Aspectoriëntatie klaar voor gebruik

Ontwikkeltechniek IBM 'betrouwbaar genoeg'

IBM gaat de ontwikkeltechniek 'aspect orientation' in commerciële producten implementeren. Volgens het bedrijf is de ontwikkelde techniek betrouwbaar genoeg voor algemeen gebruik.

Aspect-geöriënteerd programmeren is een programmeerparadigma dat zich centreert rondom concepten die aspecten worden genoemd, en die een aparte set objecten, 'classes' of functies beschrijven. Deze manier van programmeren moet het voor ontwikkelaars makkelijker maken om veranderingen aan te brengen in complexe projecten met een modulaire ontwikkelaanpak. De techniek maakt een duidelijker onderscheid tussen de verschillende functies waardoor ontwikkelaars veranderingen kunnen aanbrengen die invloed hebben op de ene functie en dan doorwerken in andere delen van de applicatie.
IBM maakt al twee jaar intern gebruik van de techniek en doet al meer dan tien jaar onderzoek naar aspectoriëntatie. De bekendste aspect-programmeertaal is Aspect J (onderdeel van Eclipse), ontwikkeld in het Xerox Parc (Palo Alto Research Center) en gebaseerd op Java. De term aspectgeoriënteerd programmeren komt van Chris Maeda (Xerox Parc).

Training noodzakelijk

Big Blue heeft plannen om zijn Java-programmeerprogramma, de Websphere Application Developer, uit te breiden zodat het kan werken met aspectgeoriënteerde extensies. De komende twee jaar wil het bedrijf een ontwikkelhulpmiddel maken dat samenwerkt met de Aspect J Java-extensies en de concepten van aspectgeoriënteerd ontwikkelen direct in de Websphere Application Developer vat.
De stap van IBM geeft aan dat het denkt dat de techniek klaar is voor gebruik in het bedrijfsleven. Tot nu toe maken slechts een aantal sofwarebedrijven, zoals Intentional Software en de Jboss Group, gebruik van aspectgeoriënteerde technologieën. Voordat zij algemeen ingezet kan gaan worden, zullen programmeurs moeten worden getraind in het gebruik ervan, aldus analisten. IBM is al bezig met zogenaamde 'wizards' die gebruikers stap voor stap door het proces van het bouwen van aspecten kan loodsen. Het bedrijf onderkent dat training en ondersteuning essentieel zijn voor het succesvol inzetten van de techniek.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-02T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.