Oracle gaat in zee met commerciële leveranciers van Linux-applicaties

Oracle heeft zijn banden met het Linux-platform vorige week stevig aangehaald. De softwareleverancier is samenwerkingsverbanden aangegaan met vier leveranciers van producten en diensten rond het snel in populariteit groeiende gratis Unix-platform.

Onlangs kondigde Oracle al aan versies te ontwikkelen van zijn database en erp-applicatie die geschikt zijn voor Linux - het snelst groeiende Unix-platform van dit moment. Het bedrijf ontwikkelt samenwerkingsverbanden op het gebied van technologie en marketing met de Amerikaanse bedrijven Red Hat Software en VA Research, met het Europese Suse en met Pacific Hitech uit Japan.

Behoefte

Oracle ziet in Linux een goedkoop alternatief voor Windows NT, iets waar vanuit de markt vraag naar is. Momenteel zijn er zo'n zeven miljoen Linux-gebruikers. Het systeem werd acht jaar geleden ontworpen door Linus Torvald op de Universiteit van Helsinki.
Het Nederlandse Stone IT uit Utrecht levert verschillende commerciële producten en diensten rond Linux; deze zijn gebaseerd op de oplossingen van Caldera, Red Hat en Suse. Daarnaast levert het bedrijf de kantoorpakketten Applixware 4.4.1 en Staroffice 4.0. Het beschikbaar komen van steeds meer software voor Linux en de ondersteuning van het platform door dienstenleveranciers als Suse, maken het in potentie een concurrent voor Windows NT. Dit is precies de ontwikkeling waar Oracle op zit te wachten, in de hoop dat de dominantie van aartsrivaal Microsoft afneemt. Wonderen verwacht Oracle-president Ray Lane echter niet: "Linux is belangrijk en wij investeren erin. Maar of het een alternatief is voor Windows NT weet ik niet. Ik vraag me af of bedrijven er hun bedrijfssystemen op moeten laten draaien." Lane meent verder dat hooguit een 'paar procent' van Oracle's toekomstige omzet van Linux zullen komen.   RV
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-25T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.