Managed hosting door True

Mainframe-applicatie simpel te testen op de desktop

Innovaties kenmerken Nederlandse gebruikersbijeenkomst Micro Focus

VAC Software Engineering introduceert hulpmiddelen voor het onderhouden van mainframe-applicaties. Met de Micro Focus Mainframe Maintenance Solution kan een ontwikkelaar mainframecode compileren, aanpassen, debuggen en testen op zijn desktop. Dit is één van de opvallendste nieuwtjes op de bijeenkomst van Nederlandse gebruikers van Micro Focus.

Het grote voordeel van deze oplossing is volgens VAC dat het compileren op een PC aanzienlijk sneller gaat dan op een mainframe. De hulpmiddelen bieden de gebruiker transparante toegang tot de broncode en applicatiedata, die naar keuze op het mainframe, de lan-server of de PC zijn opgeslagen. Daardoor neemt de productiviteit van ontwikkelaars toe. In Nederland brengt VAC (Value Added Consultancy) de software van Micro Focus op de markt. Dit is een dochterbedrijf van het beursgenoteerde Management Share.

Productiever

"Wij hebben er nog niet veel ervaring mee, maar uit de eerste tests blijkt dat het gebruik van deze hulpmiddelen leidt tot een verhoging van de productiviteit van 15 tot 20 procent", zegt Eric Schenk, directeur van VAC. Volgens Schenk zullen zijn klanten gretig gebruik gaan maken van de hulpmiddelen. "Het onderhoud van mainframe-applicaties is complex, waardoor men op dat gebied constant tegen een achterstand aankijkt. Deze 'back-log' kunnen onze relaties nu makkelijker oplossen."
In Amerika is er al wel ervaring met de Micro Focus-oplossing. "Onze interne benchmark bewijst dat, afhankelijk van de beschikbaarheid van resources, op het mainframe de compileertijd kan variëren van een minuut tot twee uur. Personal computers ronden de compilatie af binnen een paar minuten", aldus Sherri Saplin, software consultant bij de Metropolitan Life Insurance Company.

Koppelen aan PC

Het onderhoud van mainframe-applicaties is een omslachtige klus. "Als je een programma van een mainframe wilt wijzigen, dan moet je twintig tot dertig stappen doorlopen. Van het aanbrengen van de wijziging, het debuggen, het testen tot en met het uiteindelijke invoeren", zegt Jonathan Thomson, technisch specialist bij Micro Focus. De nieuwe oplossing maakt het onderhoud aanzienlijk eenvoudiger, omdat een deel van de broncode naar de desktop wordt overgebracht.
Thomson stelt dat het verhogen van de productiviteit slechts één van de voordelen is van de nieuwe hulpmiddelen. "De grafische gebruikersinterface biedt een uniforme toegang tot het totale proces van het onderhoud van applicaties. Hierbij blijft de 'look and feel' van traditionele mainframe-applicaties gehandhaafd."
De Mainframe Maintenance Solution heeft verder een zogenoemde 'tijdreisfunctie', waarmee een ontwikkelaar voor het uitvoeren van testen een systeemdatum kan simuleren. Hiermee kunnen de gevolgen van het millennium-probleem worden nagebootst.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-16T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.