Acucobol spint garen bij 'jaar 2000'-problemen

Hercompileren van Cobol lost probleem op

Het 'jaar 2000'-probleem in bestaande Cobol-programmatuur valt heel simpel op te lossen door de code te hercompileren naar Acucobol. Door gebruik te maken van Acucobol-GT, een compiler die in maart door het gelijknamige bedrijf op de markt werd gebracht, kunnen de applicaties bovendien van een modern, grafisch jasje worden voorzien. Aldus dr. Pamela Coker, directeur/oprichter van Acucobol.

Zij heeft al zo vaak gehoord dat Cobol een dode taal is. Ze wordt er niet meer warm of koud van. "Wat is het marktaandeel van de leveranciers van vierde-generatie talen die de afgelopen jaren het overlijden van Cobol hebben aangekondigd? Bestaan ze überhaupt nog? Nee, Cobol is de meest succesvolle taal die de IT-industrie ooit heeft voortgebracht, en dat zal nog lange tijd zo blijven."
Acucobol is een bedrijf dat Cobol-compilers levert. Dr. Pamela Coker beziet de markt dus met een gekleurde bril. Toch bewijst de praktijk dat ze gelijk heeft. Voor de bouw van grote, bedrijfskritische applicaties vallen organisaties ook vandaag de dag nog heel vaak terug op het oude, vertrouwde Cobol. Het beroep van Cobol-programmeur heeft een forse herwaardering ondergaan sinds tal van organisaties zich geconfronteerd zien met het 'jaar 2000'-probleem. De kans is groot dat het bedrijf van Coker en haar broer Drake daarbij garen zal kunnen spinnen.

Geen nieuwbouw

Broer en zus richtten de onderneming in 1988 op. Acucobol was een Cobol-compiler die ze in eerste instantie voor zichzelf hadden ontwikkeld. Voordat ze met Acucobol startten, waren ze op de markt actief met een zelfgebouwd boekhoudpakket en KI-systemen (kunstmatige intelligentie). Acucobol voldoet aan alle Ansi-standaarden en draait volgens Coker op meer dan zeshonderd verschillende platformen, waaronder DOS, Unix, Vax, Novell en OS/2.
De nieuwste loot aan de productenstam is Acucobol-GT. Deze werd in maart geïntroduceerd en is volgens Coker de enige programmeertaal met een ingebouwde grafische syntax. Omdat de producten zich bovendien volledig conformeren aan de bestaande en toekomstige Ansi-standaarden, zal Acucobol ook de object-georiënteerde technologie ondersteunen. In 1998 wordt hiervoor de standaard vastgesteld.
"Veel organisaties werken nog met Cobol-programmatuur. Zij kunnen en willen deze applicaties niet helemaal opnieuw bouwen. Dat is te duur en brengt te veel risico's met zich mee. Bij Chrysler heeft men uitgerekend dat de kosten van totale nieuwbouw op zo'n zes miljard dollar zouden uitkomen. Door de bestaande code te hercompileren in Acucobol slaan deze organisaties een paar vliegen in één klap", aldus Coker. "Aangezien onze producten op talloze platforms draaien, kunnen bedrijven uit hun lock-in situatie worden bevrijd. Daarnaast kunnen ze de bestaande karakter-georiënteerde Cobol-applicaties van een grafische interface voorzien. Ik verwacht dat de vraag naar Acucobol de komende tijd zal toenemen. Wij zijn immers 'jaar 2000-compliant'. Het is daarom een uitstekende gelegenheid om de bestaande applicaties te hercompileren naar een modernere Cobol-omgeving."

Benelux-vestiging

Bij Acucobol werken wereldwijd zo'n honderd mensen. Het hoofdkantoor van de onderneming, die in 1995 een omzet had van 9,8 miljoen dollar, is gevestigd in San Diego. De producten worden afgezet in ruim zeventig landen. Meer dan vierduizend softwarehuizen gebruiken Acucobol voor het bouwen van hun applicaties. Chrysler, GE Capital, Coca Cola, Hilton Hotels en Lockheed zijn enkele grote gebruikersnamen.
In Nederland werd Acucobol tot 1 maart van dit jaar vertegenwoordigd door Revo. Nu heeft Acucobol in Den Bosch een eigen Benelux-vestiging geopend. In deze regionen zijn er zo'n vijftig Acucobol-gebruikers. Onder hen bevinden zich Pharma Partners (huisartsen/apothekers-software), Omegon (boekhoudpakket), OCC (salarispakket) en de Nva (Nederlandse vereniging van Assurantietussenpersonen).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-30T00:00:00.000Z Cok de Zwart