Geloof groeit op Cebit

Grootste ict-beurs staat weer met beide benen op de grond

De hemelbestormers zijn van de Cebit vertrokken. De realiteitszin lijkt te zijn teruggekeerd in de hallen tijdens de achttiende editie van 's werelds grootste ict-beurs in Hannover.

  
Vlak voordat Kunitake Ando, topman van Sony, zijn ict-toespraak hield tijdens de openingsceremonie van de Cebit 2004 in het congrescentrum in Hannover, traden twee Qrio's voor het voetlicht. Deze robots van ongeveer 50 centimeter groot voerden een synchroon dansje uit en brachten namens Sony een welkomstgroet. Qrio is de opvolger van Aibo; beide robots bezitten kunstmatige intelligentie en kunnen zelfstandig bewegingen uitvoeren.
Tijdens het Cebit-congres ICT World Forum 2004 viel op dat de sprekers, veelal topmanagers bij ict-firma's, nauwelijks bevlogen lezingen hielden over de rol van ict in de samenleving. Een realistischer benadering van wat het gebruik ervan nu werkelijk oplevert overheerste in de meeste gevallen. Niet voor niets constateerde Thomas Ganswindt, topman van Siemens Information and Communication Networks, dat de ict-industrie nog steeds het stempel van falen met zich meedraagt. Michael Zafirovski, operationeel directeur van Motorola, constateerde dat "technologische innovaties irrelevant zijn, tenzij ze relevante problemen oplossen".
De teneur van dit soort opmerkingen past bij het verhaal van Brian Kardon, chief strategy officer van Forrester Research. Zijn motto voor de periode 2003-2006 is 'Get Real'; fabrikanten en leveranciers moeten zich richten op het verbeteren en toepasbaar maken van de technologie en diensten die ze reeds in huis hebben. "Al die termen die computerbedrijven bezigen, zoals adaptive, on demand, seamless computing of utility computing, betekenen maar één ding: 'het werkt nog niet, maar we zijn het aan het maken'." De komende periode kent geen technologisch spannende, gouden rand, zoals in de periode 1996-2000, maar, benadrukt Kardon, het is wel een interessante tijd met échte bedrijven die geld verdienen en loyale klanten hebben.
De Forrester-analist wijst er verder op dat de normalisering van de ict-industrie gepaard gaat met een grote opruiming onder de vele leveranciers en het op een lijn komen zitten van directeuren en it-managers over de rol die ict in hun organisatie moet spelen. Op technologisch gebied voorziet hij een groei van open source-software, rfid en draadloze en mobiele communicatie. In de huiskamer vindt een betaalbare integratie plaats tussen hardware, breedband en toepassingen.

De stand

Over het algemeen overheerste op de Cebit 2004 een voorzichtig positieve sfeer.
De Bitkom, de Duitse tegenhanger van branchevereniging Nederland~ICT, voorspelde tijdens de openingsceremonie een wereldwijde ict-groei van 4 procent. Europa (3 procent) en Duitsland (2,5 procent) blijven wat achter. De beursorganisatie meldde dat er bijna 6500 standhouders (waarvan 43 procent niet-Duits) uit 64 landen aanwezig waren op de editie 2004. Zij telde de eerste drie dagen van de beurs, die totaal zeven dagen duurde, circa 220duizend bezoekers. Op de matig bezochte expo in 2003 kwamen uiteindelijk 560duizend mensen af, verspreid over acht dagen.
Opmerkelijk was het groeiende aantal bedrijven uit Zuidoost-Azië/China en Oost-Europa die zich op de beurs presenteerden. Uit eerstgenoemde regio kwamen bijna twaalfhonderd firma's (Taiwan: 700, China: 190, Korea: 160 en Hongkong: 140) en er bleken ruim 250 Oosteuropese ict-ondernemingen vertegenwoordigd te zijn.
Hiertegenover stond de teruggang in Amerikaanse en Japanse stands met respectievelijk 10 en bijna 30 procent. Veel firma's zegden om budgettaire redenen af of vonden de Cebit te Duits. Grote afwezige was informaticareus Hewlett-Packard, die zijn grote stand onderverhuurde aan Microsoft.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-26T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.