IBM brengt serverlijnen nader tot elkaar

AS/400 (iSeries) krijgt als eerste Power 5-processor

IBM brengt zijn verschillende serverlijnen iSeries en pSeries, respectievelijk de midrange-machines AS/400 en de Unix-servers RS/6000, nog wat dichter bij elkaar. De nieuwe Power 5-processor maakt zijn debuut in de eerstgenoemde serverreeks.

  
IBM's nieuwe Power 5-processor verschijnt eerst in zijn midrange-serverreeks iSeries.
In de tweede helft van 2004 krijgt IBM's Unix-reeks pas de nieuwe multikern 64-bit processor toebedeeld. Volgens iSeries-productmanager Koen van den Berg debuteert de Power 5 in de iSeries, nu i5 geheten, doordat die reeks wel aan een verversing toe is. Hij weerspreekt de notie dat die servers achterlopen op de Unix-tegenhangers, die immers dezelfde hardware gebruiken.
"De i- en de pSeries zijn qua hardware niet helemaal gelijk", zegt hij. "Er zijn nog wat kleine verschillen, bijvoorbeeld voor lpar (logical partitioning) op de iSeries. De prijs is dan ook niet gelijk, maar we passen het wel sterk naar beneden aan, naar een marktconform niveau."
De i5-machine is vanaf begin juni verkrijgbaar in twee uitvoeringen: 520 (uni- of multiprocessor) en 570 (één tot vier processoren). De prijs ligt op minimaal 11.500 dollar (voor een 520-uitvoering). Niet alleen de systemen zelf zijn goedkoper, naar schatting zo'n 30 procent. Ook de prijzen voor onderdelen als geheugen en harde schijven voor de i-machines dalen; naar verluidt met respectievelijk 60 tot 80 en 20 tot 30 procent.
Naamsverandering
Samen met de komst van de Power 5 gooit IBM het roer - weer - om voor de benaming van zijn aloude midrange-serverlijn. Van oorsprong heette die AS/400 met besturingssysteem OS/400. In 2000 besloot IBM tot een gelijkschakeling; alle servers zijn e-Servers (waarbij de e staat voor e-business), met daarin de voormalige AS/400 als iSeries (met de i van integrated).
Nu, met het debuut van de 64-bit Power 5-processor, wordt de naam veranderd in i5 met als besturingssysteem i5/OS. Het overkoepelende e-Server blijft. De verwachting is dat IBM deze naamgeving voortzet met i6 voor de toekomstige Power 6-processorgeneratie en p5 voor de pSeries, zodra die de nieuwe processor krijgt. Dat gebeurt in de tweede helft van 2004.
Van der Berg erkent de kritiek dat IBM's midrange-systeem duurder is dan equivalente Unix-systemen, zoals de eigen pSeries. "We concurreren juist met open systemen, waaronder Unix en ook Wintel-machines." De concurrentie is volgens de productmanager niet alleen de oorspronkelijke midrange zoals de HP3000-server, die fabrikant Hewlett-Packard uitfaseert.
Van den Berg ontkent dat IBM nu vooral uit is op het winnen van nieuwe zieltjes, te ronselen onder bijvoorbeeld HP3000-klanten, gebruikers van Compaqs Unix-variant Tru64 of klanten van Sun Microsystems. "We mikken op verschillende doelgroepen: onafhankelijke softwareproducenten, bestaande iSeries-klanten en potentiële gebruikers."

Besturingssystemen

Laatstgenoemde groep bestaat uit ondernemingen die meerdere besturingssystemen gebruiken. "Ook huidige iSeries klanten die ook Unix draaien." IBM positioneert de nieuwe machine als ideaal middel voor consolidatie. Niet zozeer vanwege het hogere prestatieniveau ten opzichte van te consolideren computers, maar vooral vanwege de mogelijkheid meerdere besturingssystemen naast elkaar te draaien. Dat belooft een efficiëntere benutting van de capaciteit.
De nieuwe i5-server heeft hiervoor een ingebedde virtualisatielaag met partitionering op processorniveau. "Op de Power 4-processor bieden wij tien partities voor Linux en vier voor OS/400. Op de Power 5 is dat tien partities per processor, behalve een enkel licht model. Dat aantal is overigens onafhankelijk van het besturingssysteem."
IBM stelt dat de vorige week onthulde i5-server zowel i5/OS (voorheen OS/400) draait als zijn Unix-variant AIX, het open source besturingssysteem Linux en ook Windows. Laatstgenoemde draait echter op een insteekkaart die in wezen zelf een server is, met Intel-processor. x86-uitvoeringen van Linux kunnen eveneens op die insteekserver draaien, maar de i5 ondersteunt Linux ook in een systeempartitie op de Power 5.
De ondersteuning voor het draaien van AIX op de i5-servers wordt pas in de tweede helft van dit jaar gerealiseerd. IBM brengt dan versie 5.2h op de markt. De i5 wordt daardoor dan niet een pSeries-machine, zegt Van den Berg. "De i staat voor integrated; bij een iSeries-machine leveren we naast het besturingssysteem ook databank DB2, webserver Apache en meer applicaties mee. De pSeries is meer een knutsel-het-zelf-in-elkaar systeem."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.