Sofi basis voor Burger Service Nummer

Het Sofi-nummer wordt voor Nederlandse ingezetenen (personen ingeschreven in de GBA) het nieuwe Burger Service Nummer en het enige nummer dat zij in contacten met de overheid nodig hebben. Gemeenten gaan het beheren.

Overheidssectoren hanteren in de backoffice eigen, aan het BSN gerelateerde, sectornummers. Het Sofi-nummer wordt zo'n sectornummer, naast het Onderwijs- en Zorgnummer. Aldus de hoofdlijnen van het persoonsnummerbeleid, waarover het kabinet de Tweede Kamer vorige week heeft geïnformeerd. Het kondigt de verdere uitwerking van het concept aan en laat definitieve besluitvorming over de invoering, gepland voor najaar 2003, over aan een volgende regering. Het BSN moet een eind maken aan de heersende onderduidelijkheid over beheer en gebruik van allerlei persoonsnummers. Ook moet het doelmatigheid en doeltreffendheid van het overheidshandelen vergroten bij zowel de dienstverlening aan burgers als de handhaving van wet- en regelgeving. Een beheerstructuur, met voorzieningen op organisatie-, sectoraal en landelijk niveau voor zaken als autorisatie, authenticatie en integriteit, moet de privacy waarborgen. Ook worden privacy bevorderende technologieën toegepast. Alleen de overheid en private organisaties die publieke taken uitvoeren mogen het BSN gebruiken. Wat wel en niet met BSN en sectornummers mag, wordt wettelijk geregeld.

In de regel gelijk

Opmerkelijk is dat de plannen niet voorzien in één persoonsnummer voor overheidsbreed gebruik, maar wel ervan uitgaan dat sectornummers 'in de regel' gelijk zijn aan het BSN. Voor groepen niet-ingezetenen (bijvoorbeeld asielzoekers en buitenlanders die in Nederland werken of onroerend goed hebben) treffen de sectoren (respectievelijk IND, Belastingdienst en Kadaster) een voorziening. Ter voorkoming van stigmatisering moeten dergelijke nummers een zelfde uiterlijk hebben als het BSN.

 
Peter Mom

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik lees veel over het BSN, maar heb geen informatie gevonden voor Nederlanders in het buitenland. Ik ben al 30 jaar woonachtig in GB en in het begin had ik ook nog een nederlandse bankrek. Die heb ik echter enige jaren geleden opgezegd. Nu zou ik graag weer een rekening willen openen omdat ik wat vaker in Ned ben, maar ik heb geen BSN of SoFi nummer. Kunt u mij adviseren? Hartelijk dank.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-06T00:00:00.000Z Peter Mom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.