Nederlandse ASML verslaat Amerikaanse Big Tech

Meeste variatie zit in topiclijstjes

Dat ASML het populairste Nederlandse ict-bedrijf is, dat staat al jaren vast. Maar dat ASML populairder dan Apple, Google en Microsoft zou worden, dat was schier onmogelijk. En toch is het gelukt, ASML heeft dit jaar de Amerikaanse Big Tech verslagen. Het Veldhovense bedrijf mag dan ook met recht Neerlands ict-trots van 2022 worden genoemd.

ASML vs. Big Tech

© Marc Weikamp

In het overall imago-onderzoek van Computable en Enigma Research voeren de drie Amerikaanse grootheden al jaren de klassementen aan. Geen andere partij wist er tussen te komen. Wel rouleerden ze onderling als populairste. ASML weet wel al jaren de vierde positie te bemachtigen, maar aan de heerschappij van de Amerikaanse Big Tech viel niet te tornen. Tot 2022 dan, want ASML stoot in één keer door van vier naar de eerste positie.

Afas Software en Adyen

Nummer 1

© Marc Weikamp

Maar dat is de overall-lijst waarop ook alle internationale ict-spelers zijn meegenomen. Van de 167 ict-bedrijven die aan het imago-onderzoek meedoen, komen er 78 uit Nederland. Met deze partijen maken we ook allerlei lijsten om zodoende al die Nederlandse pareltjes in het zonnetje te zetten. Met ASML overall op één vinden we dit bedrijf natuurlijk ook boven aan veel Nederlandse lijstjes terug. Sterker zelfs, ASML voert alle Nederlandse lijstjes op basis van het hoofdonderzoek aan. Leuker is het dus om naar de rest van de lijstjes te kijken en de rankings richting specifieke topics.

En wat valt daar op? We hebben vaak in Nederland te maken met een ‘triple A-status’. Want na ASML volgen regelmatig twee andere Nederlandse ict-bedrijven die ook met een A beginnen: Afas Software en Adyen. Nu is dat een beetje overdreven, want KPN doet het ook goed, maar beide bedrijven gooien wel hoge ogen. In ieder geval op het totaallijstje met Nederlandse bedrijven waar Afas Software en Adyen in deze volgorde ASML volgen. Wel valt op dit lijstje op dat ASML een straatlengte voorsprong heeft op de rest.

KPN en Schuberg Philis

Schild

© Marc Weikamp

Zoals gezegd komen we ook KPN in de hogere regionen tegen. Overall eindigt het als vierde Nederlandse bedrijf, maar het bedrijf doet het ook goed als zakenpartner en werkgever. Ook op het vlak van financiële stabiliteit van de organisatie en duurzaamheid doet het bedrijf goede zaken. Een andere Nederlandse organisatie die we één keer in een top drie tegenkomen is Schuberg Philis. Het eindigt op plek drie op basis van het kennisniveau van de medewerkers.

Zoals gezegd zijn de topiclijstjes met Nederlandse ict-bedrijven een stuk interessanter om te behandelen. ASML is namelijk samen met alleen maar NXP ingedeeld in de categorie Semiconductor, een lijstje die we niet publiceren. Maar gelukkig zijn er nog wel zes andere lijstjes die we kunnen gaan behandelen. Het gaat hier om de rankings in cloud/software, detachering/recruitment, development, dienstverlening, infrastructuur/telecom en wederverkoop (resellers en distributeurs).

Cloud en software

Top 100 ict-bedrijven

Bekijk hier de lijst!

Op het gebied van cloud en software hebben we een top tien weten samen te stellen met (van oorsprong) Nederlandse ict-bedrijven. Met Afas Software hebben we niet een heel verrassende nummer één. De nummer twee daarentegen, Elastic, is wel opvallend. Dit bedrijf werd in 2012 in Amsterdam opgericht onder de naam Elasticsearch en heeft inmiddels een Amerikaans-Nederlands status. Elastic levert saas-oplossingen voor zoeken, observeren/loggen, beveiligen, de cloud en stacks.

Elastic wordt gevolgd door twee bekende Nederlandse softwarehuizen, namelijk Exact en Chipsoft. De nummer vijf op de lijst is wel weer enigszins opvallend. Daar staat een Noors bedrijf dat in Nederland een grote overname heeft gedaan. Want Visma als organisatie doet natuurlijk niet bij de Nederlandse ict-bedrijven mee, maar hun overname van Raet, en het feit dat dit nog een zelfstandig opererende activiteit is, wel. Verder op dit lijstje nog bekende namen als Unit4, Wolters Kluwer en Sentia.

Detachering en recruitment

Vaandel

© Marc Weikamp

Het lijstje met detacheerders en recruiters is minder spannend. Dit komt vooral omdat in deze markt slecht enkele zeer grote spelers zijn die op basis van hun Nederlandse omzet toegelaten worden tot het imago-onderzoek. Toch is er ineens wel één verrassing op de lijst, maar dat geldt niet voor de nummer één. Want daar staat Yacht, het label van Randstad voor onder andere ict’ers. De voorsprong op de nummer twee is echter wel beperkt, en dat brengt ons gelijk bij de verrassing op dit lijstje.

