IBM lonkt naar .Net

Nieuwe databank sluit ook aan bij Linux en Eclipse

De nieuwe versie van IBM's databank ziet begin deze zomer het levenslicht. Het gaat om de DB2 Universal Database voor Linux, Unix en Windows en draagt de codenaam 'Stinger'. De precieze lanceerdatum is nog niet bekend, maar volgens ingewijde bronnen zal dat in mei of juni zijn.

IBM wil met Stinger de strijd aanbinden met Microsofts SQL Server. Het heeft hulpmiddelen voor ontwikkelaars gebouwd, waaronder een DB2-toevoeging voor de .Net-ontwikkelomgeving Visual Studio van Microsoft. Deze toevoeging maakt automatisch een plug-in in de .Net-omgeving van een ontwikkelaar waardoor hij wordt doorgelinkt naar de DB2-ontwikkelomgeving die gelijk is aan die van VS .Net. Hierdoor moet het makkelijker worden voor programmeurs die gewend zijn aan Visual Studio, om te werken met DB2.
Daarnaast is het met de hulpmiddelen ook mogelijk om DB2-programmeurs te laten werken met Visual Basic .Net, C# en Microsofts clr (common language runtime). Dat resulteert in applicaties die op een server of client draaien en die kunnen worden gebruikt ongeacht het onderliggende systeem, aldus Paul Rivot, hoofd van de databankdivisie van IBM.
De .Net-ontwikkelaar krijgt in Stinger ook ondersteuning voor het bouwen en inzetten van SQL/PL-'stored procedures' en functies (eerder opgeslagen lokale hulpprogramma's) zonder dat zij daar een C-compiler voor nodig hebben.
Tot slot kunnen de programmeurs ook gebruikmaken van de Rational XDE Developer (extended development environment) om databanken en databankapplicaties te ontwerpen. Door deze uitbreidingen van IBM's databank kunnen ontwikkelaars in de taal van hun keuze blijven werken.
Verbeteringen in de originele 'stored procedures' van DB2 moeten het makkelijker maken om Windows-programma's te ontwikkelen en die in te zetten op andere besturingssystemen, zoals Linux of IBM's Z/OS.
Volgens Stephen O'Grady, analist bij marktonderzoeker Redmonk, is de verschuiving naar .Net opvallend voor de .Net- en Java-ontwikkelgemeenschappen. "Tot nu toe werd IBM vooral gezien als een op Java georiënteerd bedrijf."

Linux

IBM heeft zich de afgelopen tijd flink toegelegd op Linux; ook in Stinger is dat terug te zien. De nieuwe databankversie kan helpen bij het creëren van krachtige Linux-clusteromgevingen. Eén van de kenmerken van Stinger is de DB2 Partition Advisor, die gebruikers de mogelijkheid geeft makkelijk partities te maken en die de databank kan verdelen over meerdere servers in een kwestie van minuten in plaats van weken, aldus Rivot. Het is nog niet bekend of de partitiemodule wordt geïntegreerd in de nieuwe databank of dat hij wordt verkocht als een aparte optie.
Ook draait Stinger op de nieuwe Linux-kernel 2.6. Die kan overweg met geclusterde omgevingen, smp meerwegsprocessorservers (symmetric multiprocessing) en 64-bit databanken zoals DB2.
Stinger draait tevens onder Linux op 64-bit Power-processoren, zoals IBM's pSeries en iSeries servers. Het komt ook op Power-blades. Sinds 1999 draait het open-broncode besturingssysteem al op de xSeries, IBM's systemen die gebaseerd zijn op Intel-processoren. In 2000 werden daar de zSeries aan toegevoegd. Met de nieuwe databank draaien alle vier de productlijnen van IBM op Linux.
Big Blue werkt aan een betaversie van DB2 Information Integrator (codenaam Masala), die een uitgebreide zoektechnologie aan de databank moet toevoegen. "Denk aan een zoekmogelijkheid zoals Google, maar met de mogelijkheid om data uit bijvoorbeeld een Oracle-databank, een e-mail of uit inhoud op internet te halen", zegt Janet Perna, manager van de software data management group van IBM. Masala is weer een stap verder in de richting van IBM's zoekmachine-initiatief Webfountain (Computable, 16 april).

Eclipse

Eclipse is een open broncode raamwerk dat wordt gebruikt voor het bouwen van ontwikkelhulpmiddelen die met elkaar kunnen samenwerken. Eclipse is eigenlijk een vergaarbak voor ontwikkeltools. IBM wil hieraan plug-ins voor zijn eigen producten toevoegen, waardoor uiteindelijk ieder IBM-ontwikkelhulpmiddel op Eclipse gebaseerd is. Deze plug-ins worden momenteel voor alle DB2-databanken gebouwd, waaronder ook de Stinger. Hiermee zijn databankschema's te manipuleren, client-applicaties en programma's die draaien op servers te bouwen. Ook is voorzien in een geïntegreerde Help-functie voor DB2 en Eclipse. Het gaat om visuele hulpmiddelen en 'wizards' die ontwikkelaars in staat stellen makkelijk tabellen, indexen en 'views' te creëren.
IBM claimt dat Stinger het makkelijker maakt om applicaties te distribueren en installeren, waar onafhankelijke softwareleveranciers en systeembeheerders van profiteren. De software wordt voorzien van IBM's zelfhelende, zelfbeherende en zelfconfigurerende kenmerken.
Stinger moet de concurrentie aangaan met Microsofts Yukon, de volgende versie van diens SQL Server, en Oracle's 10g-databank die respectievelijk volgend jaar en dit jaar op de markt komen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-30T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.