Freeware zoekt commerciële hulp

Leveranciers van freeware (gratis software) willen meer commerciële steun voor hun 'open source software'.

Dit was de voornaamste conclusie van het Freeware Summit dat deze maand werd gehouden in Palo Alto (VS). Onder de deelnemers bevonden zich Netscape Communications, Linus Torvalds (de schepper van het besturingssysteem Linux), Guido van Rossum (die de scripttaal Python heeft geschreven) en Phil Zimmerman (de uitvinder van versleutelingssoftware Pretty Good Privacy, dat in een pakket wordt verkocht door Network Associates).
De verschillende organisaties en individuen hebben elkaar toegezegd meer samen te werken. Tijdens de freeware-bijeenkomst zijn er technische en zakelijke strategieën en ervaringen uitgewisseld. Verder onderzochten de aanwezigen de mogelijkheid om geld te verdienen aan freeware, bijvoorbeeld door het, tegen betaling, leveren van toegevoegde waarde aan een product, zoals extra functionaliteiten. Dit gebeurt al enige tijd met ondermeer Linux, dat diverse bedrijven al op CD-rom verkopen.

Kapitalisme

"Het is een fantasie om te denken dat open broncode en kapitalisme niet samen gaan. Dat kan namelijk wel", zei Eric Allman, de maker van het gratis programma Sendmail, dat het merendeel van het e-mail-verkeer op Internet dirigeert. Tim O'Reilly, directeur van computer-uitgever O'Reilly and Associates, tevens sponsor van het Summit, zei dat producten die gebaseerd zijn op open broncode domineren op Internet. Dit zakenmodel geniet sinds eind vorige maand een versterkte aandacht. Toen namelijk begon Netscape met het weggeven van de broncode van zijn Communicator Web-client.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.