Tien jaar Amazon Cloud: is het wat in België?

In Nederland lijkt Amazon de slag om de public cloud te winnen, in België vooralsnog niet

cloud computing

Het is tien jaar geleden dat Amazon met zijn Amazon Web Services op de markt kwam. Daarvoor was Amazon toch vooral bekend als online boekenwinkel. Dé vraag is: leeft AWS in België? Het antwoord is: nog niet echt, maar wacht maar.

Het zou een quizvraag kunnen zijn: wie is wereldwijd de snelste groeier in zakelijke technologie? En hebben we het niet over het kleine grut, maar over de grote jongens: bedrijven met meer dan een miljard dollar omzet.

Wie is de grootste groeier in IT?

Groei van grootbedrijven 2015

Groei van grootbedrijven 2015

Het antwoord is voor sommigen misschien verrassend: Amazon. Het bedrijf voert met Amazon Web Services (AWS) de lijst aan van sterke groeiers (zie figuur rechts), samen met Salesforce.com, VMWare, Red Hat en Microsoft. Al groeit Amazon duidelijk wel veel sneller. Bedrijven die krimpen in enterprise IT zijn er overigens ook, met IBM en CA als grootste verliezers.

IaaS-markt

IaaS-markt

De impact van Amazon in de wereld van zakelijke it is behoorlijk groot. Het bedrijf voert de markt aan op het vlak van Infrastructure as a Service (IaaS) (zie figuur links) en staat op eenzame hoogte in het Gartner quadrant over IaaS (zie figuur rechts onder).

Gartner quadrant  IaaS

Gartner quadrant IaaS

Het succes van Amazon met AWS is dus duidelijk, maar in Europa is er nog wel een weg af te leggen. Het bedrijf legde zich toch eerst toe op de thuismarkt in de VS en verschoof de laatste jaren de aandacht naar andere (en Europese) markten. De bouw van het Amazon datacenter in Duitsland is daar niet vreemd aan. First we take Manhattan, then we take Berlin.

Waarom blijft opmars van AWS uit in België?

In België is het een ander verhaal. In ons land hinkt Amazon behoorlijk achterop, zeker in vergelijking met Nederland of andere buurlanden. Dat komt enerzijds omdat in ons land geen prioriteit is voor Amazon als bedrijf. Voor de Benelux komt de ondersteuning door een klein team in Nederland. Marketing wordt dan weer vooral vanuit Luxemburg geregeld.

Meer dan in onze buurlanden krijgt Amazon bij ons meer concurrentie van Microsoft Azure, mede omdat Microsoft in de Belgische markt (wel) vrij goed is vertegenwoordigd. Anderzijds ontbreekt in de Belgische markt ook nog de nodige expertise en kennis rond het Amazon-aanbod. Kortom: In Nederland lijkt Amazon de slag om de public cloud dan wel te winnen, in België vooralsnog niet.

Wie gebruikt AWS?

In principe kan iedereen die clouddienst gebruiken, al blijkt dat in de praktijk niet zo. 'De echte aantrekkingskracht komt bij ons vandaag van de start-ups', stelt David Temmerman, sales en marketing manager bij Sentia, dat zich richt op managed hosting. 'De redenen hiervoor liggen voor de hand. Je kan er snel en vrij goedkoop mee aan de slag, en als startend bedrijf kan je je it vlot doen meegroeien met je business', stelt Temmerman.

In ons land heeft het ook wel navolging bij kmo’s voor hun websites. En anderzijds bij de grotere bedrijven die AWS in eerste instantie willen inschakelen voor hun testomgevingen, en nadien ook voor het overhevelen van hun legacy-omgeving. Maar bij hen moet de echte adoptie nog starten. 'De interesse is er, en binnen dit en een jaar of twee zie ik nog wel wat grote Belgische bedrijven, of bijvoorbeeld een aantal grootbanken, de overstap maken', vertelt Temmerman.

AWS als klant gebruiken?

