Oracle verwacht groei van uitbesteding

'Overzetten naar Linux verdubbelt prestaties'

Oracle verwacht dat het merendeel van zijn klanten gebruik van zijn software bij het concern gaat uitbesteden. De databaseleverancier zet voor deze dienstverlening Linux-clusters met Intel-processoren in, zo blijkt aan het begin van de Oracle Appsworld-conferentie in San Diego (Californië).

Reorganisatie verkoop
Oracle reorganiseert dit jaar de Europese verkooporganisatie, vertelt financieel topman Jeff Henley in San Diego. De databaseleverancier meent dat het aanbod aan toepassingen zo divers is dat klanten beter af zijn met techniek- dan wel applicatie-verkopers. "We zijn te groot geworden. Onze verkopers kunnen onmogelijk alle producten doorgronden." Het bedrijf wil daarom af van de huidige aanpak van één vaste contactpersoon per klant.
In Noord-Amerika is de reorganisatie grotendeels afgerond. Nu zijn Europa en Azië aan de beurt. "Alleen voor de Amerikaanse overheid hebben we nu nog vertegenwoordigers die zich concentreren op bijvoorbeeld een ministerie."
Volgens financieel topman Jeff Henley ziet het bedrijf het aantal orders en opdrachten langzaam maar zeker weer toenemen. "We zijn door het dal heen, en zien een lichte groei." Dat is grotendeels te danken aan de toename van uitbesteding van database-applicaties. Senior vice-president Mark Jarvis stelt dat zo'n vijfhonderd bedrijven inmiddels het installeren, inrichten en onderhouden van hun Oracle-toepassingen hebben overgedragen aan de leverancier zelf. Een minimaal uitbestedingscontract duurt twaalf maanden en kost zo'n vijfduizend dollar per maand, aldus Jarvis.
Licenties en intern beheer kosten de klant volgens hem meer. Driekwart van de it-budgetten van bedrijven gaat op aan onderhoud van bestaande software-installaties, citeert Jarvis Gartner-onderzoek. Bij uitbesteding en gebruik van de standaardinstallatie zou een bedrijf veel minder kwijt zijn aan adviseurs en consultants. Die zijn online benaderbaar, "dus drinken ze onze eigen koffie en eten ze onze doughnuts".

Net kleiner

Het bedrijf is zeker niet een van de eerste die met Linux aan de haal gaat, erkent Henley. "We werken er echter al vier jaar mee. Het afgelopen jaar hebben we server na server vervangen door Linux-computers. Al onze demonstraties, onze e-mailverkeer en andere middelzware toepassingen draaien erop." Linux is makkelijk schaalbaar, robuust en goedkoper dan andere besturingssystemen. Gebruik ervan zal toenemen ten koste van Unix-installaties op Risc-processoren en Windows op de Intel-architectuur.
De vraag naar Oracle op Linux groeit enorm, stelt Jarvis. De vraag naar de database voor het open source platform is nog maar net kleiner dan die naar de variant op Microsofts besturingssystemen. "De afgelopen twee weken is een van de goedkopere versies van onze database, op Linux, twaalfduizend keer opgehaald." Bedrijven zetten hun bestaande Oracle-installatie op hardware die draait op Windows over naar Linux, aldus Jarvis. "Dat verdubbelt de prestaties van zo'n systeem."

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-24T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.