Sun laat eigen Linux vallen

Serverleverancier verlaat zich voortaan op derden

Sun Microsystems stopt met zijn eigen Linux-distributie en kiest voor een of meer standaarddistributies van het 'open source' besturingssysteem. Het eigen Sun Linux was gebaseerd op Red Hat.

Volgens vice-president John Loiacono van Suns platformengroep bestond de eigenheid van de distributie uit slechts enkele kleine wijzigingen bovenop Red Hat. Verkoopmanager Lee Cassidy zei in april vorig jaar al tegen Computable dat Sun Linux was gebaseerd op die in de VS marktdominante distributie.
Nu komt het computerbedrijf dus deels terug op zijn vorig jaar ingezette omarming van Linux. Sun had in februari 2002 vroegtijdig aangekondigd met x86-servers te komen. Die lichtere servers met Intel-processoren zijn bedoeld voor toepassingen aan de rand van het netwerk (edge computing), zoals web- en proxy- en lichte applicatieservers. Daarmee zouden deze nieuwe machines niet concurreren met Suns zwaardere servers met Ultrasparc-processoren. De Intel-machines draaien Sun Linux en de x86-uitvoering van Suns Unix-variant Solaris.

Voorbeeld IBM en HP

Nu volgt Sun het voorbeeld van serverconcurrenten IBM en Hewlett-Packard. Die twee wagen zich niet aan eigen Linux-uitvoeringen, maar verlaten zich op samenwerkingen met Red Hat, Suse, Caldera (SCO), Turbolinux en anderen. De drie laatstgenoemden zijn sinds juni vorig jaar, samen met Connectiva, verenigd in het United Linux-initiatief. Daarbij dient het Duitse Suse als ontwikkellab, SCO als ondersteuningsspecialist, en bestrijken Turbolinux en Connectiva respectievelijk de Aziatische en Zuid-Amerikaanse markt.
Sun zoekt nu uit met welke standaarddistributies het in zee wil gaan. Software-president Jonathan Schwarz laat alvast weten dat dit in ieder geval Red Hats Enterprise Linux Advanced Server en United Linux omvat. In totaal wil Sun maximaal vier distributies bieden. Het kijkt ook naar Suse's distributie, die voortbouwt op United Linux.
Sinds de lancering van Suns eigen Linux-distributie heeft het kritiek gekregen voor de toevoeging van weer een distributie in de reeds volle Linux-markt. Server- en softwareproducenten willen namelijk slechts een handjevol standaard distributies. Dit vergemakkelijkt de ontwikkeling, certificering en ondersteuning van hun producten. United Linux is opgericht om aan deze wens tegemoet te komen.

Linux combineren met Unix

Sun verdedigde zijn keuze voor een eigen distributie toentertijd met het argument zo het beste van Linux te kunnen combineren met het beste van zijn Unix-variant Solaris. Daarnaast zou de leverancier met deze aanpak de certificering, ondersteuning en opwaarderingscyclus beter in de hand hebben.
De nu onthulde koerswijziging is in reactie op de wensen van softwareproducenten, zegt Sun-topman Loiacono. Hij liet vorige maand echter weten dat het bedrijf de implicaties voor zijn Linux-strategie onderzoekt van SCO's Unix-aanklacht tegen IBM. Eerstgenoemde leverancier van Unix (Unixware en Open Server) en Linux (voorheen Caldera, tegenwoordig gebaseerd op United Linux) stelt dat IBM de Unix-rechten en patenten van SCO heeft geschonden met diens bijdragen aan het open source besturingssysteem Linux.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.