Novell gebruikt WP in zaak tegen Microsoft

Tekstverwerkersstrijd zou oneerlijk gestreden zijn

Dit artikel delen:

Novell is, zoals het eerder aangekondigde, een antitrustzaak tegen Microsoft begonnen over de ondergang van Wordperfect. Dit is gebeurd nadat de twee concurrenten een schikking hebben gesloten voor Netware. Tijdens die onderhandelingen is geen akkoord bereikt over de WP-kwestie.

  
"Deze zaak is niet gerelateerd aan onze huidige activiteiten, maar vertegenwoordigt wel een aanzienlijke waarde voor ons", zegt hoofdjurist Joseph LaSala van Novell.
De nu aanhangig gemaakte zaak draait naast de klassieke tekstverwerker ook om spreadsheet-programma Quattro Pro. Novell stelt dat Microsoft van 1994 tot 1996 de software-industrie ernstig heeft gehinderd door misbruik te maken van zijn monopoliepositie.
De aanklacht concentreert zich op de beschuldiging dat de Dos- en Windows-leverancier kritieke technische informatie heeft achtergehouden voor Novell. Bovendien zou Microsoft bepaalde technologieën hebben verwerkt in Windows om WP en andere applicaties buiten te sluiten. Tot slot beweert Novell dat Microsoft zijn marktdominantie heeft misbruikt door pc-leveranciers te verhinderen Wordperfect mee te leveren. Soortgelijke beschuldigingen zijn ook al geuit in de langlopende antitrustzaak die het Amerikaanse ministerie van Justitie voert tegen Microsoft.
Novell stelt nu dat het hierdoor minder goed in staat was concurrerende versies te maken van zijn productiviteitsapplicaties. Feit is dat versie 6.1 van Wordperfect opvallend weinig gebruik maakte van de ingebouwde functionaliteit in Windows 3.1, zoals het algemene venster voor bestandsbewerkingen en de printmogelijkheden. De vraag is wie daaraan schuld heeft.

Wanbeleid

Microsoft reageert opvallend scherp: "Novell wil ons middels deze rechtszaak de schuld geven van zijn eigen wanbeleid. Het is overduidelijk dat slechte beslissingen de oorzaak waren voor de dalende populariteit van Wordperfect bij eindgebruikers", luidt de officiële verklaring. "Het is ook jammer, en verrassend, dat Novell nu voor juridische vervolging kiest over een bedrijfsactiviteit die het voor korte tijd bezat en die het meer dan acht jaar geleden verkocht."

CCIA-schikking: 20 miljoen
De schikking die Microsoft heeft getroffen met de Computer and Communications Industry Association (CCIA) kost het bedrijf 20 miljoen dollar. Bijna de helft daarvan is voor CCIA-voorzitter Ed Black. Dit meldt de Financial Times-website (ft.com) op basis van uitgelekte documenten.
De eenmalige bonus van 9,75 miljoen dollar aan Black, sinds jaren Microsoft-criticaster, is goedgekeurd door de CCIA-bestuursraad. Die bestaat uit onder meer Oracle, Yahoo en Sun Microsystems. Laatstgenoemde sloot in april dit jaar een vergaande vrede met Microsoft. De Windows-leverancier verklaart het niet-onthulde schikkingsbedrag te hebben betaald aan de CCIA zonder dat het zicht of invloed had op de bestemming van dat geld. Beide partijen onthouden zich vooralsnog van verder commentaar.
De twee verklaarden eerder deze maand bij het bereiken van de schikking dat Microsoft een deel van de juridische kosten zou vergoeden die de CCIA de afgelopen jaren heeft gemaakt in zijn kruistocht tegen de Amerikaanse softwareproducent. Het handelsconsortium trok hierbij zijn steun terug aan de antitrustzaak van de Europese Commissie. Telefoonfabrikant Nokia heeft kort daarvoor zijn lidmaatschap van de CCIA opgezegd.
Novell, tegenwoordig Linux-leverancier dankzij de overname van het Duitse Suse, zit sinds 1996 niet meer in de markt voor productiviteitssoftware. "Deze rechtszaak is niet gerelateerd aan onze huidige activiteiten, maar de aanklachten zijn wel belangrijk en vertegenwoordigen een aanzienlijke waarde voor ons", zegt hoofdjurist Joseph LaSala van Novell.

Naar Corel

WP is in 1994 in handen gekomen van Novell. Het bedrijf was toen een fusie overeengekomen met het destijds nog zelfstandige Wordperfect. Dat samengaan had een aanvankelijke waarde van 1,4 miljard dollar, maar het aandeel Wordperfect daalde dermate hard dat de totale waarde 855 miljoen was toen de zaak werd afgerond. Novell kocht Quattro Pro toen van hulpmiddelenproducent Borland Software voor 145 miljoen dollar.
De twee applicaties zijn gecombineerd in één geïntegreerd applicatiepakket, een 'suite', wat toen nieuw en 'in' was. Wordperfect en Quattro Pro zijn in 1996 overgegaan naar Corel, van oudsher vooral bekend van grafische applicaties. Die verkoop gebeurde nadat WP aanzienlijk marktaandeel had verloren aan Microsofts concurrerende Office. WP had tegen de tijd van de doorverkoop minder dan 10 procent van de markt, terwijl dat in 1990 nog ruim 50 procent was.
Het Canadese Corel betaalde voor de aankoop toen 10,75 miljoen dollar in contanten en 113,2 miljoen in aandelen. Het totaal van 123,95 miljoen staat in schril contrast tot de 1 miljard dollar die Novell slechts twee jaar eerder had betaald voor beide applicaties. Tenminste, voornamelijk die twee applicaties; mail- en samenwerkingssoftware Groupwise is in 1996 behouden.

Financieel

Novell houdt zich tegenwoordig vooral bezig met Linux en dankt zijn gunstige resultaten voor het vierde kwartaal grotendeels daaraan. Het bedrijf boekte dertien miljoen dollar winst op 301 miljoen dollar omzet. Die bedragen zitten aan de bovenkant van schattingen die Wall Street-analisten hadden gedaan. In dezelfde periode een jaar eerder draaide Novell nog 109 miljoen dollar verlies, inclusief een eenmalige afschrijving van 130 miljoen, op 287 miljoen omzet.
De financiën krijgen nog een meevaller door de Netware-schikking met Microsoft, ter waarde van 536 miljoen dollar. Dat levert Novell 438 miljoen dollar netto op. Financieel directeur Joe Tibbetts zegt dat hierdoor de kasreserve op 1,6 miljard dollar komt en dat daarmee makkelijker andere overnames zijn te plegen.
De softwareleverancier maant echter tot terughoudendheid; 2005 zal ook een jaar van wederopbouw zijn, aldus de directie. Verwachtingen of details worden niet verstrekt. Tibbetts verklaart dat Novells overgang naar Linux-producten en diensten plaatsvindt in een moeilijke it-markt. "Daarbij zijn de inkomsten uit onze legacy-software al enige tijd dalende."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.