Onderwijs omarmt cloudoplosssingen

De Nederlandse onderwijsbrance maakt het meest gebruik van cloudapplicaties. Dat blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder 4300 Nederlandse ict-verantwoordelijken. De sector ict en utilities volgt op een tweede plaats. Gemiddeld worden er in 15,6 procent van de organisaties met vijftig of meer werknemers cloudapplicaties gebruikt. Dit percentage is relatief laag doordat vooral de overheid weinig met de cloud doet.


Penetratie cloudapplicaties

Penetratie cloudapplicaties

Vier van de tien onderwijsinstellingen maakt gebruik van applicaties die draaien in de cloud. Daarmee is het met voorsprong het marktsegment waar aanbieders en gebruikers van software uit de cloud elkaar weten te vinden. Bedrijfsvestigingen in het segment ict en utilities maken in bijna een kwart van de gevallen gebruik van cloudapplicaties.

Dienst via internet

Definities betreffende oplossingen uit de cloud variëren vaak per dienstverlener, afhankelijk van het eigen productportfolio. De hier weergegeven resultaten zijn gebaseerd op de door Computer Profile uitgevoerde inventarisatie van applicaties en de vraag waar deze nu precies draaien. Draait de software bij een externe partij en wordt deze als dienst via het internet afgenomen, dan wordt de applicatie in de hier gepresenteerde cijfers meegenomen als applicatie uit de cloud. Binnen dit kader geeft 15,6 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen aan dat er sprake is van het gebruik van één of meerdere applicaties uit de cloud.

In vergelijking met de situatie aan het einde van 2010 is het aantal bedrijfsvestigingen waar cloudapplicaties wordt gebruikt gestegen met circa 40 procent. Deze groei is zichtbaar bij bedrijfsvestigingen van elke omvang. Echter de snelste groei vindt de afgelopen maanden plaats bij locaties met meer dan vijfhonderd medewerkers.

Hr-cloudapplicaties

Toepassing cloudapplicaties

Toepassing cloudapplicaties

Worden de geïnventariseerde cloudoplossingen ingedeeld naar de functie waarvoor ze worden ingeschakeld, dan blijkt hr het meest genoemde toepassingsgebied. Circa 29 procent van de aangetroffen applicaties uit de cloud betreft hr-toepassingen. Vooral in de productiesector en logistieke sector wordt relatief vaak gebruik gemaakt van dergelijke oplossingen.

Het tweede deelgebied waar vaak gebruik wordt gemaakt van cloudapplicaties betreft branchespecifieke software. Ongeveer een kwart van de gevonden cloudapplicaties valt in deze categorie. Het publieke domein, overheid, zorg en onderwijs, vormen hier de grootste gebruikersgroep.

Cloudapplicaties leveranciers

Vendoren

Vendoren

In het onderwijs is op dit moment de penetratie applicaties uit de cloud het hoogst. Leveranciers, zoals Schoolmaster en Itslearning, die zich specifiek op dit segment richten, komen hierdoor ook sterk naar voren in het totale overzicht van meest genoemde leveranciers van cloudoplossingen. Naast de branchespecifieke leveranciers komen ook de leveranciers van hr-oplossingen duidelijk naar voren. ADP en Raet vormen met 7 procent de nummers twee en drie.

Alleen kijkend naar de profit sector is Salesforce.com de meest voorkomende oplossing uit de cloud. Met name bij multinationals en Fortune 500-bedrijven en bij national enterprises (250 tot 2500 medewerkers) is Salesforce.com de meest voorkomende cloudapplicatie. Ook ADP kent een sterke positie bij deze organisaties. De cloudoplossingen van Afas komen met name voor in het segment national enterprises.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessant te weten waarom in onderwijs veel gebruikt wordt gemaakt van de Cloud oplossingen! Dat kan ik niet hier in dit artikel terug zien. Wat zijn de afwegingen en hoe is de business case hiervan opgesteld. Als het om kosten en efficiëntie gaat dan heb ik (en zeker veel andere mensen) ook een oplossing die zeker voordeliger is dan Cloud.Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-01T08:22:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.