Oracle werkt mee aan HP's E-speak

Bedrijven gaan middleware samen verder ontwikkelen

Hewlett-Packard (HP) heeft Oracle weten te winnen voor diens Internet-middleware E-speak. De databankleverancier gaat software ontwikkelen voor elektronische handel die dan gebruik maakt van E-speak. Daarnaast zullen de twee bedrijven gezamenlijk die middleware verder ontwikkelen.

De Oracle 8i-software is in deze samenwerking gekozen als standaard databank voor E-speak. HP gaat die programmatuur meeleveren bij zijn 'e-services'-producten, zowel hardware als software. Deze bundel is echter geen verplichte kost voor klanten die E-speak slechts willen als 'open source' om daar hun eigen software aan te koppelen. HP en Oracle zullen ook samen hulpmiddelen maken en die verstrekken aan de ontwikkelaarsnetwerken van beide bedrijven. "Oracle zal het komende jaar meerdere miljoenen dollars investeren in deze samenwerking", aldus topman Ray Lane.

Verbeteren

De twee 'e-partners' gaan samen de basistechnologie van E-speak optimaliseren, met name voor 8i. Daarbij beloven de ontwikkelaars geen verborgen functionaliteit te zullen inbouwen die de Oracle-software een oneerlijk voordeel zou geven. Voor het implementeren van E-speak en 'compatibele' applicaties zetten de partners wereldwijd diverse expertisecentra op die klanten van dienst moeten zijn. De doelgroep hierbij omvat Internetleveranciers, applicatie-dienstverleners (asp's) en andere elektronische handelaren.

IBM

Ann Livermore, president van HP's Enterprise computing-divisie, zegt dat zij niet een soortgelijke relatie met IBM nastreeft. "Waarom zou ik? Oracle is een partner, geen concurrent. Ik zal E-speak wel beschikbaar stellen aan IBM, maar ik sta niet te trappelen om ze te helpen", aldus de topvrouw die recent is gepasseerd voor het leiderschap van HP. Meer samenwerkingen tussen HP en andere databankleveranciers acht zij mogelijk, maar niet erg waarschijnlijk. "Oracle is nu eenmaal dominant aanwezig in de markt", verklaart Livermore.
Analisten bestempelen HP's Internet-middleware als concurrent van Sun Microsystems' Jini en Microsofts Biztalk-raamwerk. Rajiv Gupta, directeur van HP's Internet-divisie, ontkent dit. "Biztalk bevindt zich op het niveau van het transport-protocol en Jini zit op het niveau van de aangesloten apparaten. E-speak is daarentegen ontworpen voor het bemiddelen tussen applicaties en diensten." Sun en Microsoft geven hun producten echter grotendeels dezelfde omschrijving mee.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker