Macromedia wil breder

Flash wordt ingezet als webservices-platform

Na de aangekondigde overname van Macromedia door Adobe in april dit jaar bleef het even stil. Vorige week onthulde de overgenomen producent van multimedia-productiesoftware zijn webserviceplannen om de bredere bedrijfsmarkt te bereiken.

Macromedia onthulde vorige week ambitieuze plannen om rijke internetapplicaties mogelijk te maken, gekoppeld aan reguliere bedrijfssystemen. Jeff Whatcott, vice-president Product Management, gaf in een webconferentie met Computable enkele voorbeelden, waaronder on line bankieren. De webconferentie, met live presentatie en video, was overigens al een Flash-applicatie. Op zich zijn dit geen nieuwe webapplicaties (of webservices), maar Macromedia wil verrijking mogelijk maken.
Whatcott demonstreerde voor on line bankieren dynamische, direct gegenereerde grafische overzichten van uitgaven. Daarnaast toonde hij koppelingsmogelijkheden naar live helpdeskhulp met chat en video óp de bewuste webpagina. "Het probleem is dat je, tot op heden, ontwikkelt voor de grootste gemene deler en dat is een patstelling voor innovatie. Eigenlijk was het web een stap terug voor gebruikers en applicatieontwikkelaars. De webbrowser was ook niet ontworpen voor applicaties, maar voor documenten."

Rich client

Hiervoor lanceerde Macromedia vorige week versie 2 van zijn Flex-softwareplatform waarbij versie 8.5 (eveneens nieuw) van zijn Flash-player dient als algemeen en rijk clientplatform. De lokroep naar ontwikkelaars en klanten in het bredere bedrijfsvlak wordt ondersteun door enterprise services om bestaande applicaties en messagingsystemen te koppelen aan de voorgespiegelde rijke internetapplicaties.
Macromedia claimt dat zijn Flash Player draait op 570 miljoen pc's wereldwijd en op 98 procent van alle on line apparaten, waaronder mobiele telefoons. Whatcott spreekt mede op basis daarvan van de toekomstige webinterface, onder meer voor on line shoppen.
In april dit jaar toonde Microsoft op WinHEC in Seattle soortgelijke plannen voor gebruik van de nieuwe basistechnologie in de volgende Windows-versie Vista. Dat besturingssysteem moet eind volgend jaar op de markt verschijnen, maar de producent warmt applicatieontwikkelaars nu alvast op voor de nieuwe fundamenten in zijn pc-platform.

Ontwikkelaars, ontwikkelaars

Ook Macromedia mikt op ontwikkelaars. Zo biedt de nieuwe website Macromedia Labs documentatie, wiki's en alpha-versies van nieuwe software, die pas in de eerste helft van komend jaar verschijnt. Daarnaast dient die site als experimenteerplek voor nieuwe ideeën en open source software.
Het bedrijf wil in de komende drie tot vijf jaar een extra één miljoen ontwikkelaars naar zijn Flash-platform lokken. Whatcott stelt dat er nu twee tot drie miljoen ontwikkelaars zijn. "Afhankelijk hoe je het precies telt." De combinatie met Adobe moet meer ontwikkelaars binnenhalen, maar de nu onthulde plannen staan daar nog los van.
De overname van Macromedia door de Photoshop-fabrikant heeft afgelopen vrijdag de goedkeuring verkregen van het Amerikaanse ministerie van Justitie. De afronding van de koop wacht nu nog op goedkeuring door de Europese autoriteiten. De verwachting is dat dit deze herfst nog rond komt.
Analist Alan Rodger van onderzoeksbureau Butler is positief gestemd over de mogelijkheden van Macromedia's nieuwe software voor ontwikkelaars. Hij ziet vooral nut in de combinatie van applicaties met multimedia, waaronder videobestanden met terugkoppelende startsignalen (cues) naar de applicaties. Hiermee kunnen bedrijven hun websites differentiëren. Rodger ziet Macromedia dus een serieuze poging wagen om buiten diens traditionele multimediamarkt te raken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.