What to know about: automatiseren back-upproces

Data wordt een steeds belangrijker onderdeel van bedrijfsprocessen en -doelstellingen. Het verlies van gegevens kan daardoor grote gevolgen hebben voor organisaties. Er moeten om die reden meer back-ups worden gemaakt dan ooit tevoren. Vanwege de complexiteit van de betreffende data voldoet bovendien de oude manier van back-ups maken vaak niet meer. Gelukkig zijn de back-uptechnologieën de afgelopen vijftig jaar sterk verbeterd en is het met de juiste planning en uitvoering betrekkelijk eenvoudig om data te beschermen. Mathijs Theunissen, strategisch partner manager cloud Benelux & Nordics bij Acronis geeft een toelichting.

Het maken van databack-ups gaat al zover terug als het carbonpapier, en misschien nog wel verder. Sinds die tijd zijn data voor organisaties echter een steeds grotere rol gaan spelen. Een ontwikkeling die mogelijk wordt gemaakt dankzij het groeiend aantal mogelijkheden van automatisering. Mogelijkheden die zelf ook weer metadata genereren, die context geven aan informatie of die nodig zijn om data überhaupt te kunnen interpreteren.

Soorten data

Bedrijven hebben daardoor te maken met een uitzonderlijk grote hoeveelheid gegevens. Hierdoor is het bijna niet meer mogelijk om al die gegevens op dagelijkse basis te back-uppen. Om een idee te geven: voor de volgende soorten data moeten in de meeste gevallen back-ups worden gemaakt. 

  • Bootstrapdata – de data die nodig zijn om een machine op te starten.
  • File-structure metadata – informatie over de locaties waar data staan opgeslagen.
  • Driver binaries – deze besturen de devices die nodig zijn om data te lezen vanaf een disk of tape, of vanuit een netwerk.
  • Besturingssysteem – een os-back-up om altijd over de meest recente, geüpdatet versie te beschikken.
  • Configuratiebestanden – in sommige gevallen zo eenvoudig als de systeemnaam of bijbehorende tijdzone, en soms zo complex als de Windows Registry.
  • Applicatieprogramma’s – zeker in het geval van in-house ontwikkelde applicaties kan het verlies van de bronbestanden ervoor zorgen dat data waardeloos worden, omdat ze niet kunnen worden geïnterpreteerd. 
  • Datafiles – bestanden zoals spreadsheets, pdf’s en log- en databasebestanden.
  • Databases – hoewel een database kan worden gezien als een applicatie voor datafiles, zijn er specifieke afwegingen die een organisatie moet maken bij het maken van databaseback-ups.

Fileback-ups en imageback-ups

Op dagelijkse basis een kopie maken van al die data is in de meeste gevallen natuurlijk geen werkbaar scenario. Het is daarom verstandig om slechts eens in de zoveel tijd een full back-up te maken, waarbij alle beschikbare gegevens worden geback-upt en daarna op meer frequente basis alleen de wijzigingen op te slaan sinds die eerste back-up. Dat laatste gebeurt aan de hand van zogenaamde differential en incremental back-ups.

Verder zijn er grof gezegd twee verschillende soorten back-ups: fileback-ups en imageback-ups. Bij een fileback-up worden alle bestanden en folders uit een systeem naar een back-upomgeving gekopieerd. Dit is de oudste digitale manier van back-uppen, die nog steeds veel gebruikt wordt. Bij een imageback-up worden niet alleen folders en bestanden gekopieerd, maar het complete systeem waarop deze staan opgeslagen. Deze laatste lijkt misschien de meeste omslachtige manier, maar een imageback-up vraagt vaak om minder resources, omdat er geen context en andere meta-informatie over de back-up zelf hoeft te worden gegenereerd.

Kansen voor resellers

Vroeger konden systemen met slechts een van deze twee manieren van back-uppen overweg, wat de mogelijkheden flink beperkte. Veel moderne systemen kunnen tegenwoordig echter zowel file- als imageback-ups maken. Dat maakt ze aantrekkelijker voor organisaties en levert resellers meer verkoopmogelijkheden op.

Wel is het bij het maken van een keuze voor een back-upsysteem goed om twee zaken van tevoren vast te stellen: de recovery point objective (rpo) en back-upwindow. De rpo is de frequentie waarin back-ups moeten worden gemaakt en de back-upwindow geeft aan hoe lang het systeem daarvoor gepauzeerd mag worden. In de ideale situatie ligt de rpo hoog en de back-upwindow laag, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een oplossing die back-ups kan maken zonder het systeem daarvoor te pauzeren. Dit is belangrijk, omdat dit soort oplossingen veel rekenkracht vergen. In de praktijk is het dus zoeken naar een evenwichtige verhouding.

Mathijs Theunissen

Mathijs Theunissen is strategisch partner manager cloud Benelux & Nordics bij Acronis. Cloud zit bij hem naar eigen zeggen in zijn dna, hij heeft namelijk ruim tien jaar verkoopervaring op het gebied van cloudoplossingen. Zijn motto is ‘bescherm je data voordat het te laat is’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-19T13:24:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.