Microsoft verbaast vriend en vijand met open broncode programma

Open uitnodiging

Microsoft heeft de broncode van zijn Windows Installer XML (Wix) vrijgegeven op de website Sourceforge.net. Wix wordt aangeboden onder de Common Public License (CPL), een open broncode-licentie die ooit door IBM werd ontworpen. De CPL werd in mei 2001 goedgekeurd door het Open Source Initiative (OSI).

Volgens de weblog van Rob Mensching, software design engineer bij Microsoft, is Wix een hulpmiddel dat ontwikkelaars kunnen gebruiken voor het bouwen van Windows-installatiebestanden van XML-broncode. Het bestaat uit een compiler, een link-editor (waarmee verschillende, apart gecompileerde modules gecombineerd worden tot één programma), een library-hulpmiddel en een decompiler. De compiler, genaamd 'kaars', wordt gebruikt om XML-broncode om te zetten in objectbestanden die symbolen en verwijzingen naar symbolen bevatten. Bij de link-editor, genaamd 'licht', worden een of meer objectbestanden ingevoerd, waarna de editor alle referenties in dat bestand verbindt aan de juiste symbolen in andere objectbestanden. 'Licht' is ook verantwoordelijk voor het verzamelen van alle nullen en enen en verpakt deze tot het uiteindelijke MSI- ('Microsoft Installer') of MSM-bestand ('Microsoft Merge'). Het bibliotheek-hulpmiddel, dat 'verlicht' heet, is een optioneel deel dat kan worden gebruikt om meerdere objectbestanden te combineren in bibliotheekbestanden die te gebruiken zijn in de link-editor. Tot slot kent Wix een decompiler die de naam 'donker' heeft meegekregen. Deze kan bestaande MSI- en MSM-bestanden omzetten naar de originele XML-broncode. Wix draait op Windows NT en Windows 2000.

Bèta2-kwaliteit

Microsoft geeft al langer broncode vrij onder verschillende licenties voor 'gedeelde bronnen' (shared sources licences), allemaal geschreven door het bedrijf zelf. Dit is de eerste keer dat het code van een programma vrijgeeft onder een licentie die algemeen wordt beschouwd als werkelijk open. Het wil dat in de toekomst vaker te gaan doen, maar heeft geen plannen om ook de GNU General Public License (waaronder Linux wordt gedistribueerd) daarvoor te gebruiken.
Het hulpmiddel voor installatiebestanden is te downloaden vanaf Sourceforge.net. Meer dan 25 procent van de projecten op die site is aan Windows gerelateerd, aldus Mensching. Een andere reden om voor Sourceforge te kiezen is het feit dat Wix niet direct een .Net-project is en daarom niet helemaal past in Microsofts eigen alternatief Gotdotnet Workspaces. Daarnaast waren de bestaande licenties voor 'gedeelde bronnen' niet toereikend om bijdragen uit de gemeenschap te accepteren.
Volgens Mensching is de kwaliteit van het Wix-hulpmiddel te vergelijken met een tweede bètaversie. Dat betekent dat de kernbestanddelen (compiler en link-editor) solide zijn, maar dat de library-tool en de decompiler nog fouten bevatten en dat de documentatie verre van compleet is. Microsoft-teams gebruiken Wix intern en geven de fouten die ze tegenkomen door aan de vijf ontwikkelaars van het hulpmiddel. Zij hopen dat door het vrijgeven van de broncode ontwikkelaars van buiten het bedrijf ook gaan meehelpen met het optimaliseren van Wix.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-23T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.