PDF’s maken en bewerken voor redelijke prijs

Test ABBYY PDF Transformer Pro 2.0

Dit artikel delen:

Pdf, ofwel portable document format, is de meest gebruikte elektronische documentindeling. Met PDF Transformer Pro 2.0 van het Russische bedrijf ABBYY kunnen pdf’s niet alleen gelezen worden, maar ook gewijzigd.

ABBYY PDF Transformer Pro 2.0 heeft eigenlijk twee functies. Enerzijds kunt u met dit programma zelf pdf-bestanden aanmaken en is het dus een concurrent voor Acrobat van Adobe, de eigenaars van het pdf-bestandsformaat. Anderzijds kunt u met dit programma elk pdf-document naar een bewerkbare indeling converteren, naar wens met of zonder behoud van de opmaak van het origineel. De pdf’s die u van het internet haalt worden met PDF Transformer Pro dus bewerkbare documenten.

Eenvoudig

Het maken van pdf-bestanden met PDF Transformer Pro 2.0 vanuit toepassingen uit Microsoft Office lukt vrij aardig. We testten het programma met tabellen, foto’s, tekst en een heleboel combinaties hiervan. Ook gebruikten we PowerPoint-voorstellingen. Het resultaat was steeds erg goed. De werkwijze is ook erg eenvoudig. Klik je bijvoorbeeld in Word op de knop ‘PDF-Bestand Maken’ in de taakbalk, dan opent een dialoogvenstertje. Je geeft een naam aan het te maken pdf-bestand, bepaalt de graad van compressie (Klein, Gemiddeld of Groot) en desgewenst de compatibiliteit met oudere versies van Adobe Acrobat Reader. Tot slot kun je het bestand nog met een wachtwoord beveiligen, en wel op twee niveaus. Je kunt het ‘read only’ maken, waarbij het onmogelijk wordt tekst te selecteren en zo te kopiëren of om hem af te drukken. Je kunt nog een stap verder gaan en het bestand dusdanig beveiligen dat je het gewoonweg niet kunt openen zonder wachtwoord.

Om een idee te geven van de invloed van de compressiefactor, geven we hieronder de grootte van de geconverteerde PowerPoint-voorstelling.


Oorspronkelijke grootte 1,815 MB

Compressie Klein bestand, lagere kwaliteit 1,464 MB

Compressie Gemiddeld bestand 1,533 MB

Compressie Groot bestand, hoge kwaliteit 4,691 MBWe voegen er onmiddellijk aan toe dat er bijzonder weinig verschil te merken was tussen de drie resultaten: er is dus weinig reden om hoge kwaliteit te kiezen. Anderzijds is het ook spijtig dat een nog grotere compressie, zij het dan weliswaar met écht kwaliteitsverlies, niet tot de mogelijkheden behoort.

Dit programma installeert ook een virtuele pdf-printer. Die probeerden we onder meer vanuit het Van Dale Groot Woordenboek en Corel Paint Shop Pro XI. De virtuele printer produceert weliswaar leesbare pdf-bestanden, maar de lay-out wijkt soms erg af van het origineel.


OCR

Hoe zit het dan met converteren van een bestaande pdf naar een bewerkbaar formaat? PDF Transformer Pro biedt de keuze tussen converteren naar MS Word (.doc), MS Excel (.xls), een zuiver tekstbestand (.txt), een Rich Text bestand (.rtf), een internetpagina (.htm) of een doorzoekbaar pdf-bestand (.pdf). Hierbij hoort een kort woordje uitleg. Er bestaan pdf-bestanden met een ingebouwde tekstlaag, waarbij de tekst meestal gewoon te selecteren en met kopiëren en plakken eenvoudig en foutloos te recupereren is. Er bestaan echter ook pdf-bestanden zonder die tekstlaag, wat eigenlijk neerkomt op een gewone foto van de tekst. Om die tekst te recupereren moet u beschikken over OCR (Optical Character Recognition) om de letters op de foto te herkennen. ABBYY PDF Transformer Pro 2.0 heeft zo’n ingebouwde OCR engine (afkomstig van ABBYY’s belangrijkste product FineReader), maar het resultaat hiervan is zeker niet foutloos. Veel hangt uiteraard af van de kwaliteit van de foto en de aard van de letters. Om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen, moet je daarom ook de taal van het document opgeven zodat het programma in geval van twijfel zijn (eveneens ingebouwde) woordenboeken kan raadplegen.

ABBYY PDF Transformer Pro 2.0 blijkt ook hier erg eenvoudig in gebruik. Je opent eerst een pdf-bestand en geeft aan naar welk formaat het moet worden geconverteerd. Vervolgens kun je aangeven of het hele document omgezet moet worden, of slechts een deel ervan. Dit onderdeel is nieuw in deze versie, en is best handig wanneer je bijvoorbeeld een meertalige handleiding wil converteren. Een volgende optie is het al dan niet behouden van de oorspronkelijke lay-out. Nog even de taal instellen en het programma kan zijn werk doen.

Zoals te verwachten was, zijn de resultaten wisselvallig. Soms lukt het zeer goed, soms is het resultaat gewoon onbruikbaar. Vooral eenvoudigere documenten worden goed overgezet. Echt betrouwbaar is ABBYY PDF Transformer 2.0 in deze richting dus niet, maar als alternatief voor het compleet overtypen van een document kan het wel een prima hulpmiddel zijn.

René Paulus, DataTestlab

Conclusie

ABBYY PDF Transformer 2.0 genereert eenvoudig prima pdf-bestanden, maar de keuze tussen kwaliteit versus compressie is beperkt. De andere richting, van een pdf-bestand een bewerkbaar document maken, geeft wisselende resultaten en mag hooguit als een hulpmiddel beschouwd worden, zeker geen wondermiddel. De prijs van het pakket is redelijk voor wie vaak met pdf-bestanden werkt.

Product

Producent: ABBYY, www.abbyy.com

Prijs: downloadversie 70,25 euro; boxed versie 72,30 euro (excl. btw)

Systeemvereisten: Pc met Intel Pentium/Celeron/Xeon, AMD K6/Athlon/Duron of compatibele processor, 200 MHz of hoger. Microsoft Windows Server 2003, Microsoft Windows XP, Microsoft Windows 2000 (SP2 of hoger). 128 MB RAM of meer aanbevolen.

150 MB beschikbare ruimte op harde schijf + 70 MB voor programmawerking. SVGA–videokaart en monitor (minimale resolutie van 800 x 600 pixels).

De kern

* PDF Transformer Pro 2.0 is een gebruiksvriendelijk en goedkoop alternatief voor Adobe Acrobat

* Het programma kan via OCR ook bestaande PDF’s omzetten in computertekst, maar dat lukt het best bij eenvoudige documenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-02T00:00:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.