Tips Cloud Computing

Hieronder vind je allerlei tips op het gebied van Cloud Computing. Heb je ook tips? Stuur dan een e-mail met toelichting naar lezers@computable.nl.

Pas op voor 'one size fits all'

Maarten van Emmerik
Directeur
Axxerion
Tegenover de voordelen van een snelle implementatie en lage investeringen bij SaaS wordt vaak het nadeel van beperkte flexibiliteit genoemd. Alle klanten gebruiken hetzelfde systeem en het 'one size fits all'-concept staat een efficiënte implementatie vaak in de weg. Let daarom goed op de mogelijkheden om de SaaS aan te passen aan de specifieke wensen van de klant. Het gaat hier zowel om de mogelijkheid om per klant een onbeperkt aantal datavelden te definiëren als ook om via workflows bedrijfsspecifieke processen te kunnen specificeren, zoals bijvoorbeeld voor goedkeuring van facturen, afhandeling van meldingen en indiensttreding van werknemers. Een goede SaaS is geen confectiepak of maatpak, maar biedt mogelijkheden voor efficiënte 'mass customization' binnen een centraal gehoste infrastructuur.

Let op SLA's in contracten

Michael Widjaja,
Partner en Senior Executive
Accenture

"Bij een SaaS-implementatie komt natuurlijk ook veel contractwerk kijken, maar wat veel aandacht vergt, is het afstellen van de service level agreements (SLA) als het gaat om beschikbaarheid, performance en schaalbarheid, applicatie responsetijden, en turn-around-time voor het oplossen van problemen met urgente prioriteit. In het geval van SaaS is dit extra belangrijk aangezien je de software-services vaak met andere klanten deelt. Daarom moet je er zeker van zijn dat alles goed op je bedrijf en je applicaties is afgestemd."

Zorg voor testomgevingen, ook bij de externe aanbieder

Michael Widjaja,
Partner en Senior Executive
Accenture
"Bij de integratie van SaaS in eigen software moeten de externe software-services ook kunnen worden getest. Functioneel is dat mogelijk op het productiesysteem gezien het lage volume van transacties, maar als men een end-to-end ketentest wil uitvoeren met hoog transactievolume, zijn er ook testomgevingen nodig van de externe provider die de software-services aanbiedt. Daarom is het zaak toegang te krijgen tot testomgevingen om met hoog transactievolume te testen. Grote bedrijven hebben hier meer mee te maken dan kleinere bedrijven, omdat de kleinere bedrijven vaak geen grote volumes hebben."

Maak afspraken over de roadmap

Michael Widjaja,
Partner en Senior Executive
Accenture
"Het gebruik van specifieke software binnen bedrijven zal verder evolueren. Daarbij speelt SaaS ook een rol: het moet die evolutie kunnen ondersteunen. Software-services moeten kunnen meegroeien met de bedrijfssoftware. Daarom is het belangrijk dat een bedrijf dat SaaS gebruikt ook afspraken maakt over de roadmap voor de software-services. Nog een tip: maak afspraken over hoe en wat gemeten wordt en hoe het betalingsmodel in elkaar zit. Bekijk ook het netwerk, want zelfs als alles goed is afgesproken, kan het netwerk uiteindelijk nog een vervelende bottleneck worden, omdat je afhankelijk bent van een derde partij en dus vaak via een extern netwerk verbindt."

Goede SaaS-consultant is platformspecialist en intermediair

Hans Brouwer
Regional Director Benelux
Salesforce.com

"Een goede SaaS-consultant in het SOA-tijdperk werkt als innovatie broker aan het vinden en implementeren van de juiste functionele bouwstenen van derde partijen en weet daarnaast de eigen mogelijkheden van het platform maximaal uit te nutten. Hij is platformspecialist en intermediair tussen klant en eco-systeem in één."

Zorg dat 'denken' en 'doen' hand in hand gaan

Hans Brouwer
Regional Director Benelux
Salesforce.com
"Het implementeren van SaaS stimuleert de trend van emergente strategie die reeds langer in management literatuur zichtbaar is. De korte termijn quick wins kunnen direct worden behaald terwijl de meer lange termijn business case gedurende de implementatie verder kan worden gedetailleerd op basis van continu voortschrijdend inzicht door daadwerkelijk gebruik. De tijd van eerst denken en dan doen is voorbij; met een SaaS-implementatie gaan beiden hand in hand zonder dat het risico op grootschalige en significante afschrijvingen op vorige beslissingen te groot wordt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-22T11:55:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.