Interview met Mark Colan, webservice-evangelist bij IBM

"We staan op het punt om in chaos te vervallen!"

Als IBM god zou zijn en webservices haar bijbel, dan was Mark Colan de hogepriester. Want waar ook ter wereld, hij predikt het Woord van webservices. Hoe de standaard van IBM de Babylonische spraakverwarring tussen alle ict-talen zal weghalen. Hoe de blokkade op integratie zal worden geslecht. Hoe alles op zijn pootjes terecht zal komen. "Ik geloof het echt. Vertrouw me, want ontwikkelaars als ik zijn niet in staat om te liegen."

Nu heeft Colan ook een staat van dienst om trots op te zijn. Hij is de hoogste technische man van IBM op e-businessgebied. Met zijn ervaring van 24 jaar - begonnen bij IBM, overgestapt naar Lotus en zodoende weer bij IBM - behoort bij tot de huisraad van Big Blue. "Webservices is de belangrijkste trendverandering in de it sinds Internet", stelt Colan. "Want webservices verandert de manier waarop we programmeren fundamenteel."
Er is namelijk heel wat fout gegaan de afgelopen veertig jaar. Colan doceert: "Op mainframes is in Cobol geschreven, voor de pc werd C gebruikt. Java was de taal van servers en er is geen manier om de verschillende systemen met elkaar samen te laten werken. Geen wonder dat de laatste tien jaar integratie belangrijk is geworden."
Colan schetst een realistische consequentie van het decennialang ontbreken van standaarden. "Men moet veel moeite doen om systeem A met systeem B te laten samenwerken. En als dat al lukt, dan is het ook alleen systeem A die met systeem B werkt. Stel: systeem C moet er ook aan vast. Maar die 'praat' noch met A, noch met B. Elk paar van systemen heeft verschillende manieren van interfacen. Het eind van het liedje is dat je met een exponentieel vermenigvuldigend aantal manieren om met elkaar te verbinden overblijft. Dat is niet schaalbaar en niet vol te houden."
Het gevolg is volgens Colan een chaos aan systemen, die complexer en fragieler wordt. "Want elk moment kan een computer een component veranderen. Dat breekt alles weer op. We staan op het punt om in chaos te vervallen! Want we hebben geen solide structuur voor connecties." Gelukkig is er webservices. Want chaos is iets dat bijna niemand wil. Colan: "Webservices komt langs met een simpele methodologie die werkt tussen alles en compleet neutraal is. Welke OS, taal of vendor ook - dat is van geen belang. Het gaat ons om integratie en standaardisatie."

SOAP

Colan heeft gelijk dat standaardisatie en integratie de meest belangrijke factoren worden van de ict van dit decennium. Probleem is echter dat, ondanks de overtuiging van Colan, ook webservices geen standaardisatie lijkt op te leveren. "W3C, UDDI.org, Oasis, UN/Cefact, OMG en het WSI-O, hebben allemaal een bepaalde hoeveelheid verantwoordelijkheid naar zich toe getrokken om standaarden voor webservices te definiëren en te beheren. Het hebben van standaarden is goed, maar moeten we blij zijn met deze versnipperde vorm van standaardisatie?", zegt ict-adviseur Rick F. van der Lans in een column in Computable in maart van dit jaar. Dus waarom is webservices volgens Colan wel de toekomst? "Geen enkel bedrijf staat niet achter webservices. Iedereen steunt het. Daarnaast worden we beoordeeld op integreerbaarheid. Neem Shell. Hun systemen zijn verspreid over de hele wereld, integratie van hun systemen is een must. Daarnaast werken ze in de olie-industrie vaak in joint-ventures. Dus moeten ze wel data kunnen delen om samen te kunnen werken. Zij dwingen ons tot standaardisering. Integratie gebeurt omdat het moet!"
En dus moet IBM samenwerken met een partij als Microsoft. "We hebben samen met Microsoft de standaard SOAP ontwikkeld en verschillende andere zaken geïntroduceerd. Maar Microsoft is tevens een van onze grootste concurrenten. Ik denk dat zelfs Microsoft realiseert dat geen enkel bedrijf de hele markt voor middleware in handen krijgt. En dat is geen probleem, als iedereen maar aan de standaarden vasthoudt." Misschien worden Microsoft en IBM ooit nog eens grote maatjes? Colan: "We blijven wedijveren met ze. Neem onze webserver applicatie. Die is beter dan DotNot, eh, DotNet. DotNet is hetzelfde als J2EE, maar minder volwassen. En webservices is de schil eromheen." Nee, ze worden nooit maatjes.

Zendelingenwerk

Hoewel webservices volgens Colan eigenlijk al het belangrijkste op ict gebied is, valt nog veel te bereiken. Hij bevestigt dat webservices nog in de kinderschoenen staat. "Nu staan we op het punt van de early-adapters. De reden dat we nog slechts in deze fase zitten is dat er meerdere vendors moeten komen. Want de standaarden zijn helemaal nieuws, SOAP is nog maar een 'proposed standard'. Webservices moet groeien en volwassen worden. Klanten moeten ermee bekend raken. Daarom denk ik dat klanten pilotprojecten moeten doen met webservices. Neem een klein gedeelte van je ict-huishouden waar veel manual overhead zit die geautomatiseerd kan worden. Kijk dan hoeveel kan worden bespaard. Dat begrijpen klanten."
 
Henk van Beek freelance medewerker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-30T00:00:00.000Z Henk van Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.