Oracle introduceert 300 procent Java

Taal sijpelt door alle lagen van IT-architectuur

Oracle heeft vorige week op zijn Javadag de strategie rond Java onthuld: ondersteuning van '100 procent Java' op drie niveaus: client, applicatieserver en databaseserver. Het bedrijf kenschetst zijn Javastrategie dan ook als '300 procent Java'.

Op het niveau van hulpprogramma's annonceerde Oracle Appbuilder for Java 1.0, een bewerkte versie van Borlands Jbuilder. Oracle nam vorig jaar een licentie op de broncode van dit product. Het bedrijf heeft verbindingen aangebracht tussen de tool en zijn Oracle 8-database en Oracle Application Server. Met Appbuilder kunnen zogenoemde 'JCorba Cartridges' ontwikkeld worden, die draaien op de applicatie server. De toekomstige versie zal echter de Enterprise Java Beans-specificaties, die onlangs gepubliceerd zijn, volledig ondersteunen. Appbuilder wordt gebundeld met Oracle 8 en Oracle Application Server.

Goedkeuring van Sun

Oracle's volgende database-versie, 8.1 die tegen het einde van het jaar op de markt verwacht wordt, is uitgerust met een door het softwarebedrijf zelf ontwikkelde Java Virtual Machine (jvm). Met deze jvm kunnen regels basislogica, stored procedures, niet alleen in Oracle's bedrijfseigen PL/SQL, maar ook in Java geschreven worden. De database bevat een object request broker gebaseerd op de Corba-standaard. Verder ondersteunt de database het IIOP-protocol, Enterprise Java Beans en Sqlj. Met deze laatste kunnen SQL-regels in Java ingebakken worden.
Oracle baarde opzien door zelf een jvm te ontwikkelen. Onlangs veroorzaakte Hewlett-Packard opschudding door een eigen Java-platform op de markt te zetten. De databaseleverancier heeft echter met goedkeuring van Sun zijn eigen jvm ontwikkelt. Hoewel Oracle's jvm aan de buitenkant voldoet aan alle Java-specificaties, is de motor van de jvm volledig omgebouwd. "Onze jvm is gebouwd om te presteren", aldus Mark Jarvis, Oracle's marketingmanager. Het product zou slechts dertig tot veertig kilobytes geheugen per gebruiker in beslag nemen (tegen drie megabytes voor Suns variant) en zou tien keer zo snel zijn.

Verwarring rond Java

Naast het inbouwen van de jvm in zijn database en applicatie-servers, overweegt Oracle deze technologie in licentie aan derde bedrijven te verstrekken. IBM is niet blij met de solo-actie van Oracle en vreest dat de verwarring rond het scala van Java-producten alleen maar toe zal nemen. De alliantie rond Java (bestaande uit Sun, Oracle, IBM en Netscape) lijkt daarmee minder hecht te worden. "Oracle beweert dat zijn jvm uit 'schone code' bestaat, maar dat beweerde Microsoft ook van de Java in zijn browser", aldus een teleurgestelde IBM-manager. Analisten waarderen Oracle's jvm echter, en verwachten dat deze volledig compatibel is met de Java-specificaties van Sun.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-24T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.