Managed hosting door True

Microsoft roept Japaners te hulp

Samenwerking met consortium voor ingebed besturingssysteem

Microsoft heeft een samenwerking opgezet met een Japans consortium voor ingebedde besturingssystemen. Het Amerikaanse concern wil zo de markt voor zijn ingebedde Windows-platform verbreden.

De alliantie met het T-Engine Forum, makers van het ingebedde Tron-besturingssysteem (The Real-time Operating system Nucleus), moet Windows CE.Net vooruit stuwen. Microsoft zal die software nu voorzien van technologie om het compatibel te maken met Tron. Hierbij mikt het Amerikaanse bedrijf op specifieke toepassingsgebieden waarin zijn platform nog niet of nauwelijks wordt gebruikt.

Hogere snelheid

Deze samenwerking geldt als een erkenning van de hoge verwerkingscapaciteit van Tron, volgens Microsoft-critici superieur aan die ingebedde Windows-varianten. Tron Met een responstijd van 0,000001 seconde passeert Tron Microsofts platform, dat 0,001 seconde nodig heeft om signalen te kunnen verwerken. Die snelheid maakt Tron geschikt voor tijdkritische toepassingen en het uitvoeren van meerdere functies in een kort tijdbestek.
"We zullen samenwerken met het T-Engine Forum voor functies die instant respons vereisen. Voor gevallen waarin de reactiesnelheid van Windows afdoende is, pakken we het werk zelf aan", verklaart vice-president Susumu Furukawa van Microsoft. Door gebruik te maken van de kennis en technologie van T-Engine versnelt het concern de responstijd van Windows. De leden van het consortium krijgen toegang tot de grafische interface en mogelijk ook het grotere applicatiebereik van Windows.
Microsoft hoopt zo door te dringen in de groeiende markt voor met netwerken verbonden taakspecifieke apparaten, zonder eerst aanzienlijke investeringen te moeten doen.

Netwerken

Het T-Engine Forum bestaat uit bijna tweehonderdvijftig Japanse ondernemingen die gezamenlijk werken aan een uitvoering van Tron voor met netwerken verbonden appliances. Die software, T-Kernel, moet eind dit jaar gereed zijn en dan een algemene basis vormen voor ingebedde software. De diverse leden zullen dan elk een eigen apparaat maken en verkopen. Dit omvat volgende generatie handcomputers, mobiele televisies en televisietoestellen die internet-toegang bieden voor bijvoorbeeld programma-informatie en chat-mogelijkheden.
Het doel van het forum is de aanstaande netwerkuitvoering van Tron tot de facto standaard te verheffen. Daarna wil de groep de specificaties openbaar maken, zodat ook andere ondernemingen er gebruik van kunnen maken. Tron wordt reeds veel gebruikt voor mobiele telefoons, digitale camera's en andere consumentenelektronica, en voor controlesystemen voor auto's en andere taakspecifieke apparatuur.
"Tron is goed voor bijna 100 procent van de besturingssystemen in de mobiele telefoons die nu verkocht worden in Japan", claimt professor Ken Sakamura van de universiteit van Tokio. Hij was de leider van het onderzoeksteam dat Tron in 1984 heeft geschapen en is voorzitter van het forum. Het ingebedde besturingssysteem is al sinds het ontstaan beschikbaar in het publieke domein, zonder licentiekosten.
"Het is geen bekende naam, wat besturingssystemen voor pc's wel zijn. Tron wordt immers gebruikt �n apparaten en producten, maar dat zijn er wereldwijd wel ruim een miljard", aldus Sakamura. Het van oorsprong pc-besturingssysteem Linux is een andere serieuze kandidaat voor deze markt, zeker sinds Wind River, leverancier van software voor ingebedde apparatuur, heeft besloten dat open source-besturingssysteem te omarmen. Dit volgt na een vrijage in 2001 met BSD, dat niet geheel open source is en daardoor commercieel aantrekkelijker zou zijn.

Groter dan pc's

Microsoft wil een groter stuk van de ingebedde markt veroveren. Daarvoor combineert het de snelheid van Tron met de grafische interface van zijn Windows CE.Net. Het eerste resultaat hiervan wordt in december getoond op de Tron-show in Tokio. Dit moet netwerkapparaten opleveren die te bedienen zijn middels menu's en iconen op een aanraakscherm. Een voor de hand liggend voorbeeld is een openbare elektronische kiosk.
De verwachting is dat de verkoop van dergelijke digitale apparaten in de komende jaren de verkoop van pc's zal overstijgen. Analisten verwijzen hierbij naar het grote verschil in aantallen tussen mobiele telefoons en pc's. De eerste consumentenproducten op basis van de gecombineerde Tron/Windows-software komen naar verwachting eind 2004 op de markt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.