IBM's integratie kantoortoepassingen concurreert met nieuwste Microsoftsuite

'Van losse pc's naar netwerkplekken'

Dit artikel delen:

Zowel Microsoft als IBM werkt aan een soepele integratie van kantoorsoftware met achterliggende technieken, waaronder databases en internettoepassingen. Grootste verschil: IBM stelt het zonder het opwaarderen van allerlei onderdelen te kunnen.

Zonder veel ophef publiceerde IBM begin vorige week Workplace. Deze verzameling software moet bedrijven in staat stellen de bestaande kantoortoepassingen in te bouwen in een webbrowser-gestuurde werkomgeving, min of meer onafhankelijk van het besturingssysteem. "Workplace versnelt de migratie van een organisatie bestaande uit losse pc's naar een bedrijf van netwerkplekken."
De suite bestaat onder meer uit een nieuwe versie van de Websphere portal server (5.1) en Lotus webconferencing software, onderdelen die de komende weken of maand beschikbaar worden.

Kantoortoepassingen als netwerkdienst

Belangrijkste onderdeel echter is Workplace Services Express (WSE, versie 2.0). De software biedt via het web documentbeheer, samenwerktoepassingen en portaaldiensten rondom de bestaande kantoortoepassingen, mail en agenda. "Het integreert vlekkeloos met bijvoorbeeld een Office-2000-omgeving, dus dat hoef je nog niet te vervangen", vertelt Uffe Sorensen. De Deen, Lotus-topman voor Emea, was vorige week woensdag in Amsterdam om klanten te vertellen over het nieuwe product. "Bestaande kantoorapplicaties samenbrengen als een netwerkdienst, dat kan de concurrentie niet. Wij stellen een ondernemer daarnaast in staat zijn software op te waarderen wanneer het hem uitkomt."
Dat concurrent Microsoft als tegenzet de ondersteuning voor andere Office-toepassingen dan 2003 kan opzeggen, is een mogelijkheid, erkent Sorensen. "Daar hebben we geen invloed op."
In Nederland werkt IBM voor WSE samen met vier partners: Eniac, Inter Access, Primax en E-office. Deze beginnen nu aan het installeren van bèta's bij hun klanten. Onder meer een ict-pr-bureau in Wageningen probeert het product, onder begeleiding van E-office.
"WSE is echt gemaakt voor het middensegment", zegt Roland Hameeteman, directeur van dienstverlener E-office. "Je hebt na installatie meteen iets waarmee je aan de slag kan." Volgens hem zullen veel mkb-ondernemers WSE aanlokkelijk vinden, juist omdat het integreert met de bestaande mail- en kantoortoepassingen. De browser-gebaseerde aanpak draait net zo makkelijk op Mac, Windows als op Linux.

Sharepoint

Hameeteman heeft grote verwachtingen van WSE. "Het dwingt ondernemers niet tot keuzes op het gebied van besturingssystemen. Het is daarnaast scherp geprijsd."
Hij noemt het IBM's antwoord op de Sharepoint-server van Microsoft. "En daarvan loopt de verkoop erg goed."
Zijn bedrijf biedt klanten ook die portaal-server van Microsoft, naast Microsofts Office 2003: "Ach, het lijkt vaak een haast religieuze keuze. Je kan het niet vergelijken door alleen te kijken naar functionaliteiten. De een kiest altijd voor Microsoft, een ander is veel selectiever. Mij maakt het niet uit, ik wil gewoon zoveel mogelijk ellende oplossen voor gebruikers." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-19T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.