Nokia ronselt ontwerpers

Aangepaste Java-applets voor mobiele telefoons

Telecomfabrikant Nokia gaat volgend jaar vijftig miljoen Java-telefoons maken. Om verzekerd te zijn van voldoende bruikbare applicaties werkt de leverancier nauw samen met softwarebedrijf Borland. Samen hebben ze een mobiele variant van JBuilder ontwikkeld waarmee ontwikkelaars Java-applets voor mobiele telefoons kunnen schrijven.

Tijdens de Borland gebruikersconferentie Borcon, vorige week in Noordwijkerhout, zocht Nokia nadrukkelijk toenadering tot software-ontwikkelaars. Volgend jaar gaat het Finse telecombedrijf beginnen met de massaproductie van Java telefoons. Het verwacht er in 2002 wereldwijd vijftig miljoen te fabriceren, in 2003 moet dat aantal zijn gegroeid tot honderd miljoen. Dit is een deel van het totale aanbod; Nokia verkocht vorig jaar bijvoorbeeld 150 miljoen gewone mobiele telefoons.
De Java-telefoon is nog niet officieel aangekondigd. In Noordwijkerhout waren al wel enkele prototypes te zien. Voordat Nokia de nieuwe machines aan eindgebruikers presenteert moeten er volgens de fabrikant al enkele tientallen applicaties beschikbaar zijn. De huidige telefoons waar Java op kan draaien, zoals de Nokia 9210 Communicator, zijn dure apparaten voor het hogere marktsegment waarvan de verkoop in duizenden wordt gemeten.

Kleine applicaties

De intensieve samenwerking tussen Nokia en Borland heeft geleid tot een mobiele versie van Borlands Java-product Jbuilder, Mobileset. Met deze ontwikkelset kunnen met de Java-versie Java 2 Micro Edition (J2ME) kleine applicaties worden geschreven voor mobiele telefoons. Nokia doet nu zijn best ontwikkelaars over te halen zich op die applicaties te storten.
Op dit moment ligt de nadruk van de ontwikkelaars die de eerste programma's schrijven nog sterk op de sector vermaak. Nokia hoopt dat zij zich op termijn ook op zakelijke applicaties richten. Dit neemt echter niet weg dat spelletjes een belangrijke pijler zullen worden onder de Java-telefoons. Volgens Lauri Hirvonen, senior marketing manager, zijn het juist verbazingwekkend veel gebruikte applicaties.
Hirvonen: " Als je mensen vraagt wat ze willen met hun mobiele telefoon noemt bijna niemand entertainment. Maar als je kijkt naar het gebruik ligt dat erg hoog. Zo werden we uitgelachen toen we met Snake kwamen op de mobiele telefoon, maar ondertussen zijn er miljoenen mensen die het spelen."

Serieus

Toch verwacht Nokia uiteindelijk meer op de lucratieve zakelijke markt te kunnen doen met mobiele Java-applets als ontwikkelaars serieus geïnteresseerd raken. Hirvonen: "Spelletjes-ontwikkelaars zijn gewoon sneller, maar uiteindelijk moeten het zakelijke toepassingen worden. Die applets zijn erg gemakkelijk. Het gaat om kleine programma's, en er zit al niet zo veel geheugen in zo'n telefoon. Bovendien hoeft de applicatie niet steeds op de telefoon te zitten, maar kun je hem als het nodig is downloaden van een server. Het voordeel is dat je functies kunt toevoegen aan de telefoon als hij al uit de fabriek is."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-28T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.