Platform Eclipse wordt steeds breder gebruikt

Ontwikkeling in integratie

Binnen twaalf maanden nadat een bedrijf zich bij de Eclipse Foundation heeft aangesloten, moet het bezig zijn aan een commercieel product dat Eclipse ondersteunt. Dat zei ex-voorzitter Skip McGaughey van IBM tegen nieuwsdienst eWeek.

Dat vormt vooralsnog een probleem voor Sun. Dat heeft flink geïnvesteerd in Netbeans (open source integrated development environment, ide) en zou dat moeten laten varen om zich toe te leggen op de Eclipse-technologie. Toch zijn er nog steeds gesprekken gaande tussen de Foundation en Sun. Het feit dat het consortium onder leiding van IBM sinds februari zelfstandigheid heeft als stichting, schijnt in het voordeel te werken. Daarnaast willen zowel Sun als Eclipse een sterke technologie en marktpositie voor het Java-platform bereiken. Sun laat in een open brief aan de Eclipse Foundation weten dat het hoopt op korte termijn een oplossing te vinden waar zowel de Eclipse-gemeenschap als de Netbeans-gemeenschap profijt van kunnen hebben.

Oprichters

Tot begin dit jaar lag de leiding van de Foundation in handen van IBM. Big Blue wil binnen achttien maanden al zijn Websphere-ontwikkelomgevingen baseren op Eclipse. Daardoor wordt het mogelijk om metadata uit te wisselen tussen verschillende Eclipse-apparaten zonder dat het uitmaakt of die draaien op Windows, Linux of Unix. Op dit moment wordt 80 procent van de Websphere-familie nog geschreven in talen zoals C, die communiceren met de Eclipse-shell op een api-niveau.
Ook Borland is één van de oprichters van het Eclipse Consortium. De reden daarvoor is volgens Jon Harrison, productlijn manager van de Java-afdeling Emea, dat Borland in vrije keus voor zijn klanten gelooft. Tot dusver is alleen de modelleeroplossing Together gebouwd op het Eclipse-platform. Andere lijnen, zoals configuratiebeheer en eisenbeheer, integreren wel met Eclipse.

Novell en HP

Hewlett-Packard werd in september 2002 lid van het consortium en doneert ontwikkelbronnen aan het platform. Daarnaast ondersteunt het de technologie, zodat zijn softwareproducten makkelijker toegankelijk worden voor ontwikkelaars. HP maakt onder meer hulpmiddelen gebaseerd op Eclipse die ontwikkelaars kunnen gebruiken om de operationele kwaliteit van hun applicaties te verhogen.
Novell sloot zich in januari aan bij Eclipse en liet op zijn jaarlijkse Brainshare-conferentie in maart weten de visuele ontwikkelhulpmiddelen voor zijn nieuwe identiteitsdiensten op Eclipse te baseren. Stap voor stap worden Eclipse-plugins toegevoegd aan de software. Uiteindelijk moet het platform als uitgang gaan dienen bij al zijn ontwikkelwerkzaamheden.

BEA Systems

Naast Sun zou de Eclipse Foundation ook BEA Systems graag aan zijn ledenlijst toevoegen, maar tot dusver houdt dat bedrijf de boot af. Jim Rivera, developer marketing in Londen: "Onze ide en ons raamwerk zijn niet gebaseerd op het Eclipse-raamwerk. Op het moment dat wij begonnen met de ontwikkeling van onze Weblogic Workshop, gaf Eclipse niet de mogelijkheden die wij nodig achtten om de gewenste ontwikkelervaring te bereiken. Omdat deze beperkingen op dat moment onoverkomelijk waren, hebben wij ervoor gekozen ons eigen platform te bouwen." BEA staat niet afwijzend tegenover het idee om lid te worden van de stichting, maar volgens Rivera is dat momenteel alleen gerechtvaardigd als klanten daarom vragen. Het feit dat IBM tot voor kort aan het roer stond van het consortium, was voor BEA geen reden om niet in te stappen. "We geloven niet dat IBM ooit de bedoeling heeft gehad om Eclipse te gebruiken als middel tegen concurrenten die de technologie omarmden. Natuurlijk moeten bedrijven altijd voorzichtig zijn als zij met een technologie gaan werken die in handen is van een concurrent, omdat er altijd een kans is op onvoorziene conflicten. Aangezien het consortium onlangs is overgegaan in een zelfstandige stichting, lijkt dit ons helemaal geen kwestie meer."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-21T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.