Want op de tweede positie staat Circle8. Wie?, horen wij u denken. Circle8. Deze totaal onbekende naam op een lijstje met enkel bekende detacheerders en recruiters valt natuurlijk op. Echter is Circle8 wel een zeer bekende speler in de markt, de nieuwe naam van dit bedrijf is d echter (nog) niet. Circle8 is sinds 1 december 2022 namelijk de nieuwe naam van De Staffing Groep waar IT-Stafing onderdeel van uitmaakt. De top vijf wordt volgemaakt met Brunel, Headfirst en Linkit.

Development

Helm

© Marc Weikamp

Het development-lijstje is net zo lang als de vorige en kent dus ook een top vijf. De nummers één en twee zijn allebei software-gedreven, en zijn bekend in de markt. Daar staan namelijk respectievelijk Schuberg Philis en Xebia, allebei software-ontwikkelaars. Het zijn elkaars concurrenten en richten zich allebei op bijvoorbeeld datavraagstukken en digitale transformaties.

De rest van de top vijf zijn andersoortige bedrijven, maar ontwikkelen wel alle drie technologie die voor verschillende zaken worden ingezet. Zo ontwikkelt Nedap hardware- en softwaretechnologie die mensen ondersteunt in hun leven en werken. Priva ontwikkelt klimaatoplossingen voor in gebouwen en oplossingen voor smart buildings en Prodrive ontwikkelt technologie voor in systemen.

Dienstverlening

Dienstverleners zijn centrale spelers in de Nederlandse ict-markt en daardoor is dit type organisatie rijkelijk vertegenwoordigd. In het imago-onderzoek kunnen wij maar liefst 25 Nederlandse ict-dienstverleners op ons lijstje zetten. Als we alle grote internationale ict-dienstverleners buiten beschouwing laten, dan zien we dat Conclusion de populairste ict-dienstverlener is van vaderlandse bodem. Het wordt op enige afstand gevolgd door Axians en Ordina.

Verder zien we bekende namen in de lijst staan als SURF, ilionx en Centric. Laatstgenoemde zakt wel telkens iets verder weg. Dit geldt voor zowel de positie als de indexatie. Waar het vijf jaar geleden nog dit lijstje aanvoerde is het nu weggezakt naar de zesde positie en doet het ieder jaar een stapje terug. De top tien wordt volgemaakt met OGD ict-diensten, myBrand, Simac IT en Topicus, waar TSS inmiddels onderdeel van uitmaakt.

Infrastructuur en telecom

Vlag

© Marc Weikamp

Het lijstje met Nederlandse infrastructuur- en telecomleveranciers is al jaren geen verrassing. En dat is het ook dit jaar niet, want KPN voert met grote overmacht deze ranglijst aan. De enige twee partijen die nog enigszins kunnen volgen zijn Eurofiber en VodafoneZiggo Group. Het geeft maar aan hoe dominant de positie van KPN op deze markt is.

Overigens staan er in deze top tien wel andere spelers die flink aan de weg timmeren. Zo is op de vierde positie de CM Groep terug te vinden, waarvan CM.com het bekendste merk is. Maar ook NorthC Datacenters op plek zes doet het goed en wist in 2022 zelfs nog een Computable Award te winnen op het gebied van sustainable tech. Digital Realty op de achtste positie kennen we vanuit het verleden vooral als Interxion.

Wederverkoop

Vaandel

© Marc Weikamp

Tot slot hebben we nog het deellijstje met de wederverkopers. Onder wederverkoop verstaan we alle resellers en distributeurs op de lijst die een Nederlandse achtergrond hebben. De scheidslijn met de ict-dienstverleners is echter dun omdat beide type organisaties vergelijkbare businessmodellen hebben. In deze categorie ligt de nadruk meer op de product- en technologiekant.

Dit jaar voert PQR dit deellijstje aan. Vorig jaar moest het nog Centralpoint voor zich dulden en dat brengt ons gelijk bij een opvallende nummer twee. Want daar staat Dustin, dat Centralpoint overnam, maar dat is helemaal geen Nederlands bedrijf. Toch staat het op de lijst omdat Centralpoint tot halverwege 2022 een zelfstandige entiteit was. Het imago-onderzoek vond plaats voordat het in Dustin opging en daarom is het bedrijf met de nieuwe naam nog wel op dit lijstje meegenomen. Volgend jaar zal Dustin geen onderdeel meer uitmaken als Neerlands trots.

Dit artikel verscheen eerder in Computable-magazine #1 2023.

