Vitalogic en VCD vormen Progress-alliantie

Schaalgrootte ontsluit bovenkant van de markt

VCD Software en Vitalogic gaan onder de naam TOP samen de Progress-markt op. Door het samenwerkingsverband ontstaat een softwareorganisatie met 175 Progress-experts. Dat is aanzienlijk groter dan de veertig à vijftig medewerkers van de gemiddelde Progress-partner. Hoewel beide bedrijven onafhankelijk van elkaar blijven opereren, verwachten ze onder TOP-vlag grote projecten binnen te kunnen halen.

Vorig jaar waren we elkaars grootste concurrenten. Nu harmoniseren we onze projectaanpak, gaan we onze middelen delen en samen projecten uitvoeren", lichten Daan Noort van VCD en Siemen Klaver van Vitalogic toe. Met de verworven schaalgrootte denkt de TOP niet zozeer de concurrentie aan te gaan met bestaande Progress-partners, maar veeleer met grotere IT-dienstverleners als CAP Gemini, CMG en Ernst & Young.

Groot genoeg?

"Een klant die een groot project te vergeven heeft, met een omvang van één miljoen gulden of meer, vraagt zich weleens af of wij wel groot genoeg zijn of in staat zijn voldoende mensen op een project te zetten", aldus Klaver. In TOP-verband komen die grote projecten in beeld. "Progress heeft behoefte aan een grote partner. CAP Gemini en CMG hebben geen strategische keuze voor Progress gemaakt. Het risico bestaat dus dat deze partijen projecten uitvoeren op basis van bijvoorbeeld Oracle, omdat ze daar nog twintig consultants van op de reservebank hebben zitten."
Omdat er geen sprake is van een fusie, maar een samenwerking, treedt bij gezamenlijke projecten één van de partijen op als hoofd- en de andere als onderaannemer.
TOP vloeit voort uit het BDK-initiatief (oorspronkelijk Base Development Kit, maar nu omschreven als CBD-extensie, Component Based Development, voor Progress) waarin zes Nederlandse Progress-partners uitbreidingen hebben ontwikkeld voor de ontwikkelomgeving van Progress. De Amerikaanse toolleverancier neemt het merendeel van deze functionaliteit over in de komende versies van Progress. De ontwikkelomgeving wordt hiermee volgens VCD Software en Vitalogic rijp voor CBD-toepassingen. Beide TOP-partners maken daar gebruik van en gaan samen een componentenbibliotheek aanleggen en projecten uitvoeren.

Bibliotheek

Met de adoptie van BDK, omarmt Progress het CBD-concept. Volgens onderzoeksbureau Gartner Group vindt in 2002 60 procent van alle systeemontwikkeling plaats op basis van het CBD-principe. Er zijn twee manieren waarop TOP componenten gaat bouwen. "De componenten die we in maatwerkprojecten ontwikkelen, worden toegevoegd aan de bibliotheek. Maar we gaan ook op eigen initiatief componenten ontwikkelen", lichten Noort en Klaver toe. In de ideale situatie, als de bibliotheek gevuld is met een ruime hoeveelheid componenten, is het uitvoeren van projecten niet meer dan het samenstellen van verschillende standaardcomponenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-10T00:00:00.000Z Roy op het Veld