VMware wil einde maken aan cloudchaos

Event | VMware Explore

VMware verwelkomde tijdens zijn jaarlijkse beurs VMware Explore in Barcelona meer dan negenhonderd klanten en partners vanuit de Benelux. Dat het evenement, de opvolger van VMworld, deze aantallen aantrekt, geeft wel aan dat de leverancier van cloud- en virtualisatie-diensten nog altijd een sleutelfunctie vervult.

Veel deelnemers kwamen overigens niet zozeer om van allerlei innovaties kennis te nemen, maar meer voor de contacten met andere gebruikers. Kennisuitwisseling was ook een belangrijk doel voor Berry Boetekees, Gertjan Coene en Stefan van der Blom, allen werkzaam bij UMC Utrecht. Niet alleen de ervaringen van andere universitaire ziekenhuizen zijn voor hen van belang, maar ook die van bijvoorbeeld Rabobank. ‘Die doen ongeveer hetzelfde. En dan is het interessant om bij elkaar in de keuken te kunnen kijken', zegt Boetekees.

Hij heeft met zijn team vooral verantwoordelijkheid voor de infrastructuur en minder bemoeienis met zorgspecifieke zaken. UMC Utrecht vernieuwde onlangs het on-premise datacenter, voor deze organisatie nog altijd een goedkopere en veiligere oplossing dan de publieke cloud. Alles is nu sterk door softwaregedefinieerd. ‘De it-infrastructuur is niet meer de beperkende factor,’ zegt Boetekees. ‘Het uitrollen van een server kan nu in tien minuten. Gebruikers regelen zelf een virtual machine. Daar zitten we niet meer tussen.'

Veel it-taken zijn geautomatiseerd. Het beheer van de onderlaag is geoptimaliseerd. En omdat gewerkt wordt met standaard-oplossingen, kunnen de afdelingen zich concentreren op het specialistische werk. Voorheen hadden veel divisies hun eigen it en eigen servers. Dat is nu gecentraliseerd. Het centrale it-team, nu 375 man sterk, zorgt ervoor dat de it-motor draaiende blijft. Verder gaat het kernteam meer de rol van it-consultant vervullen. We richten ons meer op innovatie. Ook proberen we alles voor de it-afnemers makkelijker te maken,’ aldus Boetekees.

Geen gemakkelijke opgave

"Naast vertegenwoordigers uit de zorgsector trok de beurs ook bezoekers uit de financiële sector, dienstverlening, industrie en overheid"

Naast vertegenwoordigers uit de zorgsector trok de beurs ook bezoekers uit de financiële sector, dienstverlening, industrie en overheid. Hun aandacht ging uit naar de oplossingen die VMware biedt om het werken in de cloud makkelijker te maken. Dat is nog een uitdaging want een multi-cloud-omgeving waarin gebruikers uit meerdere clouds kunnen kiezen om hun apps te draaien, brengt complexiteit met zich mee. Ook de veiligheid is geen gemakkelijke opgave. Volgens Raghu Raghuram, ceo VMware, zijn we van ‘cloud first’ in een fase van ‘cloud chaos’ beland.

Boudewijn Aelbers, director pre-sales Benelux bij VMware, legt uit dat het motto van veel bedrijven in het begin nog 'cloud first' was. 'Maar niet elke workload is geschikt voor elke hyperscaler. Als verschillende bedrijfsonderdelen innoveren, gaat het echter alle kanten op. De behoefte bestaat aan een eenduidige visie op de cloud. We noemen dat cloud smart. Voorop daarbij staat consistentie in het gebruik. Sommige bedrijven hebben wel acht- tot twaalfduizend applicaties in verschillende clouds draaien. Dan is het een klus de samenhang te handhaven en alles op de juiste cloud te hebben. Azure heeft bijvoorbeeld weer een ander kostenplaatje dan AWS of het eigen datacenter. Ook het beheer verschilt. VMware ontwikkelde daarom een beheerslaag die gebruikers in staat stelt met al deze factoren rekening te houden.’ 

Volgens Aelbers brengt de transformatie naar nieuwe technologie veel met zich mee. 'De vraag is waar alles het beste kan draaien. Cloud smart betekent dat je inzicht krijgt in het gebruik van alle cloudbronnen die je hebt. Zo’n platform helpt je de juiste beslissingen te nemen. Via de ‘control plane’ zie je bijvoorbeeld waar workloads en data het beste naar toe zijn te verplaatsen. Deze bestuurslaag bestuurt de automatisering, biedt monitoring, geeft inzicht in de kosten en regelt de veiligheid.’ 

Sleutelwoorden

Raghu Raghuram, ceo VMware.

Tijdens de beurs presenteerde VMware meerdere verbeterde diensten voor de uniforme ontwikkeling, implementatie en beveiliging van apps ongeacht welke cloud wordt gebruikt. De sleutelwoord hierbij is eenvoud. Maar de praktijk moet uitwijzen of VMware hier echt het verschil in kan gaan maken. 

Over het algemeen scoort het bedrijf goed qua klanttevredenheid. De afsplitsing van ‘moeder’ Dell een jaar geleden heeft de maker van infrastructuur-software geen windeieren gelegd. Maar het personeel van VMware was amper bekomen van de verzelfstandiging toen Broadcom zich aandiende. Deze chipgigant nam in 2018 CA Technologies (enterprisesoftware) en in 2019 Symantec (securitysoftware) over. In beide gevallen werd met vele tientallen procenten in de kosten gesneden wat de innovatie niet ten goede kwam. Ook de prijzen werden flink verhoogd. 

Volgens Tracy Woo, Forrester-analist voor infrastructuur, wakkert een overname door Broadcom de angst aan voor hogere prijzen, verminderde ondersteuning en het afremmen van de innovatie. Maar de VMware-top had zich tijdens VMware Explore terdege voorbereid op vragen hierover. Raghuram zegt van Broadcom-topman Hock Tan de verzekering te hebben gekregen dat de strategie van VMware ongewijzigd blijft. Bovendien gaat Broadcom volop in zijn nieuwe aanwinst investeren. Ook komen al Broadcom’s software-activiteiten onder VMware’s paraplu te liggen. 

Met de overname van VMware is 61 miljard dollar gemoeid, de op twee na grootste transactie uit de tech-historie. Overigens werd deze week bekend dat de Europese Commissie zich over de fusie buigt. Op de Benelux-party voor VMware-partners en klanten in de Spaanse nachtclub Carpe Diem legden ambtenaren van de Commissie hun oren al goed te luisteren. Ook de Amerikaanse mededingingsautoriteiten bekijken de deal. 

De top van VMware juicht de overname toe. De vijf hoogste bestuurders zouden volgens het Amerikaanse CRN 169,4 miljoen dollar waarvan het merendeel in aandelen te verdelen krijgen als de deal doorgaat. Ook de aandeelhouders van VMware vinden het allemaal prima. Grootaandeelhouder Michael Dell, die veertig procent bezit, heeft zich al voor de fusie uitgesproken. 

Als we op de woorden van Aelbers moeten afgaan, ligt de transactie in Nederland evenmin gevoelig. ‘Geen enkele klant heeft me hier op VMware Explore nog over aangesproken. Je bent de eerste die vragen stelt over Broadcom,’ zegt hij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-18T13:17:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.