Managed hosting door True

Open source databases goedkoper

Bedrijven kunnen tot 60 procent besparen als ze een open source database gebruiken, zoals Enterprise DB, Ingres en MySQL, in plaats van een commerciële toepassing. Dit komt onder andere omdat voor de open source databases geen licentiekosten hoeven te worden betaald.

Volgens analisten van onderzoeksbureau Forrester Research zijn bij open source databases niet alleen de licentiekosten, maar ook de beheerkosten lager. Uit eigen onderzoek concludeerde het bedrijf dat applicaties met databanken tot 200 GB net zo goed te bedienen zijn met een open source database als met een product van een commerciële aanbieder. Tegelijkertijd berekende Forrester dat 80 procent van de applicaties nog geen 30 procent van de mogelijkheden van commerciële databases gebruiken. Veel gebruikers zouden de overstap naar een open source database dan ook kunnen zonder problemen kunnen wagen.

Dat is ook de stelling die Leroy van Logchem inneemt op de Computable-website. Volgens Van Logchem hebben open source databases naast de lagere kosten het thuis proberen en directe toegang tot hoogwaardige kennis van gebruikersgemeenschappen als bijkomende voordelen. Hij bevestigt dat de daadwerkelijke eisen aan databases inderdaad lager liggen. Verder stellen open source databases minder overbodige eisen aan de hardware van servers.


Degelijk genoeg

De beschikbaarheid van open source databases is hoog genoeg op te schroeven, vindt Van Logchem. Er zijn voldoende voorzieningen in open source databases om dit goed te regelen. Forrester vindt dat het in open source databases op dit moment juist nog wel aan functionaliteit ontbreekt om kritieke toepassingen goed te laten draaien. Hierdoor zijn de beschikbaarheid en prestaties van applicaties minder dan bij commerciële databases.

Een ander belangrijk minpunt van open source databases is de slechte ondersteuning van zakelijke software van Oracle en SAP. Zakelijke applicaties van bijvoorbeeld Oracle en SAP ondersteunen nu geen open source databases. Noel Yuhanna, senior analist bij Forrester, verwacht dat deze ondersteuning er over een paar jaar wel zal zijn. Bij hetzelfde bericht meldt een andere lezer dat MaxDB een voorbeeld is van een open source database voor SAP-implementaties. Een andere lezer meldt dat MaxDB inmiddels door SAP bij MySQL geparkeerd is. Die heeft de interessante technologie eruit gesloopt en in de mottenballen gelegd. MaxDB wordt niet meer gebruikt bij nieuwe implementaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.