Eigenlijk zijn hiervoor twee hoofdvormen. Enerzijds is de klassieke aanpak via interface. Dit is traditionele pay as you go’-aanpak waarbij u uw spreekwoordelijke Visa-kaart bovenhaalt, meteen inhaakt op het AWS-netwerk en gebruik maakt van de infrastructuur en standaardtoepassingen die het bedrijf biedt.

De tweede aanpak, die meer en meer opkomt, is dat u gebruik maakt van een tussenpersoon. Er bestaan in ons land intussen een aantal in ‘managed AWS’ gespecialiseerde bedrijven. Kleine bedrijven als Skyscrapers, maar ook Cloudar (deel van de Cronos-groep) en dus ook Sentia (onderdeel van de groep met onder andere Combell), dat onlangs een Managed Public Cloud Services-afdeling oprichtte. Hier ligt de focus niet enkel op het IaaS-luik maar ook op PaaS (Platform as a Service). 'Als je optimaal van de redundantie van AWS gebruik wil maken, moet je ook de code van je applicatie ernaar aanpassen', oppert Temmerman. 'En dan kom je als bedrijf al snel bij een managed cloud partij terecht', beweert hij.

Grote troeven van AWS?

De grote troef zit in de schaalbaarheid van de oplossing. Via AWS kunt u als bedrijf heel snel uw it uitschalen, en dit zowel qua reikwijdte als regio. Vooral op dit vlak van continous deployment en constante integratie, kan AWS voor bedrijven een echte meerwaarde bieden. Met name voor een cio die agile wil en moet zijn, is zoiets een behoorlijke troef. Je kan een kleine workload snel uitbouwen naar iets groots.

Daarnaast is er ook de maturiteit. Microsoft Azure, de grote concurrent die vooral door ontwikkelaars wordt gedragen, is pas echt begonnen in 2010, dus zowat vier jaar later dan AWS. Die voorsprong lijkt Amazon alvast niet echt meer uit handen te hebben gegeven. Het bedrijf is met zijn cloudaanbod ook altijd behoorlijk innovatief geweest. 'Als je het vergelijkt met de andere public cloud providers loopt Amazon zowat twee à vier jaar voorop', meent Temmerman.

Nadelen van AWS?

Omdat het zo snel evolueert is het voor bedrijven en hun it-afdeling niet makkelijk om bij te blijven. Bovendien is in ons land vaak niet voldoende AWS-kennis aanwezig. Ander nadeel is dat Amazon standaard zelf geen echte sla’s (service level agreements) voorziet, iets wat tussenpersonen als Sentia wel kunnen bieden.

Een ander element is de zogenaamde ‘vendor lock-in’ of toch op z’n minst de vaststelling dat je als bedrijf je eieren niet in één mand (of cloud) wil leggen. 'De meeste bedrijven met grote hoeveelheden gegevens om op te slaan en te beheren willen meer dan één service provider om zich toe te kunnen wenden', oppert cloudexpert Peter Witsenburg. 'Want wie wil er afhankelijk zijn van slechts één leverancier voor al zijn bedrijfskritische gegevens?'

Kostprijs van AWS?

Misschien nog het minst bekende aspect van AWS is de kostprijs. Of zoals de boutade luidt: de prijs is zeker geen hinderpaal om bij Amazon te starten, maar wordt na verloop van tijd wel een belemmering zodra de boel volop begint te draaien. 'De perceptie van Amazon is inderdaad dat het goedkoop zou zijn. Wel, dat is het dus zeker niet', meent David Temmerman. Witsenburg sluit zich hier bij aan: 'Goede voorbeelden hiervan zijn Apple en Dropbox', vertelt hij. Beide bedrijven hadden een behoorlijk deel van hun it-infrastructuur op AWS staan, maar komen daarvan terug omdat de kosten hoog begonnen oplopen, weet Witsenburg.

Ook al zijn jouw it-verwachtingen en –noden van een andere orde dan die van Apple of Dropbox, echte koopjes moet u van Amazon dus niet verwachten. Al heeft hen dat niet tegengehouden om internationaal zo sterk te groeien. Nu België nog.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-01T09:01:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.