Van ad-hoc naar strategisch it-beheer

Bedrijven willen hun relatie met softwareleveranciers veranderen

Europese bedrijven hebben hun it-organisatie de afgelopen jaren omgevormd van een hybride, decentraal model naar een gecentraliseerde structuur. Tegelijkertijd is de benadering van het it-beheer veranderd en daarmee de relatie met de softwareleveranciers. Forrester Research heeft deze veranderingen in kaart gebracht.

Het onderzoeksbureau ondervroeg 191 it-beslissers in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. Het betrof overwegend grote ondernemingen: een kleine 70 procent had een jaaromzet van meer dan een miljard euro.

V

Een belangrijke trend die het onderzoeksbureau signaleert is migratie van een ad-hoc benadering, waarbij it-beslissers reageren op opkomende softwarebehoeften in de organisatie, naar strategisch it-beheer. 51 procent van de it-beslissers noemt de mogelijkheid om tot betere sla's (service level agreement) te komen als een belangrijk voordeel van strategisch it-beheer. Ook een hoge score (49 procent) is er voor kostenbesparing op de overeenkomsten met externe it-leveranciers. Het terugbrengen van het aantal externe leveranciers ziet 44 procent van de respondenten als een belangrijk voordeel.
Andere genoemde voordelen zijn: een sneller en efficiënter selectieproces van leveranciers (34 procent), een verbetering van de processen voor het volgen van contracten (33 procent) en verbeterde samenwerking tussen leveranciers (16 procent). Slechts 5 procent van de respondenten zag geen concrete voordelen van het toepassen van strategisch softwarebeheer.
Hoewel veel bedrijven het belang van strategisch it-beheer inzien heeft slechts 19 procent van de respondenten een chief sourcing officer aangesteld. 45 procent laat de sectie aansturen door een contract manager.

Consolidatie

Een tweede trend is consolidatie van het aantal it-leveranciers. De onderzoekers stellen vast dat de meeste bedrijven nogal wat it-leveranciers hebben. Slechts 18 procent van de ondervraagde organisaties heeft minder dan achttien leveranciers, 31 procent heeft er elf tot dertig, 19 procent 31 tot vijftig, en een nog substantieel deel van 9 procent heeft er meer dan 110.
In 2005 gaat het mes in het aantal softwareleveranciers. 45 procent van de respondenten zegt komend jaar het aantal softwareleveranciers te willen inkrimpen. Slechts 5 procent voorziet een uitbreiding. De belangrijkste redenen voor de afname van het aantal leveranciers zijn: een verlaging van de accountkosten (57 procent), strategische partnerschappen met sleutelleveranciers (31 procent) en een toenemende mate van standaardisatie en integratie (10 procent).

'Open source'

'Open source' is nog lang niet dominant. Slechts 26 procent van de ondervraagde it-beslissers overweegt om de criteria voor softwarebeheer zo aan te passen dat het mogelijk wordt om 'open source' software te gebruiken. 45 procent zegt de criteria niet te zullen aanpassen.
De respondenten die 'open source' inzetten, gebruiken die software vooral voor webinfrastructuur (33 procent), besturingssystemen (31 procent) en databases (19 procent). Ze noemen Windows, Microsoft Office en Oracles rdbms als programmatuur die het meest onder druk staat van 'open source' producten.

Niet tevreden

Opvallend is dat it-beslissers niet tevreden zijn over het op dit moment gehanteerde betaalmodel voor hun softwarelicenties. 66 procent van de bedrijven betaalt per gebruiker, terwijl slechts 8 procent daar de voorkeur aan geeft. Hoewel maar 6 procent dat wil, betaalt 58 procent voor de software per server. Per cpu betaalt 54 procent; 1 procent prefereert dat model. It-beslissers willen betalen naar gebruik (56 procent), per gelijktijdige gebruiker (31 procent) of per sitelicentie (31 procent). Als redenen noemen de respondenten de hoge kosten en de complexiteit van de huidige betaalmodellen.
Dit jaar hebben veel gebruikers opnieuw onderhandeld over hun softwarecontracten. In 2005 neemt dat toe. Van de respondenten geeft 19 procent aan te hebben heronderhandeld over minstens 20 procent van de softwareovereenkomsten Voor komend jaar is 24 procent van de it-beslissers van plan om te heronderhandelen over minstens 20 procent van de contracten.
Slechts eenderde van de ondervraagde ondernemingen heeft een standaardmethode om it-contracten te beheren. De meest gebruikte it-contractbeheersoftware is van HP (15 procent), gevold door Ariba (13 procent), Peregrine Systems (10 procent), Computer Associates (10 procent) en BMC (7 procent). De markt voor dergelijke programmatuur ziet er niet rooskleurig uit. Van de ondervraagde it-beslissers is slechts 5 procent van plan de komende twaalf maanden it-contractbeheersoftware te kopen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-11T00:00:00.000Z Bas Vlugt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.