ECMA keurt OpenXML goed als industriestandaard

Dit artikel delen:

Microsoft ziet zijn nieuwe bestandsformaat OpenXML verheven tot officiele standaard. De ECMA (European Computer Manufacturers Association) heeft haar goedkeuring aan dit nieuwe Office 2007-formaat verleend.

Volgende stap is indiening bij de ISO (International Standards Organisation). Microsoft heeft bewust eerst voor de ECMA gekozen om daarna de gang naar de ISO te nemen. Het bedrijf denkt dat het ratificatieproces daardoor korter kan zijn. Nu is OpenXML vóór indiening bij de ISO namelijk al een internationale standaard, terwijl dat niet het geval zou zijn bij een directe route naar de ISO.

De ECMA vraagt nu een versnelde behandeling aan, waarvoor een bezwaar- en commentaarperiode van dertig dagen geldt. Daarna buigt een ISO-subcommissie zich over het voorstel en het eventuele commentaar daarop, wat zo'n zes maanden in beslag zal nemen. Dan pas zal de Joint Technical Committee van de ISO aan een stemming beginnen.

De ECMA, bestaande uit hardware- en softwareleveranciers, heeft OpenXML nu goedgekeurd met twintig stemmen voor en slechts één tegen. Die dissident was IBM, die het concurrerende Open Document Format (ODF) al heeft ondersteund. Dat bedrijf stelt dat de bij OpenXML horende documentatie (6000 pagina's aan specificaties) te omvangrijk is en dus te veel werk voor ontwikkelaars betekent.

Uitwisseling

ODF is reeds een officiële ISO-standaard, wat veelal vereist is voor gebruik door overheden. Dit moet 'gevangenschap' van data in een bedrijfseigen, gesloten formaat voorkomen. Microsoft benadrukt dat OpenXML open is en dat bestandsuitwisseling dus gegarandeerd is. Die interoperabiliteit moet niet alleen applicatie-onafhankelijkheid mogelijk maken, maar ook aansluiting op andere applicaties, zoals backend-systemen voor business intelligence (BI) en dataverwerking.

De ECMA licht de gloednieuwe standaard toe in een korte white paper; een PDF-document van slechts veertien pagina's. De standaard zelf neemt dus enkele duizenden pagina's in beslag.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-20T14:39:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.