Sun en ECMA botsen over standaard Java

Consortium wellicht alleen verder

Sun Microsystems en de European Computer Manufacturers Association (Ecma) zijn het oneens over de te bewandelen weg voor de standaardisatie van Java. Sun heeft de deadline van 1 december voor het indienen van informatie niet gehaald. Het consortium overweegt nu Java te standaardiseren zonder bijdragen van de computerfabrikant.

Sun lag eerder al overhoop met de International Standards Organization (ISO) over de standaardisatie van Java. De computerfabrikant moest de controle over 'zijn' programmeertaal grotendeels uit handen geven om het tot standaard te kunnen laten verheffen. Volgens Sun loopt Java daardoor het risico te versplinteren, net zoals dat ooit met Unix is gebeurd. Het bedrijf koos er vervolgens voor een omweg te nemen door standaardisatie via de Ecma te bewerkstelligen. Op die manier kon Java via een 'achterdeur' bij de ISO binnenkomen en toch grotendeels in handen blijven van Sun.

Weigering

Eind oktober kwam er echter een kink in de kabel toen de Java-uitvinder weigerde Java-documentatie in te dienen bij de Ecma. Sun gaf als reden hiervoor dat het bezorgd is over het feit dat de groep geen geschreven beleidslijnen heeft voor kwesties met betrekking tot handelsmerken en auteursrechten. De Ecma stelde toen een deadline op 1 december voor het doorgeven van die gedetailleerde informatie. Het consortium dreigde op eigen houtje verder te gaan met de Java-standaardisatie of het hele project te staken, indien Sun wederom niet gehoorzaamde.
Dat dreigement wordt nu dus serieus overwogen. 'Ik weet echt niet wat de uitkomst van deze kwestie zal zijn', zegt Jan van den Beld, secretaris-generaal van de Ecma. 'We zullen natuurlijk alles doen om te voorkomen dat we inbreuk maken op Suns intellectuele auteursrechten.' De verdere verheffing van Java als officiële standaard dient dan dus te geschieden op basis van reeds vrijgegeven en openbare informatie.

Subcommissie

George Paolini, vice-president bij Sun, zegt dat zijn bedrijf de deadline van 1 december niet serieus nam omdat die is opgesteld door een subcommissie van de Ecma. De topman zegt dat zijn bedrijf officieel zal reageren tijdens de algemene Ecma-vergadering die op 16 december plaatsvindt.
Standaardisatie is een tweesnijdend zwaard voor Sun. Enerzijds vermindert hierdoor de grip die het bedrijf heeft op 'zijn' technologie. Anderzijds belooft een benoeming tot officiële standaard - in tegenstelling tot 'de facto'-standaard - naamsbekendheid en aanzien die weer kunnen leiden tot stijgende verkoop van gerelateerde IT-producten. Bovendien dwarsboomt een officiële erkenning van Java Microsofts pogingen de programmeertaal aan zijn Windows-platform te binden. Hierover is nog steeds een rechtszaak gaande tussen de twee bedrijven.

Acceptatie verhogen

Ondertussen onderneemt Sun wel alvast stappen om de acceptatie van Java te verhogen. Zo schrapt het met ingang van 31 januari de royalty's die ontwikkelaars moeten betalen voor het gebruik van de standaardversie van Java. Vorig jaar stapte de IT-leverancier naar aanleiding van gebruikersdruk al over van een vast licentiebedrag naar een percentage van de inkomsten die ontwikkelaars uit hun Java-producten verkrijgen.
Verder reorganiseert Sun zijn Java-activiteiten en zijn enkele topmensen van positie verschoven. Hieronder bevinden zich Java-uitvinder James Gosling, standaardisatie-evangelist Jim Mitchell en vice-president Jon Kannegaard. De herziening van de Java-divisies moet leiden tot een hechtere band met de licentiehouders voor Java-technologie, waaronder ook Jini.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.