Tweede jeugd voor Micro Focus

Systeemontwikkelaar zet alle kaarten op Cobol

Zowel Micro Focus als Cobol blijken aan een tweede jeugd toe. Meteen worden ook de deugden van het 'mainframe' (her)ontdekt. Alleen de verpakking oogt voortaan iets moderner.

Micro Focus laat sinds september 2001 het hoofdstuk Merant en Intersolv achter zich. Dat is de datum waarop het besliste opnieuw alle aandacht te besteden aan Cobol en alleen aan Cobol. "Volgens Gartner draait 70 à 80 procent van de kritieke toepassingen op deze planeet nog steeds in Cobol. En per jaar worden nog meerdere miljarden lijnen code gegenereerd in Cobol", benadrukt Bart Abeel, directeur Belux van Micro Focus, volgens wie de mainframeverkoop bij IBM vorig jaar gestegen is.
De troeven van Cobol houden ontegensprekelijk verband met 'business logic' (betekent de B van Cobol trouwens niet Business?) en 'batch'-verwerking. Het enige euvel is dat Cobol wordt geassocieerd met platforms die stilaan verouderd raken. Denk maar aan Wang, Unisys, Bull of Siemens, met als enige uitzondering misschien IBM (hoewel Big Blue 'zijn' Cobol nu net heeft opgegeven ten voordele van Micro Focus). En ook het 'front end' is niet echt gebruiksvriendelijk. Om nog te zwijgen van de onderhoudskosten die in een 'mainframe'-omgeving hoog oplopen, zowel op het vlak van licenties als inzake personeel.

Verpakking

In die context beweert Micro Focus "de deuren te kunnen openen voor bedrijfseigen toepassingen om deze te moderniseren en te integreren in nieuwe omgevingen", of het nu gaat om Unix, .Net of Java J2EE. "Cobol kan perfect blijven werken in een .Net-omgeving", zegt Abeel. Het merendeel van de grote Belgische banken stapt trouwens over op Java zonder daarvoor Cobol op te geven.
Om de bedrijfswereld hierin te helpen heeft Micro Focus technologische akkoorden gesloten met IBM (zijn compiler is onder meer geïntegreerd in AIX en Linux), HP, Sun en Microsoft. "Zo bieden wij ook Microsoft de mogelijkheid om zich te introduceren bij grote klanten." Een onderzoek zou hebben aangetoond dat de combinatie Micro Focus-Microsoft besparingen tot 50 procent opleverde. In de praktijk is het met Enterprise Server van Micro Focus mogelijk om Cics/Cobol-toepassingen over te dragen op het Windows-platform en ze ook te gebruiken. En zodra dat gebeurd is, is deze toepassing dus ook toegankelijk voor .Net Framework, SQL Server 2000, XML en webdiensten.
Ander voordeel van het behoud van Cobol: via de ondersteuning van meerdere platformen is het mogelijk om bijvoorbeeld te migreren van HP of Sun naar Linux. "Met behoud van hele specifieke expertises."
Diensten
"Wij bieden tegelijkertijd een antwoord op de behoefte om te evolueren naar technologieën als Java, .Net of webdiensten, en een oplossing om de it-kosten te drukken", vat Abeel samen. Om zo'n migratieproject in goede banen te leiden, werkt Micro Focus samen met grote integrators (IBM Global Services, SBS, HP, Unisys) en met lokale bedrijven. "Wij beschikken zelf over een serviceteam, maar verkopen geen manuren."
Micro Focus lanceert binnenkort een nieuwe versie van zijn Enterprise Server MDO waarbij toepassingen in Cics, DB2 en Vsam kunnen draaien onder Unix, Linux en Windows. "Het gaat eigenlijk om een Cobol-applicatieserver", preciseert Abeel. Ook komt er een nieuwe versie van de Mainframe Express-ontwikkelomgeving aangevuld met tools voor aanmaak van Cobol-code zonder 'runtime' en met een Component Generator om herbruikbare componenten aan te maken in Java, .Net, et cetera. "Een mainframe op pc", vat Abeel samen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-17T00:00:00.000Z Marc Husquinet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.