Gates wil apparaten moeiteloos laten samenwerken

Naadloos ontwikkelen

Visual Studio 2005 (codenaam Whidbey) moet een 'naadloze' ontwikkelomgeving worden voor het bouwen van webdiensten, mobiele en spraakapplicaties. Dat zei Microsoft-topman Bill Gates tijdens zijn voordracht voor een zaal vol ontwikkelaars die afgelopen week de drie shows Vslive, Avios-Speechtek en de Mobile Devcon in San Francisco bezochten.

  
Bill Gates, ieder jaar een nieuwe versie van het mobiele platform.
Gates gaf zijn toehoorders van zijn visie waarin verschillende apparaten moeiteloos met elkaar samenwerken en data uitwisselen. In dat licht presenteerde hij Microsofts Speech Server 2004, Windows Mobile 2003 Second Edition en het Community Technology Preview-programma (CTP) van Visual Studio 2005. De CTP is de tweede voorversie van Whidbey (de eerste werd tijdens de Professional Developers Conference in Los Angeles in oktober vorig jaar vrijgegeven). Ontwikkelaars kunnen onder meer een verbeterde Dataconnector (Datacontainer in de eerste voorversie) tegemoetzien, waarmee bedrijfsobjecten (business objects) aangezet kunnen worden,als toevoeging op de conventionele Datasets. De CTP bouwt vervolgens automatisch een XML-schema voor de bedrijfsobjecten.
Andere productiviteitsverbeteringen omvatten Generics, de mogelijkheid om een dataconnectie te creëren met een enkele regel code, en bouwstukjes code (zogenaamde 'code snippets') die veelvoorkomende taken kunnen uitvoeren.
De uiteindelijke Visual Studio 2005-versie zal ongeveer vijfhonderd van die bouwpakketjes code bevatten. Naar verwachting worden dergelijke pakketjes de voornaamste manier om code te distribueren voor .Net-georiënteerde websites. Volgens Gates zal door Visual Studio 2005 het aantal handgeschreven regels code met 50 procent afnemen.

Heilige graal

Gates bestempelde stemherkenning en het produceren van spraak als de heilige graal waaraan Microsoft en anderen al decennia aan werken. Het voornaamste probleem was de hoge foutmarge in stemherkenning, maar de afgelopen tijd is daar veel verbetering in gekomen. Op 1 juni ziet de Speech Server 2004 het levenslicht. De server wordt gebruikt in samenwerking met de Speech Application SDK (software development kit) en zorgt ervoor dat webapplicaties toegankelijk worden via spraak. Het omvat alle servercomponenten voor het inzetten van spraakapplicaties en programma's die gebruikmaken van de combinatie van spraak en beeld. Tegen 2007 zijn er volgens de Microsoft-topman meer dan honderd miljoen slimme apparaten op de markt. Zijn doel is om met de Windows Mobile-technologie voet aan de grond te krijgen in de mobiele-telefoniesector. Er zijn nieuwe apparaten van 37 fabrikanten van mobiele hardware en vereisten van vijftig netwerkaanbieders die Microsoft moet blijven bijbenen. Dat vereist op z'n minst ieder jaar een nieuwe versie van het mobiele platform, aldus Gates. De CTP bevat het Compact Framework 2.0 voor het ontwikkelen van applicaties voor slimme apparaten. Nieuwe mogelijkheden van Windows Mobile 2003 zijn vooral gerelateerd aan de VGA-schermen van pocketpc's, de qvga-schermen van Smartphones en het automatisch switchen tussen staande en liggende schermen op telefoons. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-02T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.