Managed hosting door True

Interwoven zoek breedte naast de 'inhoud'

Roerganger Martin Brauns ruikt winst

Dit artikel delen:

Softwareleverancier Interwoven zoekt het in de breedte. Naast een contentmanagementsysteem voor websites biedt het beheersoftware voor andere digitale informatiestromen binnen organisaties. De op het oude nest teruggekeerde roerganger Martin Brauns ruikt winst in 2004.

Verlies beperken
Interwoven realiseerde in 2003 een omzet van 111,5 miljoen dollar, een neergang van 12 procent ten opzichte van 2002. Het wist het verlies te beperken tot 47,5 miljoen, waar het een jaar daarvoor nog 148,6 miljoen als rode cijfers schreef. Ontdaan van alle bijzondere posten en reorganisatielasten liggen de verliescijfers op respectievelijk 16,9 miljoen en 25,5 miljoen dollar. In het afsluitende vierde kwartaal zag Interwoven de omzet toenemen met 29 procent.
Van de omzet komt 60 procent uit de Verenigde Staten; van de overige 40 procent is viervijfde deel Europees gekleurd.
Volgens bestuursvoorzitter Martin Brauns van Interwoven is de markt veranderd. De aandacht gaat niet automatisch meer uit naar het invoeren van een contentmanagementsysteem voor een website. Klanten willen tevens weten hoe ze andere digitale informatiestromen moeten beheren. Door het softwareaanbod te verbreden spelen leveranciers in op deze behoefte, stelt Brauns. Ook zijn bedrijf roert de laatste tijd de trom. Met begrippen als enterprise content management en content networks (voor mobiele informatieverwerking) tracht het bedrijf indruk te maken. De softwareleverancier (700 man personeel) nam vorig najaar Imanage (180 werknemers), een specialist in collaboration (software voor samenwerking) en e-mail- en documentbeheer, over voor 171 miljoen dollar (in aandelen en contanten). Begin dit jaar rondde Interwoven de acquisitie van Component Insights af, een Indiase offshore-firma in Bangalore.
De topman wijst op Interwovens platform, bestaande uit zes lagen: samenwerkingssoftware, e-mailbeheer, documentmanagement, websitebeheer, het beheer van digitale beelden en archiefbeheer. Op korte termijn voorspelt Brauns een fusieslag onder de leveranciers. Over 2004 is hij optimistisch: de groei in het laatste kwartaal van vorig jaar houdt aan. Daarnaast verwacht hij nog overnames te plegen ter versterking van de zes niveaus, maar details wil hij niet kwijt.

Kerstgeschenk

Brauns - een liefhebber van duurloopsporten - keerde in april 2003 terug aan het roer bij Interwoven. Zijn voorganger John Van Siclen kon het softwarebedrijf niet uit het financiële moeras trekken, iets wat Brauns, die tussen 1998 en 2002 ook al bestuursvoorzitter was, wel schijnt te lukken. Hij toont zich in zijn nopjes over de overname van het wel profijtelijke Imanage, dat Interwoven bovendien een sterke positie in de Amerikaanse advocatenwereld bezorgt. Maar wat zoekt Imanage dan bij een verlieslijder als Interwoven? Brauns vindt de stap van Imanage logisch. "Het is een klein bedrijf met goeddraaiende activiteiten die op de lange termijn moeilijk vol te houden zijn."
De overname van Documentum door EMC afgelopen najaar beschouwde de teruggekeerde zakenatleet als een prachtig kerstgeschenk. "Onze belangrijkste concurrent is overgenomen door een leverancier van opslagsystemen...een hardwarebedrijf nota bene! Wanneer ons zoiets overkomt, zien we dat als een stap terug in onze ontwikkeling." Het Nederlandse Tridion komt hij soms als mededinger in Noord-Europa tegen. Onder de indruk is hij niet: in zijn ogen schiet Tridion tekort in het aanbieden van een bedrijfsbreed contentmanagementsoftware.
Interwoven is in 1995 in Silicon Valley opgericht door Peng T. Ong, een ontwikkelaar die democratische opvattingen koesterde over het delen van webcontent: niet de webmaster was de baas; een ieder in de organisatie moest in staat zijn om informatie te plaatsen op een website. Peng keerde later terug naar zijn geboorteland Singapore. De naam van het bedrijf - een samenstelling van internet en weave/woven - verwijst naar het in elkaar vlechten van menselijk handelen en zakelijke processen op internet.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-19T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.