Daimler-Chrysler schond auteursrecht SCO niet

Unix-erfgenaam SCO heeft tegenslag gehad in de rechtbank. Zijn aanklachten tegen autofabrikant Daimler-Chrysler zijn vorige week door de rechter op één punt afgewezen.

De niet afgewezen beschuldiging is de claim van SCO dat Daimler-Chrysler niet binnen dertig dagen een verzoek had ingediend om een vereiste certificering. Dat heeft het bedrijf een maand na het indienen van de aanklacht wel gedaan. De autoproducent had vervolgens een verzoek tot afwijzing ingediend, wat rechter Rae Lee Chabot van het Oakland County Circuit-hof in Michigan nu heeft ingewilligd. "De zaak is nu wel zo'n beetje voorbij", erkent SCO-woordvoerder Blake Stowell. Hij zegt nog wel te willen achterhalen waarom de certificering niet op tijd plaatsvond.
De afwijzing van de rechtszaak schept volgens juridische experts geen precedent wat andere door SCO aangeklaagde bedrijven kunnen gebruiken in hun verdediging. Deze tegenslag voor de aanklager verzwakt wel de dreiging van diens aanklachten.

Auto-industrie

De zaak tegen Daimler-Chrysler is in maart dit jaar aangespannen. SCO beschuldigt het bedrijf ervan niet de voor zijn gebruik van Unix-variant System V benodigde certificering te hebben geleverd. Die certificering is verplicht volgens het gebruikscontract en dient ter bevestiging dat dit besturingssysteem alleen wordt gebruikt op de processoren waar de overeenkomst in voorziet. Daimler-Chrysler zegt System V al jaren niet meer te gebruiken. Het draait wel Linux op clusters die simulaties berekenen van auto-ongevallen.
SCO klaagde in maart ook Autozone aan, een Amerikaanse leverancier van auto-onderdelen. Autozone wordt ervan beschuldigd versies van Linux te gebruiken die auteursrechtelijk beschermde delen (code, structuren, sequenties en/of organisatie) van System V bevatten.

ELF en JFS geclaimd

Vorige week heeft SCO meer details verstrekt over welke Unix-delen Linux zou bevatten. Dit zijn volgens het bedrijf: het binaire code-formaat ELF (executable and linkable format), bestandssysteem JFS (journaled file system), enige initialisatiecode en enkele Unix-headers en -interfaces. Dit blijkt uit nieuwe documenten die SCO heeft ingediend bij de rechtbank in Utah voor zijn aanklacht tegen IBM. Daarbij eist het een schadevergoeding van vijf miljard dollar.
De geclaimde inbreuken zijn omstreden, aangezien er eerder gebruik (prior art) zou zijn en ELF 1.2 een royaltyvrije industriestandaard is. ELF is oorspronkelijk door Unix-maker AT&T ontwikkeld, maar later door de Tool Interface Standard Committee opengesteld om de standaard breed verbreid te krijgen. Die direct daarna opgedoekte commissie telde IBM, Microsoft, SCO, Intel en Novell onder de leden.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.