Managed hosting door True

SCO drukt door

Rechter beveelt aanklager weer met bewijs te komen

SCO heeft vorige week zijn kruistocht voortvarend voortgezet. De verlieslijdende Unix-leverancier claimde enkele licentienemers voor zijn intellectueel eigendom, waaronder Computer Associates. Die ontkent dat echter - in felle bewoordingen.

  
SCO claimt dat technologie uit zijn Unix System V is overgeheveld naar Linux. Vorig jaar toonde het bedrijf op zijn gebruikersbijeenkomst enkele snippers code. De rechter in SCO's rechtszaak tegen IBM beveelt de aanklager nu meer bewijs in te dienen.
Tegelijkertijd legt de rechter in SCO's rechtszaak tegen IBM beide partijen het expliciete bevel op nu eens met bewijs te komen, na een eerder algemeen verzoek. IBM moet versies van zijn Unix-varianten AIX en Dynix indienen. SCO moet vervolgens aangeven welke bestanden in IBM's software zouden zijn overgeheveld naar het open source Linux.
Verder moet het de oorsprong van die bestanden tonen in het eigen Unix System V.
Tot slot moet SCO alle coderegels aanwijzen die het in licentie verleent aan andere partijen. Dat zijn andere Unix-leveranciers, maar ook klanten die een broncodelicentie hebben, zoals Daimler-Chrysler. SCO heeft die autofabrikant vorige week als tweede Linux-gebruiker aangeklaagd. De eerste was de Amerikaanse auto-onderdelenhandelaar Autozone.

Licenties en CA

Eind vorige week ontstond er een storm rondom Computer Associates die door SCO werd genoemd als Linux-licentienemer. CA ontkent dit met klem en stelt dat SCO feiten uit hun verband rukt.
Het gaat om een schikking die de softwareproducent afgelopen zomer trof over een contractconflict met investeringsgroep Canopy, waar SCO onder valt. CA betaalde daarbij veertig miljoen dollar en kreeg een klein aantal Unixware-licenties voor de ondersteuning van zijn klanten. Aan die licenties is echter een clausule gehecht die eventueel Linux-gebruik omvat. Vice-president Mark Barrenechea van CA is verontwaardigd: "Wij hebben SCO zeker geen 'Linux-belasting' betaald." Barrenechea verklaart dat zijn bedrijf absoluut geen sympathie heeft voor SCO's tactieken en dreigementen.
De licentielevering aan CA is vermeld in een brief van SCO aan IBM's advocatenkantoor. Daarin worden ook twee kleine ondernemingen genoemd die hebben getekend voor een Linux-licentie. Analisten en SCO-tegenstanders zijn verbaasd; de Unix-eigendomsclaims zijn vooralsnog niet bewezen. Duidelijkheid is pas te verwachten zodra SCO's rechtszaak tegen IBM is afgerond. Bovendien bevat de licentieverklaring een clausule waarin de klant afziet van het recht op terugvordering.
Het totale aantal openlijk bekende licentienemers staat nu - ondanks CA's tegenwerpingen - op vier. Begin vorige week maakte webhosting-bedrijf EV1servers.net, voorheen Rackshack, bekend een licentie-overeenkomst te hebben getekend. Het bedrijf heeft in totaal twintigduizend servers, waarvan het merendeel Linux draait. EV1 draait echter ook Windows-machines en is als praktijkvoorbeeld te vinden op Microsofts website. Overigens twisten SCO en EV1 nu over het bedrag dat met de licentie is gemoeid: de leverancier spreekt van een waarde van één miljoen dollar, de klant ontkent dat betaald te hebben.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.