Linux scoort beter dan Windows NT

Bloor: 'Beide platformen niet geschikt voor zwaar bedrijfsgebruik'

Onderzoeksbureau Bloor Research stelt dat het 'open source'-besturingssysteem Linux belangrijke voordelen biedt ten opzichte van Microsoft Windows NT. Het Britse onderzoeksbureau heeft beide platformen met elkaar vergeleken in een praktijktest die meer dan een jaar in beslag nam.

De conclusie van Bloor staat lijnrecht tegenover het felle oordeel dat Gartner eerder deze maand velde over Linux. Dat Amerikaanse onderzoeksbureau doet Linux af als niet meer dan de hype-du-jour van de IT-industrie. Het belangrijkste voordeel dat NT volgens Gartner heeft, is de bestaande omvangrijke infrastructuur van zowel applicatie- als hardware-leveranciers. Bloor erkent dit. Het bureau zegt in zijn rapport 'Linux versus Windows NT' dat Microsofts platform beduidend beter scoort wat betreft de verkrijgbaarheid van programmatuur.

Enige punt

Volgens Bloor is dit echter het enige punt waarop Linux achterloopt. Qua schaalbaarheid ligt het open besturingssysteem enigszins voor en qua platform-beschikbaarheid laat het NT ver achter zich. In totaal scoort Linux beter op zes van de door Bloor gestelde negen criteria.
De test van Bloor vergeleek de twee besturingssystemen op de volgende punten: prijs/prestatie-verhouding, gebruikerstevredenheid, applicatie-ondersteuning, platform-interoperabiliteit, schaalbaarheid, beschikbaarheid, platform-ondersteuning, operationele mogelijkheden en algehele functionaliteit. Naast het zelf draaien van systemen met beide platformen, heeft het bureau ook gebruikers in de praktijk ondervraagd.

Gepast gebruik

Het nut van de beide platformen is in grote mate afhankelijk van de gebruikte applicatie, benadrukt Bloor. Linux geniet de voorkeur als server voor printer- en bestandsdeling, voor websites en voor gemengde applicatie-belasting. NT zou de betere keuze zijn voor datapakhuizen en als applicatieserver.
De twee besturingssystemen zijn op zichzelf niet bepalend voor toepassingen als mailserver, databankmachine en groupwareserver. In die drie laatstgenoemde categorieën ligt de uitslag aan andere factoren, zoals de specifieke applicatie, de leverancier daarvan en de geboden ondersteuning.

Geen lofzang

Het nieuwe Bloor-rapport is echter geen lofzang op Linux. De uiteindelijke conclusie luidt dat zowel NT als Linux de komende jaren nog niet geschikt zijn voor zwaar bedrijfsgebruik (enterprise server). Dit oordeel zal voor de Linux-gemeenschap waarschijnlijk niet zo hard aankomen, maar voor Microsoft ligt dat anders. De softwareleverancier is al jaren actief met het aanprijzen van zijn bedrijfsplatform voor de zwaarste systemen, waar immers de hoogste marges en ondersteuningstarieven zijn te behalen.
Bloor gaat hier stevig op in: "Microsoft leert dankzij Linux een harde les: er is meer nodig dan alleen productmarketing. Vijf jaar geleden begon de discussie over NT versus Unix. De Unix-gemeenschap leek die strijd te verliezen totdat Microsoft de schaalbaarheid voor zwaar bedrijfsgebruik wilde aanpakken en niemand wist te overtuigen." Overigens heeft Microsoft-president Steve Ballmer onlangs eerdere beweringen over de schaalbaarheid van het aanstaande Windows 2000 wat getemperd.

Niet gepast

Het netto resultaat van de mislukte strijd tegen zware Unix-systemen is dat eindgebruikers accepteren dat verschillende besturingssystemen geschikt zijn voor verschillende taken, aldus Bloor. Het idee van een enkel besturingssysteem dat draait op het kleinste ingebedde apparaat tot aan de grootste servers zou dan ook niet gepast zijn, laat staan haalbaar. Bloor haalt met dit oordeel uit naar NT, maar dezelfde kritiek geldt voor de diverse Linux-uitvoeringen die nu bestaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker