Golf overnames in software-industrie

Exact, Compuware en Sterling slaan hun slag

Ondanks de vakantieperiode staat de softwarewereld niet stil. Binnen een week vallen er drie beduidende overnames te noteren: Exact kocht het Duitse Soft Research, Compuware nam Via Soft over en Sterling Software zette zijn tanden in Information Advantage. De acquisities werden slechts overschaduwd door de inlijving van Sequent door IBM op de hardwaremarkt.

De aankondiging van Exact om het Duitse softwarebedrijf Soft Research te willen kopen was de enige overname van een Nederlands bedrijf. Soft Research is marktleider in Duitsland op het gebied van salarispakketten. Hoeveel Exact neertelt voor de onderneming is niet bekend. Net als Exact richten de Duitsers zich op kleine en middelgrote bedrijven. De overname, die Exact volledig uit eigen middelen financiert, moet binnen vier tot zes weken zijn afgerond.

Vier overnames

Soft Research kent een grote klantenkring: twaalfduizend bedrijven. Bij die klanten, voornamelijk gevestigd in Duitsland, behaalde de onderneming in 1998 een omzet van 9,3 miljoen euro. Eerder deed Exact al vier acquisities in Duitsland, te weten: Bavaria Soft Datentechnik, Szymaniak, Neue DB-Soft en Pcas. De overname van Soft Research is de eerste na de beursgang van Exact ruim een maand geleden. Het geld van de beursgang heeft ten doel de groei van het bedrijf te stimuleren.

Publiciteit

Compuware is één van 's werelds grootste softwarebedrijven, maar desondanks niet vaak in de publiciteit. Het bedrijf werd in Nederland vooral bekend nadat het Uniface kocht, de Nederlandse leverancier van ontwikkelgereedschappen. Het ontwikkellaboratorium is nog steeds gehuisvest in Amsterdam. Nu heeft het Amerikaanse bedrijf, dat een jaaromzet realiseert van 1,6 miljard dollar, een bod uitgebracht op Viasoft. Die onderneming levert onderhoudssoftware en de bijbehorende dienstverlening. Compuware heeft daar negen dollar per aandeel voor over, wat uitkomt op 180 miljoen dollar voor Viasoft als geheel.
De beheersoftware van Viasoft past goed in het productportfolio van Compuware, dat producten beoogt te leveren voor de hele levenscyclus van software: van het ontwikkelen en testen tot en met het ingebruiknemen en beheren ervan. Viasoft startte vijftien jaar geleden als leverancier van mainframediensten. Vier jaar geleden begon het bedrijf echter ook in millenniumtools. Vorig jaar kwam Viasoft in financieel onrustig vaarwater en moest het een winstwaarschuwing uit laten gaan. Als gevolg van een terugval in de vraag naar zijn producten volgde een ontslagronde.

Analysesoftware

Waar Exact zich richt op applicatiesoftware en Compuware op ontwikkel- en beheersoftware, gaat het bij de acquisitie van Information Advantage door Sterling om analysesoftware. Met de overname is een bedrag van 163 miljoen dollar gemoeid. Information Advantage claimt de eerste leverancier van analysetoepassingen via een internetportaal te zijn. Met deze functionaliteit, die het bedrijf MyEureka! noemt, zijn bedrijfsgegevens vanaf willekeurige werkplekken te benaderen, mits medewerkers de beschikking hebben over een standaard webbrowser.
Volgens Sterling overlappen de producten en technologieën van beide bedrijven elkaar nauwelijks en sluiten ze juist goed op elkaar aan. Sterling heeft zelf een aantal query- en rapportagetools die met Java-technologie zijn gebouwd. Samen met de meer geavanceerde analysegereedschappen van Information Advantage denkt het bedrijf zijn slag op internet te kunnen slaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-23T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.