Lijstjes imago-onderzoek Nederlandse ict-bedrijven

Totaal    
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 ASML 100%
2 Afas Software 17,32%
3 Adyen 13,80%
4 KPN 12,67%
5 Schuberg Philis 6,26%
6 Conclusion 6,15%
7 NXP Semiconductors 5,25%
8 PQR 5,10%
9 Axians 4,87%
10 Ordina 4,36%
Zakenpartner  
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 ASML 100%
2 Afas Software 64,25%
3 KPN 55,03%
4 Adyen 31,01%
5 Dustin (voorheen Centralpoint) 23,74%
6 Conclusion 22,91%
7 Axians 20,95%
8 Eurofiber 18,72%
9 Centric 18,16%
10 Copaco 17,88%
  Schuberg Philis 17,88%
  Xebia 17,88%
Innovatie    
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 ASML 100%
2 Adyen 17,45%
3 Afas Software 11,19%
4 NXP Semiconductors 5,97%
5 Elastic 5,15%
  KPN 5,15%
7 Nedap 3,36%
8 Conclusion 3,21%
9 Visma 3,13%
10 Axians 2,98%
Werkgever  
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 ASML 100%
2 Afas Software 19,14%
3 KPN 14,09%
4 Adyen 9,47%
5 Conclusion 8,74%
6 Schuberg Philis 8,02%
7 PQR 6,89%
8 Ordina 6,58%
9 Xebia 5,76%
10 Elastic 5,45%
Kennisniveau  
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 ASML 100%
2 Adyen 11,61%
3 Schuberg Philis 7,56%
4 Afas Software 7,30%
5 KPN 6,33%
  NXP Semiconductors 6,33%
7 PQR 5,80%
8 Xebia 4,13%
9 SURF (o.a. SURFnet) 4,05%
10 Ordina 3,78%
Financiële stabiliteit  
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 ASML 100%
2 Afas Software 16,89%
3 KPN 11,31%
4 Adyen 8,30%
5 Exact 3,77%
6 Conclusion 3,62%
7 Axians 2,71%
8 Eurofiber 2,41%
9 Nedap 2,26%
  PQR 2,26%
  Schuberg Philis 2,26%
Duurzaamheid  
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 ASML 100%
2 Afas Software 22,26%
3 KPN 18,61%
4 Adyen 11,31%
5 Visma 9,49%
6 myBrand 8,39%
7 Conclusion 7,66%
  Odin Groep (Previder, Heutink ICT en Winvision) 7,66%
9 Centric 7,30%
  Schuberg Philis 7,30%
  SURF (o.a. SURFnet) 7,30%
Cloud/software  
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 Afas Software 100%
2 Visma 23,84%
3 Elastic 21,90%
4 Exact 20,68%
5 Chipsoft 17,76%
6 Visma | Raet 11,68%
7 Unit4 9,37%
8 Wolters Kluwer 8,15%
9 Planon 4,87%
10 Sentia 4,38%
Detachering/recruitment
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 Yacht 100%
2 Circle8 (voorheen IT-Staffing) 97,83%
3 Brunel 94,57%
4 Headfirst Group (o.a. HeadFirst, Between, Staffing Management Services en Sterksen) 73,91%
5 Linkit 69,57%
Development  
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 Schuberg Philis 100%
2 Xebia 66,33%
3 Nedap 61,62%
4 Priva 21,55%
5 Prodrive 10,10%
Dienstverlening  
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 Conclusion 100%
2 Axians 79,11%
3 Ordina 70,89%
4 SURF (o.a. SURFnet) 68,15%
5 ilionx 61,99%
6 Centric 55,14%
7 OGD ict-diensten 51,71%
8 myBrand 47,95%
9 Simac IT 43,84%
10 Topicus 42,81%
11 ICT Group 38,01%
12 Detron ICT Groep 32,88%
13 Ctac 31,85%
14 Hollander Techniek 25,00%
15 Odin Groep (Previder, Heutink ICT en Winvision) 23,97%
16 SLTN 23,97%
17 Broad Horizon (incl. Pink Elephant) 23,29%
18 Info Support 22,60%
19 Protinus IT 21,92%
20 Interstellar 21,23%
21 Avit Group (incl. Wingmen) 19,52%
22 PCI 9,93%
23 Infradata 7,53%
24 Experis (Experis Ciber, iSense ICT Professionals en Peak-IT) 5,82%
25 Switch IT Solutions 5,14%
Infrastructuur/telecom
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 KPN 100%
2 Eurofiber 31,11%
3 VodafoneZiggo Group 23,29%
4 CM Groep 8,65%
5 Allinq Group 6,66%
6 NorthC Datacenters 6,66%
7 TKH Group 3,33%
8 Digital Realty (voorheen Interxion) 2,33%
9 Caiway 1,83%
10 Enreach 1,66%
Wederverkoop (resellers en distributeurs)
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 PQR 100%
2 Dustin (voorheen Centralpoint) 68,18%
3 Copaco 53,31%
4 HSO 21,90%
5 Azerty 16,94%

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-14T09:44:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.