Verwarring over standpunt Hewlett-Packard rond Java-kloon

Volgens diverse berichten zou Hewlett-Packard afzien van zijn omstreden plannen om een aparte standaard te scheppen voor een ingebedde Java-kloon. Woordvoerders van het bedrijf melden dat er nu "zeer productieve discussies" met Sun Microsystems zijn om te zorgen dat de HP-kloon conform is aan de officiële specificatie voor Embedded Java.

Het Amerikaanse vakblad Infoworld wist echter te melden dat HP toch vasthoudt aan de eigen Java-kloon. Bovendien zou het bedrijf geen garanties kunnen geven dat zijn Java-implementatie, die nu verkrijgbaar is, compatibel is met de aanstaande Embedded Java-versie van Sun. Deze beweringen schrijft het weekblad toe aan Byron Rono, marketingdirecteur van HP's divisie voor ingebedde software. Sun bevestigt dat er gesprekken lopen, maar doet geen mededelingen over de inhoud van die discussies. Naar verwachting duurt het nog enkele weken duurt voordat er een overeenkomst is.

Braaf volgen

Jim Bell, HP's algemeen directeur voor ingebedde software, zegt nu echter dat zijn firma mee zal gaan met Sun. "HP en andere Amerikaanse bedrijven vonden het besluit van de internationale standaardenorganisatie (ISO) om één bedrijf te benoemen tot standaardbeheerder niet doordacht. Die beslissing is toch doorgevoerd en nu accepteren wij dat. We houden het beheer van Java wel scherp in de gaten en zullen ons ervan verzekeren dat Sun zich aan zijn beloftes houdt", vertelt Bell. Hij voegt daar aan toe dat de PAS-status (Publicly Available Submitter) van Sun een geldigheidsduur heeft van twee jaar, waarna er over verlenging moet worden besloten.
Bell zegt dat de implementaties van Sun en HP erg op elkaar lijken, maar net niet identiek zijn. HP heeft een subset van klasse-bibliotheken meegenomen. Dit verschil verklaart Bell door op te merken dat Sun zijn specificatie voor ingebed Java niet aan HP wilde tonen voor de opening van de Java One-conferentie. "Er was dus geen vergelijking mogelijk." Verder klaagde HP over veel te hoge licentie-bedragen voor ingebed Java. Dat argument is al onderuit gehaald door Javasoft-directeur Alan Baratz. Hij heeft aangeboden om die vergoedingen te schrappen, maar HP zou dit hebben afgeslagen. Volgens Baratz eiste HP dat Sun het hele standaardisatieproces voor Java zou wijzigen.

Lachende derde

Microsoft, dat ook overhoop ligt met Sun over het toepassen van Java, houdt zich afzijdig bij de nu lopende onderhandelingen. Het softwarebedrijf heeft een licentie op HP's ingebedde Java-kloon om die te gebruiken in Windows CE. Sun-president Scott McNealy noemt de hele kwestie een 'non-issue'. "Als je een volledige kloon wilt maken, moet je de hele specificatie volgen, alle compatibiliteitstesten halen en bovendien actueel blijven. Het is voor HP goedkoper om een licentie te nemen dan om te proberen bij te blijven", aldus McNealy.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.