Linux krijgt erkenning van softwareleveranciers

Gebrek aan garanties blijft freeware parten spelen

Een groeiend aantal bedrijven vertaalt hun zware bedrijfssoftware naar het freeware besturingssysteem Linux. Zo onthulden Oracle, Informix en Netscape vorige week hun bedrijfsproducten over te zetten naar deze Unix-variant. IBM, Computer Associates, Interbase, Software AG en Corel gingen deze firma's al voor. De IT-industrie is overspoeld door een golf van Linux-enthousiasme, maar gegarandeerde ondersteuning bij dit besturingssysteem ontbreekt.

Voorstanders van het besturingssysteem verwijzen voor ondersteuning naar de online Linux-gemeenschap. Deze deelt zijn kennis en biedt graag de helpende hand. Bedrijven willen echter garanties en duidelijke leveranciersgebonden ondersteuning. Een klein aantal softwarefirma's, zoals Red Hat en Caldera, rusten Linux uit met verbeteringen en ondersteunen de software. Maar deze kunnen wereldwijd geen ondersteuning bieden.
Naast de service bevat ook het besturingssysteem nog enkele tekortkomingen. Het installeren van Linux vereist een gedegen technische kennis, soms ook wat betreft de gebruikte hardware en de benodigde drivers. De freeware Unix-variant is nog niet zo ver ontwikkeld dat het de meeste standaardhardware uit zichzelf kan herkennen en aansturen.

Indrukwekkend

Tot op heden is Linux vooral populair bij ontwikkelaars die het inzetten voor serversystemen. Deze zijn met name in de academische wereld te vinden. Het aantal gebruikers ligt volgens de gebruikersgroep Linux Online nu op 6 tot 7 miljoen wereldwijd; andere schattingen spreken van 5 miljoen. Cijfers van onderzoeksbureau IDC wijzen uit dat het aantal verkochte Linux-exemplaren vorig jaar met 20 procent steeg naar 240.000 stuks. "Het heeft daarmee 6,3 procent van de servermarkt in handen. Dat is een indrukwekkend marktaandeel voor een freewareproduct", zegt server-analist Dan Kusnetzky van IDC.
De softwarewereld lijkt inmiddels al warm te lopen voor Linux. Binnen enkele maanden krijgt de gratis Unix-variant de databanken Oracle 8, Informix SE en Interbase 5, de Netscape Messaging Server en de Netscape Directory Server. Indien Oracle 8 voor Linux-op-Intel een succes wordt, overweegt de leverancier ook een versie voor Linux-op-Alpha te ontwikkelen. Oracle lanceert in het eerste kwartaal van 1999 versie 8.1 van zijn databank, die dan ook op Intel-Linux uitkomt. Daarnaast belooft de firma een vertaling van zijn Applications-serie.

Sceptisch

Concurrent Informix brengt allereerst zijn databank en een aantal hulpmiddelen uit. "We beginnen hier geleidelijk aan en kijken daarbij naar de interesse van klanten", zegt Mike Saranga, vice-president voor onderzoek en ontwikkeling bij Informix. Steve Lambright, productmarketingmanager voor de softwarefirma, is minder terughoudend: "Er is niet alleen interesse vanuit de markt, maar de technologie heeft zich ook bewezen." Lambright meent dat Linux nu dezelfde positie inneemt als het World Wide Web vier jaar geleden. "Toen waren mensen sceptisch, nu gebruiken ze het web voor elektronische commercie."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.