het je niet uitleggen SWA.

@Een Oudlid, het aantal collega’s waar ik verantwoordelijkheid voor had, was soms 10-30 keer zo veel als het aantal op de Vorenpakker. Ik had dan ook geen tijd over om de hele dag op vrijwel elk artikel en elke post op Computable.nl te reageren.
Maar is dit voor de andere lezers relevant? Gaat het op Computable.nl niet om argumenten?

Aanvullend alternatief voor “probeer ook huidige ict'er te behouden”, kan ook zijn "'probeer huidige ict'er te meer in te zetten in projecten die wel bijtijds afgerond kunnen worden". Veel capaciteit gaat naar megalomane projecten waarvan je al snel door hebt dat die om verschillende redenen niet zullen worden afgerond.

Typische reactie van een manager uit de vorige eeuw die zijn status uit het aantal FTE's haalde in plaats van het resultaat. Want hedendaagse realiteit gaat om zelfsturende teams welke niet alleen aanzienlijk kleiner en multidisciplinair zijn maar ook nog eens internationaal. Probleem is dat je de ICT-er niet kunt behouden als je het werk van hem/haar verplaatst naar lagelonen landen. Want anywhere, anytime is veel van het werk verspreid over 4 of meer tijdszones waardoor het too many chiefs and not enough indians van de gebruikelijke hiërarische aansturing niet efficiënt is.

Doof voor operationale werkvloer aangaande het dichtlopen van alle gaten lopen mensen de deur uit in horizontale arbeidsmobiliteit omdat het gras groener lijkt bij de buren. Want aan de kant van het gebruikersloket moet het steeds goedkoper maar er is vaak geen idee van de kosten aan de achterkant. Zo had ik een manager die voorspelde dat ik werkeloos zou worden omdat alles virtueel werd, het serverless idee. Ik antwoorde dat de kans dat hij de Nobelprijs voor Natuurkunde zou winnen groter was omdat er geen draadloos stroom bestaat. Ik werk al meer dan 20 jaar in de 'achter gesloten deuren' kant van de ICT waar het bedrijfskundige proces van CM een centrale rol heeft doordat je er gedurende de gehele lifecycle van een fysieke CI er van alles aan kunt koppelen.

https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2023/01/oud-medewerker-aivd-steelt-computers/

Wat betreft de argumentatie is bewijs overtuigender, mijn oude opinie staat nog als een rots.

@Ewout Dekinga, weer geen argumenten, geen bewijzen, geen voorstellen aangaande het onderwerp; alleen onnavolgbaar geklaag zonder diepgang.

Even control-F in discussie doen en dan ambitieniveau als zoekopdracht intikken. De instroom stroomt namelijk net zo hard weer uit als het werk niet past bij de verwachtingen. Zo is de uitstroom van vrouwen niet iets van de laatste jaren omdat realiteit van 40+ uur werken in projecten die richting de opleveringsdatum gaan niet overeenkomt met eerder gewekte verwachting van een deeltijdbaan van 24 uur. Kan voor de bewijslast honderden links erbij doen want ondanks alle interventies is er niks veranderd, de ICT zoekt nog steeds een vrouw.

De verwachtingen van vrouwen kan ik niet managen hoewel ik wel kan zeggen dat ze vaker 'zo goed als nieuw' kunnen verwachten want nieuwe groene banen gaan om 'Opsporing verzocht' van de CI's want voorbeeld bij AIVD laat zien dat fysieke ICT middelen kwijt raken om vervolgens doodleuk in een circulaire economie op te duiken. Wat betreft de herkomst in een circulaire economie heb ik nog geen argument over mijn aanname gehoord omdat sommigen altijd op de man en z'n gezin spelen terwijl ik uitga van bronnen die een basis hebben in processen. De BS van SWA van bewijs uit het ongerijmde mist veelal de onweerlegbaarheid die uit een procesverloop volgt, ik liep lachend de rechtszaal omdat de administratie verzaakt was.

En ja, ik wees op Pascal omdat doorgroeien in rollen of 20 jaar dezelfde rol vervullen iets zegt over het ambitieniveau, uiteraard kun je een rol ook meer glans geven door nieuwe waarde erin te creeëren. Want bijna 10 jaar geleden reageerde hij op een opinie van mij dat CM als kostenpost/overhead gezien wordt terwijl ik het meer als een bedrijfskundig proces zie welke steeds centraler komt te staan in de klimaatdoelstellingen. Als je de kansen in je eigen vakgebied niet ziet dan vrees ik dat afgunst de motivatie wordt over de doorstroom van anderen.

Waardecreatie in de keten zit soms in kleine dingen, één van de eerste dingen die ik deed bij mijn nieuwe werkgever was een oude truc herhalen. Want als een nieuwe waarde in een circulaire economie zit dan lever ik graag de dienst van het onderhoudsboekje. Don't shoot the messenger maar al die oude glorie die nu vanaf de zijlijn gaat vertellen wat er allemaal mis is vergeet dat de klok niet opeens op vijf voor twaalf staat. En ja, lifecycles gelden ook voor de menselijke resources want door duur maar niet te krijgen schijf je als Cobol-krasser tegenwoordig met een vork.

Anekdotes, argumenten en bewijzen genoeg want ik sta actief in de markt en gooi dus nog wat olie op het vuur in deze discussie want 'de' ICT-er bestaat niet. En wat betreft trouw is de laatste opinie van Pascal ook alweer meer dan 5 jaar geleden wat betekent dat deze expert als hekkensluiter op het scorebord net als veel oud-gedienden in ruste is. Het is dus een redactionele keus om er een platform voor gepensioneerden van te maken want alle nieuwe opinieschijvers krijgen geen gelijke kans op het scorebord doordat het platform oud en gebrekkig is.

@Oudlid: eerder schreef ik al dat er binnen sommige functiegebieden geen hogere rollen gedefinieerd zijn. Configuration management is typisch zo'n rol. Daar waar je bijvoorbeeld als programmeur door kunt groeien naar architect, of zelfs principal architect is er voor de rol van configuration manager doorgaans alleen een junior en senior rol beschreven.

Daarbij heb ik in die ruim 20 jaar ook geleerd dat zo'n titel/rol/functiebeschrijving ook lang niet alles zegt. Als ik zie hoe snel sommige mensen zich al senior (mogen) noemen dat denk ik dat er op dit forum een aantal 7-voudig gereïncarneede specialisten aanwezig zijn

Last but not least: als iemand al 20 jaar directeur is, heeft zo iemand dan geen ambities volgens jou?
Maar om een tipje van de sluier op te lichten: ik zit vooral in de hoek van wat sommigen kennen als software configuration management. Daar waar ik 20 jaar geleden begon met het maken van een labeltje en branch in good old ClearCase, hou ik me de laatste jaren bezig met migraties van tools als ClearCase en Synergy naar nieuwere tools als RTC, TFS of GIT, waarbij het niet alleen gaat om de data migratie, maar vooral om de migratie van ontwikkel- en testprocessen die volledig verweven zijn met de bestaande tools.

@Oud lid, dat is een hartstikke goed goed idee. Het is dan wel zo handig als die nieuwe opinieschrijvers niet bloot gesteld worden aan discriminerende, neerbuigende, onnavolgbare gedachten. Dat zou potentiële nieuwe opinieschrijvers kunnen afschrikken.

Dat een hele serie zeer gewaardeerde opinieschrijvers, experts zich niet meer of zich veel minder op Computable laten zien, is te betreuren. Maar dat is geen redactionele keuze van Diederik Toet of van andere redactieleden. Zou het kunnen zijn dat die oudgedienden geen zin meer hebben in reacties van een oude veelschrijver die onder pseudoniem schrijft?

@Pa Va Ke, inderdaad ambities hebben, leren en doorgroeien kan je altijd. Een slimme baas / opdrachtgever geeft hiervoor de ruimte. En mensen, met veel ervaring zoals jij, kunnen die expertise ook weer doorgeven. En door dat te doen, leer je ook weer. Het principe van de programmeerbare rekenmachine, is ruim anderhalf eeuw bedacht. Dankzij heel veel, doorgaans kleine, stappen van miljoenen samenwerkende mensen, zijn we waar we nu zijn. En we hebben nog eindeloos veel stappen te gaan.

Het configuration management (CM) in de civiele techniek is een geheel andere sport omdat de fysieke realiteit om allerlei tastbare dingen gaat die niet alleen kapot kunnen gaan door slijtage (MTBF) maar ook verouderen. Het samenkomen van (logistieke) processen in deze fysieke wereld is vele malen complexer dan software downloaden door alle opwaartse en neerwaartse toeleveringsketens. Als je als organisatie ambities hebt om iets aan de broeikasgasemissie te doen dan kun je met kleine stapjes in deze processen al een groot verschil maken.

Zo maakt Tesla gebruik van digital twins welke met gegevens uit sensoren gevoed worden zodat de algoritmen bepalen waar fouten en storingen het meest waarschijnlijk optreden. Dit voorspellende onderhoud verlaagt de kosten voor onder garantie vallende auto's en verbetert de gebruikerservaring. Veel ICT middelen kennen een soortgelijke optie middels 'call home' hoewel dit natuurlijk minder geavanceerd is maar de mogelijkheden om met algoritmen voorspellingen te doen over vervangingen en uitbreidingen ligt er.

Naar mijn opinie hebben we het hier over een stuk waardecreatie, resultaten uit het verleden bieden garanties voor de toekomst want net van de universiteit ben ik onder de indruk van de opgeleverde dashboards. Want zo goed als nieuw en nauwelijks gebruikt werden tijdens de pandemie op deze manier problemen in de toelevering opgelost en waarom van de nood niet een deugd maken?

Doorstromen naar de rol van Technical Account Manager betekent dat je CM als basis voor het CRM gaat gebruiken, kennis gaat op deze manier niet verloren voor de sector maar wordt organisatorisch anders ingezet. Of zie ik het allemaal verkeerd?

Eind jaren negentig werd ik bij een bekende Amerikaanse multinational aangenomen en opgeleid tot systeem programmeur. Dat werk deed ik met veel plezier. Vervolgens werd dat werk "outsourced" naar Wit-Rusland. Mijn nieuwe baan werd het managen van de Wit-Russische programmeurs. Omdat ik jong was heb ik de overstap gemaakt naar technisch SAP-beheer. Vervolgens veranderde de organisatie in een regie-organisatie en moest ik als ICT'er de leveranciers aansturen die het werk deden (al dan niet met Indiase mensen op verre afstand). Moest ik weer IT-techniek / -cursussen doen...
Overstap naar management, projectleiderschap en coördinatie? Bedrijven willen juist dat je dat doet, zelfs bij de ICT-leveranciers die zelf ook outsourcen.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-03T15:47:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.