Groot tekort aan Cobol-programmeurs

AMSTERDAM - De komende jaren dreigt een dramatisch tekort aan Cobol-programmeurs. De grote Nederlandse softwarehuizen overleggen hoe zij gezamenlijk mensen kunnen werven en opleiden.

Hoewel al vele jaren wordt beweerd dat de Cobol-programmeur een uitstervend ras is, blijkt er nog steeds grote behoefte aan deze specialisten te zijn. De verwachting is dat de vraag naar Cobol-programmeurs de komende tijd fors zal toenemen. Veel organisaties moeten hun applicaties geschikt gaan maken voor het jaar 2000. Aangezien de standaard Cobol-routine werkt met de zesregelige datumcode dd/mm/jj, zullen alle Cobol-programma's met een eeuwaanduiding moeten worden uitgebreid. Het ontbreken van een eeuwaanduiding kan op 1 januari 2000 leiden tot foute berekeningen en storingen in systemen.
Hoewel er software op de markt is om alle coderegels op datumaanduidingen te scannen, zal het wijzigen voor het grootste deel handmatig moeten gebeuren.
De Nederlandse softwarehuizen kunnen de markt met hun huidige bestand aan Cobol-programmeurs onvoldoende capaciteit leveren. Vandaar dat de grote softwarehuizen, waaronder BSO/Origin, Cap Volmac en CMG met elkaar praten over de vraag hoe met gezamenlijke acties extra mensen geworven en getraind kunnen worden. Er wordt gedacht aan wervingscampagnes onder schoolverlaters en het aanbieden van omscholingscursussen aan automatiseerders. Daarnaast overweegt een aantal softwarehuizen het inspecteren en onderhouden van Cobol-programmatuur in het Verre Oosten te laten verrichten. CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-01T00:00:00.000Z Cok de Zwart


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.