IBM stuit op problemen Java-ontwikkeling

San Francisco-project moet wachten op Beans-ondersteuning

Ontwikkelingsproblemen en een gewijzigde marktvraag hebben IBM gedwongen reeds aangekondigde Java-technologie uit te stellen. IBM's San Francisco-project (SF), een raamwerk van Java-componenten voor bedrijfsautomatisering, krijgt hierdoor voorlopig geen ondersteuning voor Enterprise Java Bean (Ejb's).

Dit meldde het bedrijf op de Java-One-conferentie van Sun Microsystems die vorige week plaatsvond in San Francisco. IBM volgt nu een andere strategie om een breder scala aan Java-componenten te ontwikkelen. Dit initiatief draagt de naam Websphere Business Components en zal - in tegenstelling tot Suns Ejb-technologie - alleen functioneren in combinatie met IBM's eigen software.
Volgens IBM is Sun medeverantwoordelijk voor de uitgestelde Ejb-ondersteuning voor San Francisco. Sun kwam namelijk pas in december vorig jaar op de proppen met de specificaties voor de uiteindelijke uitvoering van Ejb. Daardoor had IBM te weinig tijd om zijn ontwikkelwerk rond te krijgen, aldus Steve Rosenberg, marketingdirecteur bij IBM. Sun wijst deze kritiek van de hand.

Uitstel

IBM's strategiewijziging heeft als direct gevolg een uitstel van meerdere maanden voor de Ejb-ondersteuning in San Francisco. Het bedrijf werkt sinds 1995 aan dat project, wat een raamwerk vormt voor bedrijfstoepassingen op basis van Java. Dit moet het mogelijk maken dat diverse softwareleveranciers elk hun ontwikkelwerk concentreren op een specifieke toepassing of marktsector.
Vervolgens kunnen gebruikers de applicaties en applicatiedelen middels het raamwerk van IBM naar keuze aan elkaar koppelen om een bedrijfsautomatiseringssysteem op maat te vormen. San Francisco is dus een server-omgeving voor Java-applicaties. De Ejb-technologie van Java-schepper Sun dient ook voor Java-toepassingen op zware servers die verschillende applicaties en platformen met elkaar verbinden. Zo kan oudere softwarecode verpakt worden in een Java Bean om te werken met modernere systemen.

Al eerder

IBM's ambitieuze San Francisco-project liep in 1998 echter een flinke achterstand op wegens het ontbreken van ondersteuning voor Ejb's. En dat terwijl IBM veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de specificaties voor die Java-technologie. In juni vorig jaar onthulde het bedrijf plannen voor een nieuwe versie van San Francisco die het mogelijk maakt bestaande applicaties om te zetten in Ejb's.
Op de Java-One-conferentie van vorige week kwam naar buiten dat de SF-initiator de ontbrekende ondersteuning nog altijd niet rond heeft. Rosenberg zegt dat de oorzaak ligt bij tegenvallende vraag van klanten naar Ejb. "De klanten waar wij mee praten, bleken geen grote behoefte te hebben aan Ejb-ondersteuning. Dus liggen onze prioriteiten nu anders."
Hij zegt dat IBM de reikwijdte van het project verbreedt om ook kant-en-klare Java-applicaties voor specifieke industriesectoren te omvatten. Allereerst zijn banken en verzekeringsmaatschappijen aan de beurt, daarna volgen componenten voor productiebedrijven. Daarnaast wil IBM juist meer algemene SF-onderdelen ontwikkelen, waaronder software voor het beheer van klantenrelaties (crm). Die programmatuur komt eind dit jaar op de markt, zegt Rosenberg.
 
Sun wint meer steun
Sun Microsystems heeft nieuwe medestanders gewonnen in de verbreiding van zijn Java-platform. Kredietkaardmaatschappijen American Express en Citibank gaan de aangepaste Java Card-uitvoering gebruiken voor nieuwe creditcards. Telecomgigant AT&T ontwikkelt nu opzetkastjes voor interactieve televisie die draaien op Java. Daarnaast zegt oud-Java-voorstander Apple Computer toe de aanstaande versie 10 van zijn besturingssysteem Mac-OS te optimaliseren voor Java-toepassingen. Deze steunbetuigingen voor Suns platformonafhankelijke technologie werden onthuld op de JavaOne-beurs die vorige week plaatsvond in San Francisco. Sun-president Scott McNealy zegt dat Java hiermee de computer ontstijgt. Hij voorziet toepassingen in uiteenlopende apparatuur, waaronder creditcards, Sega's spelcomputer Dreamcast, mobiele telefoons en opzetkastjes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker