Wolters Kluwer krijgt bui op weg naar cloud

Migratie ict-infrastructuur Kluwer Nederland naar alliantie Atos/Dell moeizaam

Informatieconcern Wolters Kluwer neemt sinds kort wereldwijd infrastructuurdiensten af van Atos en Dell. De keuze voor deze combinatie moet het bieden van clouddiensten aan de klanten van Wolters Kluwer mogelijk maken. Dat het migratiepad daar naar toe niet overal vlekkeloos verloopt, bleek uit het transitietraject bij het onderdeel Kluwer Nederland. Daar vielen tijdens de desktopmigratie websites stil en konden medewerkers niet bij hun persoonlijke mappen en netwerkschijven.

De betrokken ict-partijen willen niet ingaan op de ontstane problemen tijdens de migratie. Dell en Atos beloofden een gezamenlijke persverklaring op te stellen, maar hulden zich daarna in stilzwijgen. Ook CSC, de oude infrastructuurdienstverlener van Kluwer Nederland, wil niet ingaan op de vraag wat er nu precies is misgegaan.

Wolters Kluwer zelf spreekt van een complexe migratie die door Atos in samenwerking met partner Dell en in nauw overleg met Wolters Kluwer in fases is uitgevoerd. De gehele overgang van het datacentrum van Kluwer Nederland in Amsterdam naar een locatie van Atos in Eindhoven vond plaats in de periode maart tot en met mei, zegt een woordvoerder. Bij de desktopmigratie voor ruim zeshonderd eindgebruikers ontstonden echter netwerkproblemen. Websites, waaronder die van reclamevakblad Adformatie, waren een week lang slecht of niet bereikbaar, net als persoonlijke mappen van medewerkers en netwerkschijven.

Floor walker

Volgens medewerkers van Kluwer Nederland raakte de helpdesk overspoeld met vragen en was die al snel onbereikbaar. Uiteindelijk is er een zogeheten 'floor walker' gestuurd die medewerkers een voor een weer aan het werk moest helpen.

De zegsman van Wolters Kluwer zegt dat er tijdens kantooruren wel volop ondersteuning beschikbaar was, zowel telefonisch als aan het bureau. 'Waar mogelijk zijn alle migratiewerkzaamheden buiten kantooruren verricht, zodat de eindgebruikers minimale hinder ondervonden. Desondanks ging de transitie gepaard met enige onvolkomenheden. Inmiddels is de migratie voltooid en is de infrastructuur van Kluwer Nederland stabiel.'

Standaardinfrastructuur

De desktopmigratie was de laatste fase van het volledig in beheer brengen van het datacentrum, de servers en de applicaties van Kluwer Nederland bij Atos. Het traject maakt deel uit van een wereldwijde samenwerking tussen Wolters Kluwer en Dell en Atos van begin februari dit jaar. Daarbij is het uiteindelijke doel om klanten van Wolters Kluwer via de cloud softwarediensten en -ondersteuning te kunnen bieden. Het informatieconcern biedt bijna 70 procent van zijn productenportfolio online aan en is actief op juridische, fiscale en financiële markten en in de gezondheidszorg.

Om een goede clouddienstverlening te kunnen bieden moet Wolters Kluwer beschikken over een veilige en flexibele standaardinfrastructuur. Het is de taak van Dell en Atos om dit wereldwijd te regelen. Of zoals de woordvoerder het stelt: 'het creëren van een wereldwijde it-servicestandaard die kan worden afgestemd op specifieke regionale en divisiebehoeften.'

Flexibel

Dell Services en Atos zullen gezamenlijk een catalogus aanbieden met een gestandaardiseerd, gelaagd aanbod van diensten. Dit biedt Wolters Kluwer extra flexibiliteit om bedrijfsmodellen in de diverse klantsegmenten wereldwijd te ondersteunen en fluctuaties in de benodigde technologische capaciteit te kunnen opvangen tijdens piekuren. Bovendien kan Wolters Kluwer zijn ondersteuning afhankelijk van de klantbehoefte op- of afschalen.

Dell Services en Atos bieden verschillende diensten voor de ict-infrastructuur van Wolters Kluwer in Noord-Amerika en Europa aan, waaronder applicatiehosting, helpdesk, opslag, networking en 'managed security'.

Van uitgever naar softwareconcern

Wolters Kluwer levert behalve (online) vakinformatie diverse softwareoplossingen voor onder andere medici, accountants, belastingadviseurs en juristen. In de Verenigde Staten bedient het bedrijf naast zorginstellingen ook hypotheekaanbieders met een ondersteunend pakket. In Europa biedt Wolters Kluwer administratieve software en accounting software aan in Duitsland, België, Spanje, Italië, Portugal, Scandinavië en Groot/Brittannië en kruist er de degens met partijen als Unit4, Exact en Sage. In Spanje en Italië levert Wolters Kluwer ook nog salarisverwerkingssoftware.

Het concern, met het hoofdkwartier in Alphen aan den Rijn, was opvallend genoeg in Nederland als softwareleverancier nog weinig zichtbaar. Daar is in 2011 met overnames van Twinfield, leverancier van online boekhoudsoftware, en Legal Intelligence, ontwikkelaar van een juridische zoekmachinesoftware, verandering in gekomen. In 2008 had het bedrijf al Innolan overgenomen, een leverancier van werkprocesgerelateerde software voor Nederlandse accountants- en belastingadvieskantoren.

Het informatieconcern realiseerde in 2011 een omzet van 3,354 miljard en een nettowinst van 118 miljoen euro. Van de totale omzet komt inmiddels 71 procent van software en onlinediensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Cloud wordt een populistische kreet in ICT. Heeft Kluwer niet gewoon zijn ICT uitbesteed aan Atos en Dell? Ik zie in het verhaal geen clouddiensten naar boven komen die worden afgenomen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-03T11:57:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.