Intel vestigt hoop op Hyperthreading

Nieuwe Pentium 4-processor biedt meer dan alleen kloksnelheid

Intel verwacht veel van de vorige week onthulde Pentium 4-processor op 3 GHz die is uitgerust met Hyperthreading. Deze chip brengt die technologie naar desktop-pc's. Hyperthreading is al beschikbaar in de zwaardere Pentium Xeon-chips voor werkstations en servers.

Intel heeft bij de introductie van Hyperthreading (HT) in de Xeons al gezegd dat het deze technologie op termijn ook verwerkt in zijn reguliere processoren. Onlangs maakte het bekend dat dit gebeurt bij het bereiken van een kloksnelheid van 3 GHz.
Hyperthreading, codenaam Jackson, is een hardwarematige vorm van symmetrische multithreading (smt). Smt verdeelt programmatuur onder in verschillende uitvoeringsdraden (threads) die tegelijk worden verwerkt. Intels technologie doet één processor voorkomen als twee virtuele (logische) chips.
Dit biedt volgens de fabrikant voordelen voor zowel multitasking (het uitvoeren van meerdere programma's tegelijk) als multithreading (mt). Voor het eerstgenoemde is alleen een geoptimaliseerd besturingssysteem nodig. Intel verwijst naar Windows XP, in de Home- en de Pro-uitvoering.
Windows 2000 ondersteunt weliswaar meerdere fysieke processoren, maar is voor HT toch minder efficiënt, aldus Intel. Het open source besturingssysteem Linux is vanaf kernel versie 2.4.18 geschikt voor HT. Voor het benutten van mt moeten applicaties geoptimaliseerd zijn. Dit is veelal het geval voor multimediasoftware.
De twee logische processoren houden echter geen verdubbeling van het prestatieniveau in aangezien het nog altijd één fysieke chip is. Volgens de producent ligt de prestatieverhoging op 25 procent met uitschieters tot 40 procent. Deze pieken betreffen met name multimedia-applicaties als videobewerking en audiocodering, maar ook pc-testprogramma (benchmark) Sisoft Sandra 2002.
Het oudere testprogramma 3Dmark 2001 blijkt juist een prestatieverslechtering op te leveren. Hetzelfde geldt voor sommige andere, oudere applicaties. Intel noemt als voorbeeld Office 97. Ondertussen heerst er onder pc-testers nog verwarring over de exacte prestatiewinst die HT oplevert.
Intel vergroot hoe dan ook zijn voorsprong op concurrent AMD. Die lanceerde begin deze maand zijn snelste processor: de Athlon 2800+ met een kloksnelheid van 2,250 GHz. Deze zou in prestatieniveau gelijkstaan met een 2,8 GHz Pentium 4. Het is echter een 'papieren lancering' aangezien de chip pas vanaf januari verkrijgbaar is. Intels nieuwe 3 GHz-chip is vanaf eind november te koop.

Nieuwe impuls

De processorproducent onthulde de nieuwste chip bijgestaan door diverse pc-fabrikanten. Intel en zijn partners hopen dat de nieuwe Pentium 4 zowel de consumenten- als de zakelijke markt een impuls geeft. De economische dip heeft in beide marktsegmenten gezorgd voor terughoudendheid in bestedingen. Intel zet de nieuwe processor in prestatievergelijkingen dan ook af tegen 500 MHz Pentium III-systemen die drie tot vier jaar geleden zijn aangeschaft.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.