Managed hosting door True

Hybride ontwikkelaanpak claimt flexibiliteit voor weinig geld

'Standaardsoftware te star'

Het Amerikaanse bedrijf Kinzan heeft een ontwikkelomgeving gemaakt waarmee programmeurs snel en zonder gebruik van code een webapplicatie kunnen bouwen. Begin dit jaar werd de 'plug-in' voor Java op de markt gebracht en deze zomer volgt de .Net-versie.

"Veel standaardsoftware is niet flexibel genoeg en geeft een bedrijf weinig tot geen mogelijkheid zich te onderscheiden. Maatwerk zelf ontwikkelen of laten ontwikkelen kost veel tijd en geld", zegt Michael Blechar, analist bij marktonderzoeker Gartner. "Bedrijven moeten gaan kijken naar een meer hybride aanpak door het gebruik van ontwikkelgereedschappen die gebruikmaken van architecturen en ontwerppatronen waarmee componenten en diensten gebouwd kunnen worden."
De Java-versie van Kinzan Studio & Server is gebaseerd op het Eclipse-ontwikkelplatform. De technologie draait als een set 'plug-ins' op Eclipse. De .Net-versie zal draaien op Visual Studio .Net. In die ontwikkelomgeving gebruikt Kinzan Microsofts Visio als de grafische editor voor het visueel in elkaar zetten van applicaties. In Eclipse wordt daar een grafische bibliotheek voor gebruikt, Graphical Editing Framework.

Klik en sleep

Een webapplicatie bestaat uit een serie pagina's met elk een enkele centrale component die de opmaak van de pagina beschrijft. Door assembleertechnieken is het mogelijk voor ontwikkelaars om onderliggende componenten op de pagina te slepen ('drag and drop') en deze vervolgens te verbinden met het achterliggende systeem om de gewenste functionaliteit te bereiken. De applicatie wordt vervolgens ingezet op de Kinzan Server, die de interactie tussen de componenten en het achterliggende systeem beheert.
De ontwikkelomgeving van Kinzan is gebaseerd op J2EE-architectuur en het MVC-ontwerppatroon (Model-View-Controller), maar kent één verschil. Traditioneel worden J2EE-applicaties opgesplitst in model-, view- en controlelagen. Bij Kinzan Studio wordt de webapplicatie eerst opgesplitst in componenten, waarbij ieder afzonderlijk component vervolgens zijn eigen MVC-laag krijgt. Hierdoor wordt de applicatie flexibeler.
Robert Scoble, technisch evangelist bij Microsofts .Net Platform Strategy Group, zag onlangs een demonstratie van Kinzan Studio. "Ik heb nooit eerder iets als dit gezien. Gewoon een component op het scherm laten vallen en een lijntje trekken om het te verbinden met het systeem. Geen code." Scoble noemt het een voordeel dat nu beide kanten van een ontwikkelteam (Java en .Net) kunnen werken met dezelfde ontwikkelmetafoor.< BR> 
Een demonstratie van de ontwikkelomgeving is te bekijken op: http://www.kinzan.com.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-16T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.